Metodat e diagnozës së Limfoma


 • Metodat instrumentale të Limfoma
 • Analizat laboratorike në diagnozën e Limfoma

 • Diagnoza e Limfoma kryhet në disa faza, që kanë për qëllim për të vlerësuar përhapjen e sëmundjes, që të dini gjendjen e organeve (mëlçisë, veshkave, zemrës). Informacioni i marrë nga mjeku për shqyrtimin dhe të inspektimit, duke e lejuar atë për të bërë një diagnozë, për të vlerësuar shkallën e sëmundjes dhe zgjidhni opsionin e trajtimit të drejtë.


  Metodat instrumentale të Limfoma

  Nëse pacienti ka simptoma të dyshimta për Limfoma duhet t'i nënshtrohen një inspektim të plotë. Ai fillon me inspektimin. Gjatë ekzaminimit doktori me kujdes shqyrton qafës së mitrës, axillary, inguinale, bërryl, nyjet limfatike popliteal, shpretkë, bajamet, dhe hulumton pjesën tjetër të trupit për të gjetur shenja që mund të jenë manifestime të Limfoma, dhe të mësojnë në lidhje me organet shtetërore të sëmundjeve të lidhura.

  Nëse ekziston dyshimi i Limfoma, i emëruar nga studime të tjera, duke lejuar diagnostikimin dhe përhapjen e sëmundjes. Këto përfshijnë:

 • limfatike biopsi nyje apo trupin
 • Ultratinguj barkut dhe zona të tjera
 • gjoks x-rrezet
 • tomography llogaritur
 • Imazhe rezonancë magnetike
 • Imazhe radionukleide
 • pozitron emision tomography
 • analizat e gjakut - e përgjithshme dhe biokimike
 • immunofenotipirovanie
 • Studimi i palcës kockore
 • Studimi i lëngut cerebrospinal
 • Testet molekulare diagnostike
 • Biopsi me Limfoma

  Testi kryesor përdoret në diagnozën e Limfoma është një biopsi.


  Biopsi - një kirurgji të vogël, në të cilin një pjesë e indeve është hequr (nyje limfatike në shumicën e rasteve) për çfarë të marrin në konsideratë atë nën një mikroskop dhe të mbajë immunohistochemical, molekulare dhe të tjera studime. Nëse disa nyjet limfatike, atëherë hiqni më ndryshoi. Pasi një pjesë e indeve është hequr, ajo është dërguar në laborator për studimin e histologjike. Informacioni që vjen pas biopsi thotë në lidhje me llojin e Limfoma dhe është thelbësor në diagnozën.

  Ndonjëherë biopsi gjilpërë nyje limfatike është kryer. Kështu pas gjilpërë lokal mjet anastezik është futur në nyjeve limfatike dhe Nasmoktuvaty përmbajtjen e saj.

  Diagnostifikimi Percutaneous mund të përdoren për diagnozën e Limfoma te fëmijët. Kjo është për shkak të faktit se fëmijët vuajnë kryesisht katër lloje të Limfoma qelizat e të cilëve kanë një pamje karakteristike nën mikroskop. Diagnoza e Limfoma në rrituri vendosur vetëm nga biopsi. Në shumicën e rasteve, fëmijët gjithashtu kryhen dhe nyjet limfatike biopsi atë.

  Pas diagnoza e Limfoma duhet përcaktuar fazën e sëmundjes, pra gjetja e çfarë agjenci të tjera të përfshira në procesin patologjike.

  Ultratingull

  Ultratinguj është përdorur në diagnozën e Limfoma emërohet shpesh dhe pothuajse të gjithë pacientët.

  Studimi është bazuar në zbulimin e valëve reflektuar tejzanor. Ajo është përdorur në mënyrë që të dini se në qoftë se zgjeruar nyjet limfatike në bark, në mediastinum, të mësojnë në lidhje me agjencitë shtetërore.

  Radiografi

  Duke përdorur rrezeve X mund të merrni një foto pasqyron gjendjen e gjoksit dhe pjesëve të tjera të trupit. Sasia e rrezatimit që një person merr gjatë një X-ray, aq të vogla se kjo nuk mund të mendoj.

  Tomography llogaritur ose tomography llogaritur boshtor

  CT është përdorur edhe X-rrezeve.

  Megjithatë, imazhet e bëri në kënde të ndryshme nëpër trup si. Pastaj, rezultatet janë të përmbledhura në një foto e madhe, dhe kompjuteri tregon një fotografi të detajuar të çdo "fetë" e trupit. Pacientët me Limfoma shpesh përshkruajnë një hetim CT e gjoks, bark dhe legen. Ky studim është shumë e rëndësishme, ajo tregon nyjet limfatike zgjeruar, organet e brendshme të shtetit.

  Imazhe magnetik

  Imazhe rezonancë magnetike si CT scan. Pajisja bën një shumë të shtëna nga kënde të ndryshme nëpër trup, por në vend të kësaj ai përdor X-ray fushë magnetike.

  Rezonancë magnetike të imazhit të sakta se tomography llogaritur. Ajo ofron një pasqyrë më të detajuar të organeve të brendshme, sidomos në sistemin nervor. Nuk është një mënyrë më e saktë e diagnostikimin lezione në tru dhe palcës kurrizore në veçanti. Ajo është po aq i rëndësishëm në diagnozën e lezioneve të kockave. Imazhe rezonancë magnetike është urdhëruar për diagnostikimin e lezioneve në eshtra, trurit dhe palcës kurrizore.

  Radioisotope Skanim me galium

  Radioaktiv galium - a kimike që akumulon në tumorin. Skanimi me galium përdoret rrallë dhe nuk janë të gjitha klinikat.

  Pacienti është administruar një sasi të vogël të galium radioaktive. Atëherë skanon i trupit në kënde të ndryshme që do të shihni vendet ku akumulon galium. Në qoftë se kjo rezulton se tumori akumulon galium hetim duhet të përsëritet pas trajtimit. Kjo ju lejon të shikoni apo të mbetur tumor minimale apo ajo u zhduk krejtësisht.

  Pozitron Emisioneve Tomography

  Pozitron emision tomography Skanim me galium zëvendësohet, pasi kjo metodë është shumë më i saktë. Çfarë do të kryejë një provë të administruar vena dezoksiflyuorohlyukoza. Pastaj, duke përdorur kamera pozitron prodhuar trupit hetim të plotë.


  Analizat laboratorike në diagnozën e Limfoma

  Test Blood

  Një test i gjakut jep informacion në lidhje me përbërjen cilësore dhe sasiore të gjakut. Në gjak janë qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet. Shkelja e gjakut mund të jetë shenja e parë e Limfoma. Analiza biokimike të gjakut të përfshirë ose lejon të thonë se e mëlçisë, veshkat, dhe organe të tjera. Disa tregues të matet në gjak, ndikojnë në zgjedhjen e trajtimit dhe parashikojnë prognozë. Për shembull, pacientët me nivel limfomat e dehidrogjenazës laktatit dhe beta-2-microglobulin është shumë e rëndësishme, sepse nivelet e larta të këtyre shënuesve është i lidhur me një Limfoma më agresive të kursit.

  immunofenotipirovanie

  Qelizat Lymphoma qarkullojnë në gjak apo nyjet limfatike janë klasifikuar nga shënuesit vendosura mbi ose brenda qelizave. Kjo metodë është quajtur immunofenotipirovanie. Ai kryhet gjithashtu në mostrat e indeve të marra gjatë biopsi. Rezultate immunofenotipirovanie rëndësi kyçe në diagnozën e Limfoma.

  Studimi i palcës kockore

  Limfoma mund të ndodhë jo vetëm në palcën e eshtrave, por edhe të japë metastaza në palcën e eshtrave. Studimi i palcës kockore ju lejon të shikoni është ajo mposhtur apo jo. Procedura për marrjen e palcën e eshtrave të quajtur trepanobyopsyya.

  Ajo kishte kirurgji. Një mostër e palca e eshtrave është marrë nëpërmjet një gjilpërë të trashë nga legen, zakonisht në rajonin e mesit. Procedura kryhet pa hospitalizimit dhe merr vetëm disa minuta.

  Trepanobiopsiyu listuara studimet e detyrueshme të nevojshme për të përcaktuar fazën e sëmundjes dhe është kryer në shumicën e rasteve. Shpesh kërkohet trepanobyopsyya dypalësh kur çdo gjë është e njëjtë në anën tjetër.

  Studimi i lëngut cerebrospinal

  Ne disa pacientëve, limfoma mund të përhapet në sistemin nervor. Nëse kjo ndodh, lëngu që qarkullon në të palcës kurrizore dhe trurit (lëngun cerebrospinal) mund të përmbajnë qelizat abnormale tumorit.

  Për mesit diagnostik birë është kryer. Gjatë birë është një birë në rajonin e mesit midis dy spines kurrizor. Një sasi e vogël e lëngjeve në shiringë Nasmoktuvaty. Ne studiuar qelizat e përfshira në lëngun cerebrospinal dhe përbërjen e saj biokimike.

  Testet molekulare diagnostike

  Gjatë dekadës së kaluar ka mësuar shumë më shumë për mekanizmat e Limfoma në nivelin e molekulave të tilla si gjeneve dhe proteinave. Informacionet e marra në eksperimente të shumta kanë mundësuar zhvillimin e metodave molekulare diagnostike. Këto metoda përfshijnë shumë e ndjeshme reaksion zinxhir polimeraza dhe metodave imunologjike që të zbuluar shprehjen e proteinave specifike në qelizat e tumorit.

  Këto teste mund të përcaktojë me saktësi versionin e Limfoma, monitoruar sëmundje minimale mbetur. Informacioni i marrë nga këto metoda, lejon mjekët për të zgjedhur trajtimin më të mirë për çdo pacient. Duke përdorur teknikat imunologjike dhe molekulare, tumor mund të gjenden, madje edhe në rastet kur histologist nuk shohin atë nën një mikroskop. Një avantazh i rëndësishëm i metodave molekulare është se ato janë të sakta dhe të kërkojë një sasi të vogël të indeve.

  Informacion nga artikullin "Diagnostifikimi i Limfoma"