Metodat e diagnozës së toxoplasmosis


 • Toksplazmozës
 • Toksplazmozës kongjenitale
 • Metodat e diagnozës së toxoplasmosis
 • Parandalimi i toxoplasmosis


 • Toksplazmozës

  Toksplazmozës - një sëmundje e përhapur e njerëzve dhe kafshëve. Në mbështetje të kësaj ne jap faktin se 70% e popullsisë është e infektuar me Toxoplasma mund të jetë, dhe 50% - pothuajse normë.
  Kjo 99,99% e numrit të njerëzve të infektuar asnjëherë nuk ndiheshin të ndjehen dhe vështirë se ndonjëherë ndonjë gjë të keqe në këtë drejtim testuar.


  I vërtetë, me të vërtetë e vërtetë, me të vërtetë, ka shumë gjasa (!) Një toksplazmozës serioz është kur gruaja nuk kishte qenë në kontakt me Toxoplasma, të infektuar gjatë shtatzënisë.

  Ky rrezik nuk shtrihet për të mbetur shtatzënë dhe fetusin. Toxoplasma është në gjendje të kalojnë placentën dhe të shkaktojë sëmundje në fëmijën e palindur. Ashpërsia e fetusit lidhur ngushtë me kohën e shtatzënisë - të rinj të frutave, sëmundjes më të vështirë të quajtur toksplazmozës kongjenitale. Ashpërsia e sëmundjes (veçanërisht gjatë infeksionit në tre muajt e parë të shtatzënisë), është aq i madh që ka vdekje fetale. Por më shpesh fëmija është i lindur me një sëmundje shumë të rënda të sistemit nervor (veçanërisht trurit), syve, mëlçisë, dhe shpretkës.


  Rëndësi e konsiderueshme është fakti se pėrshkueshmėrisė e placentës për toksoplazmën ndryshon - ajo (pėrshkueshmėrisė) është më i lartë, më shtatzënisë.


  Kështu, kur të infektuar në tre muajt e parë të shtatzënisë, gjasat se placenta nuk është "përballen" dhe Toxoplasma përshtypje fetusi është rreth 15%. Në tremujorin e dytë rreziku rritet deri në 25% në tretë - për gati 70%.  Toksplazmozës kongjenitale

  Toksplazmozës kongjenitale ka forma të ndryshme, nganjëherë manifestimet pas lindjes humbur (ose më mirë, nuk e zbuluara), dhe dëmtim të mëtejshëm vizuale dhe prapambetje mendore (shpesh shqiptohet fare) organizohet trishtuar diagnostikues dot i.


  Nëse shtatzënia në gratë diagnostikuar infeksion toksoplazmën, atëherë, sigurisht, mbajti një trajtim urgjent. Por toksplazmozës kongjenitale shumë tragjike në pasojat e saj.

  Dhe, për fat të keq, ndonjë trajtim vetëm zvogëlon gjasat e shkatërrimit shumë të rëndë të fetusit (gati dy herë), por nuk garanton se çdo gjë do të jetë mirë. Të ngjarë të ketë shumë pak njeri të vlefshëm - duart dhe këmbët në të fëmijës do të jetë, por shpresoj për të trurit dhe normale sytë e paprekur pothuajse atje.


  Një ngushëllim është fakti që toksoplazmoznoy ndikojnë fetusin mund të ndodhë vetëm një herë (kur vetëm një shtatzënia). Të gjithë fëmijët e mëtejshme tashmë do të jetë i mbrojtur mirë nga antitrupat.


  Nuk është çudi, toksplazmozës në gratë shtatzëna, duke marrë parasysh kotësinë e plotë të trajtuar fëmijën e palindur është konsideruar si dëshmi të drejtpërdrejtë me atë (shtatzënisë) ndërprerjen, natyrisht, me pëlqimin e gruas shtatzënë.
  Vetë natyra e shqetësuar në mënyrë aktive rreth asaj se si për të parandaluar lindjen: në fillim të infeksionit pothuajse gjithmonë ndodh abort. Por tani në rrezik mjekët mund të ruani pothuajse çdo shtatzëni, dhe prandaj është e rëndësishme që gjatë trajtimit është kryer dhe testi i përshtatshëm.  Metodat e diagnozës së toxoplasmosis

  Anketa - kjo është një çështje më vete, sepse shuma e stresit dhe të ndërpresin kërcënimet që lindin nga interpretimi i gabuar i rezultateve - çuditërisht të mëdha.


  Por me të vërtetë, nuk është shumë e vështirë.


  Zhvilluar shumë metoda për diagnozën e toxoplasmosis, por shqyrtim më i besueshëm i njohur me të drejtë immunosorbent (ELISA).

  Kjo metodë - përcaktimi i antitrupave specifike për toksoplazmën, ndërsa jo vetëm i jep përgjigje pyetjes nëse ata (antitrupat) apo jo, dhe definuar ato (antitrupat) numër.


  Në mënyrë që të kuptojnë siç duhet rezultatet e ELISA nuk duhet të ketë njohuri të veçantë të fiziologjisë komplekse. Fakti se menjëherë pas infektimit trupi fillon të prodhojë antitrupat specifike (imunoglobulinat), i quajtur IgM (ose - ose - antitrupa të hershme). Ruajtja (dhe janë) në gjak janë më gjatë vitit, por zakonisht edhe më pak, dhe pastaj të zhduket, kështu që më kurrë nuk do të shfaqet.

  Pas nivelet IgM duket IgG, e cila Vazhdojnë të gjatë gjithë jetës së mëvonshme njerëzore.


  Është e lehtë të kuptoj se:

 • nëse zbulohet IgM, njeri kapur kohët e fundit;
 • Nëse ka IgG, IgM dhe jo, ajo është konsideruar se personi ka zhvilluar një imunitet ndaj toksoplazmën si ndotje ndodhur në të kaluarën;
 • mund të jetë më e ndërlikuar për mundësitë e trajtimit. Për shembull, gjeti një sasi të vogël të IgG dhe IgM. Në këtë rast studimi përsëritet pas 2 javësh, dhe në qoftë se numri i IgG rritur, pastaj vazhdoi imunitet aktiv, nëse e majta i pandryshuar - do të thotë se sëmundja është tashmë në të kaluarën (jo vetëm të kaluarën shumë të largët).

 • Interpretimi i rezultateve të ELISA në foshnjat ka specifikat e veta, por, nga ana tjetër, për t'iu përgjigjur pyetjes së prania ose mungesa e toxoplasmosis lindura.


  Teorikisht, në një shtatzëni të shoqërisë së qytetëruar - diçka e planifikuar. Dhe shqyrtimit për toxoplasmosis "para" - një shumë e dëshirueshme dhe shumë i dobishëm. Sepse intensiteti i masave parandaluese është shumë e varur nga ku marrëdhëniet me Toksoplazma organizëm është grua shtatzënë.


  Nëse zbuluar IgG, është psherëtimë makinë e ndihmave, sepse gjatë shtatzënisë fetusi do të mbrohen. Nëse IgM - «freskët» konceptues infeksion të duhet të presin.

  Nëse antitrupat nuk janë gjetur - të jenë të kujdesshëm, vështirë të masave të masterplaneve për parandalimin e infeksionit dhe përmbahen në mënyrë rigoroze për ta.  Parandalimi i toxoplasmosis

  Për fat të keq, në gjeografik planifikimit hapësirë ​​shtatzënisë përjashtim tonë, sesa rregull. Por për të njohin dhe të kuptojnë rëndësinë e rezultateve të mësipërme të studimit nuk do të ndërhyjë gjatë shtatzënisë ka ndodhur. Por kjo është kur ajo zbulon IGM tashmë të duhet të mos presë dhe të marrë shumë seriozisht dhe shpesh vendim shumë i keq.


  Këto masa parandaluese ne përgjithësisht i qartë dhe logjikisht ndjekin nga metodat e mësipërme janë të infektuar. Në të njëjtën kohë ata janë të paraqitur mund të jetë absolutisht asnjë të keqe (të cilat, në përgjithësi, e vërtetë për çdo infeksion):

 • përjashtuar nga mishi papërpunuar ushqim;
 • mos provoni mish i gjallë grirë;
 • kursyer soaps dhe kohë për të larë duart pas trajtimit mish, pas punës në terren-kopsht;
 • nga tërësisht larë perime, fruta, herbs;
 • inspektojë dhe, nëse është e nevojshme, të trajtuar dhe akoma më të lehtë - hequr nga cat shtëpi.
 • Kjo është, si të thuash, masat individuale parandaluese ndaj gruas nuk është i imunizuar për të mbrojtur fetusin gjatë shtatzënisë. Në të njëjtën kohë veprimet përkatëse dhe më globale që synojnë për të reduktuar përhapjen e toksoplazmën në natyrë. Këto veprime janë të lidhura ngushtë me macet. Ndarë kaluar në familje dhe të pastrehë.

  Shtëpi i bërë trajton dhe të inspektojë, udhë dhe rrugë, pavarësisht protestave të dashuruar të kafshëve, duke u përpjekur (pa sukses me vetëdije) për të eliminuar si një klasë.


  Në lidhje me shtëpi Murka - përjashtimit dobishme nga dietë të mish i gjallë, i dëshirueshëm (e nevojshme) dezinfektimin e rregullt të tualet rërë.


  Si eliminimin përfundimtar të maceve endacakë të vështirë për të paguar vëmendje të sandbox të mirë për fëmijë. Teorikisht, autoritetet e mbikqyrjes shëndetësore janë të obliguara për të hetuar dhe dezinfektoj rërën, por jo të drejtë të presin tezen në një pallto të bardhë dhe të koordinojë të mbuluar me mbyllur plastike ose lëmues bordet druri (pamjen e fëmijëve dhe nuk ka macet mbuluar mund të hiqet).
  Disa fjalë rreth trajtimit. Disa medikamente (antibiotikët, sulfonamides, etj) ka aktivitet të rëndësishëm kundër toksoplazmën. Numri i drogës nuk janë veçanërisht të mëdha, por zgjedhje, megjithatë, është. Dhe për personin dhe për kafshët e zhvilluar trajtimit regjim të duhur, e cila zakonisht është e gjatë - e përdorur disa kurse dhe disa kombinime të drogës.


  Efektiviteti i trajtimit është e lartë vetëm në toxoplasmosis akute, por është e varfër (për të thënë butë) me infeksion kronik, imunitetit shoqërues, infeksion intrauterine.


  Prandaj nevojë urgjente për të menduar për më tepër veprim parandalues.

  Për të tmerrshme në pasojat e saj toksplazmozës kongjenitale çuditërisht e lehtë për të parandaluar, por kjo duhet të jetë mjaft pak - doni të merrni informacione dhe të ndjekin rregullat bazë të higjienës personale.

  Informacion nga Eugene Komorowski neni "toxoplasmosis"