Metodat e diagnozën dhe mjekimin e kancerit të mëlçisë


 • Shkaqet e Mëlçia kancerit
 • A është e mundur për të shmangur shfaqjen e kancerit të mëlçisë
 • Diagnoza e kancerit Mëlçia
 • Cilat janë simptomat e kancerit të mëlçisë
 • Cilat janë metodat e diagnostikimit të kancerit të mëlçisë
 • Si është trajtimi i kancerit të mëlçisë

 • Shkaqet e Mëlçia kancerit

  Faktor rreziku - po ndikon gjasat e sëmundjes. Në tumoreve të ndryshme kanë faktorë të ndryshëm të rrezikut. Prej disa faktorëve të rrezikut të tilla si pirja e duhanit, të humbasë. Faktorë të tillë të rrezikut si mosha apo historinë e familjes nuk mund të ndryshohet. Prezenca e një ose më shumë faktorë rrezikut nuk nënkupton progresit te semundjes detyrueshëm.

  Ka faktorë të rrezikut që mund të kontribuojnë në zhvillimin e kancerit të mëlçisë:


  Paul. Meshkujt kanë më shumë gjasa për zhvillimin e kancerit të mëlçisë në krahasim me gratë. Kjo është ndoshta për shkak të përdorimit më të shpeshtë të alkoolit dhe duhanit burrat.

  Disa sëmundje të mëlçisë. Infeksion kronik (hepatit B ose C) është një faktor i rëndësishëm rreziku për kancer të mëlçisë. Ka edhe disa sëmundje të trashëgueshme të rrisë rrezikun e kancerit të mëlçisë.

  Cerozë është rezultat i formimit të indeve mbresë në mëlçi, e cila shpesh çon në kancerin. Shkaqet më të zakonshme të kesh janë alkooli dhe hepatitit B dhe C. arsye tjetër për kancer të mëlçisë - akumulim i tepruar i hekurit në mëlçi.


  Përdorimi i duhanit.
  Ekziston një lidhje midis pirjes së duhanit dhe për zhvillimin e rritjes së rrezikut të kancerit të mëlçisë me përdorimin e njëkohshëm të alkoolit.
  Alfatoksina. Rrezik të lartë nga kanceri i mëlçisë i lidhur me konsumin e aflotoksynu prekur B1 (mitotoksinom kërpudhat Aspergilis flavus) për shkak të magazinimit të pahijshme (kikirikë, grurë, soje, misri, oriz, etj).

  Steroid anabolic - Hormonet Mashkull përdorura nga disa atletë. Përdorimi afatgjatë i hormoneve anabolic mund të lehtë të rrisë rrezikun e kancerit të mëlçisë.

  Arsenik. Në disa pjesë të konsumit botëror të ujit të kontaminuar me arsenik rrit rrezikun e kancerit të mëlçisë.

  Droga kontraceptive. Përdorimi i këtyre barnave mund të lehtë të rrisë rrezikun e kancerit të mëlçisë.

  Aktualisht përdorur lloje të reja të barnave kontraceptive dhe efekti i tyre mbi rrezikun e kancerit të mëlçisë nuk është ende e njohur.

  A është e mundur për të shmangur shfaqjen e kancerit të mëlçisë

  Pajtueshmëria me masat specifike për të reduktuar ndikimin e faktorëve të rrezikut mund të ndihmojë parandalimin shumicën e rasteve të kancerit të mëlçisë. Në të gjithë botën, faktori më i rëndësishëm rreziku është viruset që shkaktojnë hepatit B dhe C. Tani ekziston një vaksinë kundër hepatitit B. Të gjithë fëmijët dhe të rriturit në rrezik të lartë duhet të vaksinohen.

  Vaksinat kundër hepatitit C ende. Prandaj, parandalimi i hepatitit C (dhe hepatitit B në njerëzit e pavaksinuar) është i bazuar në njohuritë e mënyrat e përhapjes së viruseve.

  Ato shtrihen transfuzion të komponentëve të gjakut përmes gjilpërave të infektuara në të varur nga droga të cilët përdorin drogë intravenoze, dhe si pasojë e seksit rastësor. Përveç kësaj, nënat me virusin e hepatitit B mund të transmetojë atë të fëmijës në lindje apo në fëmijërinë e hershme.

  Besohet se interferon droga dhe ribavarin mund të parandaluar ndodhjen e kancerit të mëlçisë në pacientët me hepatit C. Ky mjekim mund të administrohet në kombinim.

  Deri më sot, nuk ka dëshmi ose interferon të dobishëm në pacientët me hepatit B.

  Alkooli - shkaku kryesor i kesh, e cila mund të çojë në kancer të mëlçisë.

  Ndalohet pirja e duhanit gjithashtu mund të lehtë të zvogëlojë rrezikun e kancerit të mëlçisë

  Diagnoza e kancerit Mëlçia

  Për shkak se kanceri i mëlçisë zakonisht nuk jep simptoma aq kohë sa tumor është i madh apo shtrihet përtej trupit, ajo është e rrallë në fazat e hershme. Përveç kësaj, aktualisht nuk ka asnjë metodë e shqyrtimit për kancer të mëlçisë, dhe prekje për të zbuluar tumoreve të vogla e pamundur.


  Kur testet Ndonjëherë kanceri PJEKJES mund të diagnostikuar gjakut për proteina alfa-fetoprotein (AFP). Kjo proteinë është zakonisht i pranishëm në gjakun e fetusit, por shpejt pas lindjes, ai zhduket. Në identifikimin e kësaj proteine ​​në gjakun e një të rrituri mund të supozojmë praninë e një kanceri i mëlçisë.  Studim mbi gjakun AFP për të zbuluar tumoreve të vogla të mëlçisë së kryer në njerëzit që janë në rrezik të lartë. Për fat të keq, disa tumore nuk prodhojnë një sasi të mjaftueshme të AFP. Shpesh, kur niveli proteinë në gjak është i lartë, tumor kishte tashmë arrin një madhësi të madhe dhe është neudalimoy ose është përhapur përtej të mëlçisë. Në disa tumoreve beninje të mëlçisë gjithashtu mund të shënohen nivele të larta të AFP.

  Shumë pacientët me kancer mëlçisë për një kohë të gjatë kishte cirroza e trupit.
  Nëse një pacient me kesh shënuar përkeqësim, ajo mund të shoqërohet me zhvillimin e kancerit të mëlçisë.  Disa studiues rekomandojmë ultratinguj (SHBA) në njerëzit me faktorët e rrezikut për kancer të mëlçisë. Tjetër fillojnë sondazheve për të përcaktuar nivelin e alfa-fetoprotein (AFP) nivele dhe vetëm kur ajo e rekomanduar përmirësimin ultratinguj.

  Besohet realizueshmërinë e metodave të mësipërme në pacientët me hepatit B dhe C ose çdo lloj të kesh të mëlçisë.

  Cilat janë simptomat e kancerit të mëlçisë

  Këto simptoma mund të shkaktohen nga prania e kancerit të mëlçisë. Megjithatë, ato mund të shkaktojnë kancer dhe sëmundje të tjera apo. Kur ndonjë simptome duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor.

 • Pesha humbje për asnjë arsye të dukshme
 • Mungesa e zgjatur e oreksit
 • Ndjenja e plotësi, ndërsa duke marrë një sasi të vogël të ushqimit
 • Zgjerim i mëlçisë ose të zbuluar tumoret në mëlçi
 • Dhimbje barku i zgjatur
 • Lëkurës verdhë-gjelbër dhe sytë (verdhëz)
 • Rritja dobesi në praninë e hepatitit ose cerozë

 • Cilat janë metodat e diagnostikimit të kancerit të mëlçisë

  Ultrasonografia (US) zbulon tumorin dhe në disa raste të tipit të saj.

  Tomography llogaritur (CT) shumë efektive në diagnozën e tumoreve mëlçisë. Në disa raste, për të përmirësuar imazhin e mëlçisë administruar vena materialit kontrast.

  Imazhe rezonancë magnetike (MRI) nuk mund vetëm të zbulojë një tumor në mëlçi, por ndonjëherë e bën të mundur për të dalluar dashamirës nga tumoret malinje.

  Angiografia. Në kontrast arterie injektuar substancë që mund të zbulojë anijet krovosnabzhayuschye tumoreve të mëlçisë, dhe të vendosë për shumën e transaksionit.  Laparoscopy. Përmes një prerje të vogël në bark prezantuar një pajisje të veçantë që ju lejon të shihni të mëlçisë dhe të tjera organe, dhe gjithashtu të bëni një biopsi (marrë një pjesë të indeve të tumorit për hulumtim).

  Biopsi. Nëse ju dyshoni një kancer të mëlçisë biopsi tumorit vetëm bën të mundur për të diagnostikuar përfundimisht.

  Studim i gjakut. Përcaktimi i niveleve të alfa-fetoprotein (AFP) nivelet është i dobishëm si në diagnozën e tumoreve të mëlçisë dhe pas trajtimit për të gjykuar efektshmërinë e terapisë dhe rikthim të mundshëm.

  Si është trajtimi i kancerit të mëlçisë

  Ekzistojnë tri lloje të trajtimit të kancerit të mëlçisë: kirurgji, rrezatimi dhe mjekësore.

  Ndonjëherë është më mirë të përdorni dy ose të gjitha tre trajtime. Qëllimi i trajtimit - rezultatet më të mira. Nëse tumor nuk mund të hiqet plotësisht, ju duhet të përpiqen për të hequr ose të shkatërruar në masë maksimale tumorit për të parandaluar rritjen apo përhapjen e përsëritje të sëmundjes për një periudhë të gjatë kohore. Ndonjëherë trajtim ka për qëllim vetëm në zbutjen e simptomave. Ky trajtim quhet paliativ.

  Trajtimi kirurgjik


  Largimi i plotë tumor ose transplantimi (transplant) mëlçisë jep shansin më të mirë e shërimit të pacientit. Për fat të keq, në shumicën e rasteve, largimi i plotë i tumorit është e pamundur.

  Shpesh tumor është shumë i madh, duke e goditur disa seksione të organit ose lëvizur përtej të mëlçisë. Përveç kësaj, shumë pacientë me cirozë mbetur një numër të mjaftueshëm të indeve normale të mëlçisë për të kryer një operacion të plotë.

  Mëlçia transplantimi është përdorur rrallë në kancer të trupit. Ky operacion është treguar për pacientët me nyje të vogla të shumta të tumorit që nuk mund të hiqen plotësisht. Përveç kësaj, është e vështirë për të gjetur një donator të përshtatshëm për transplantim, në se kjo merr kohë.

  Ablacioni ose embolization. Gjatë larguarit tumorit të thotë shkatërrimin e saj pa heqjen, për shembull, në rastin e ngrirjes apo futjen e alkoolit në të.

  Furnizimi me gjak i tumorit mund të shpërthejë rezultuar arterie ligation që ushqen tumorin, apo me administrimin e barnave që bllokojnë lumen e arteries. Duke pasur parasysh se trajtime të tilla të zvogëluar rrjedhjen e gjakut dhe indeve normale të mëlçisë që është e rrezikshme, sidomos në pacientët me hepatit ose cerozë.

  Chemoembolization - një kombinim i embolization me kimioterapi. Aktualisht, ne studiojmë çështjen nëse një trajtim i tillë kombinim mënyrë efektive embolization.

  Radioterapia

  Me këtë metodë është e mundur për të zvogëluar madhësinë e tumorit ose të shkatërruar Nuk është e mundur që të përdorin doza shumë të larta, si në këtë rast vdesin dhe indeve normale të mëlçisë.

  Në disa raste, terapi rrezatimi përdoret për të reduktuar intensitetin e simptomave, si dhimbjet. Kjo metodë mund të kuruar plotësisht pacientit me kancer të mëlçisë.

  Aktualisht, ne të studiuar mundësinë e përdorimit rrezatim kombinuar me kimioterapi për të përmirësuar rezultatet.

  Kimioterapia

  Kanceri i mëlçisë zakonisht nuk përgjigjet për shumicën e drogës anticancer. Droga më efektive konsiderohen doksorubicin dhe cisplatin, por ata nuk të zgjasë jetën e pacientëve. Disa besojnë se futja e drogës anticancer në arteries hepatike mund të përmirësuar rezultatet e trajtimit.


  Gjatë dhe pas kimioterapi mund të shkaktojë efekte anësore:

 • Të përzier dhe të vjella
 • Humbja e oreksit
 • Rajonal
 • Ulcerat në gojë
 • Rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksionit
 • Gjakderdhje apo bruising pas traumave të vogla
 • Lodhje dhe gulçim
 • Shumica e efekteve anësore zhduken pas ndërprerjes së kimioterapisë.

  Mbijetesa në Mëlçia Cancer

  Nëse kanceri i mëlçisë është zbuluar në një fazë të hershme, përmes veprimit të pacientit mund të shërohet plotësisht. Në këtë rast, probabiliteti i normave të 5-vjeçare të mbijetesës e 30-40%.
  Megjithatë, pacientët të tilla është i vogël, dhe mbijetesa i përgjithshëm 5-vjeçar në pacientët me kancer të mëlçisë është vetëm 7%.

  Informacion nga neni "kancer Mëlçia".