Metodat për heqjen e shpretkës


 • Kirurgji laparaskopike
 • Kirurgji Hapur
 • Komplikimet e mundshme pas operacionit

 • Shpretkë - një organ në bark që zakonisht peshon rreth 100 gramë dhe është nën buzë e poshtme të majtë. Shpretkë luan një funksion të rëndësishëm të sistemit imunitar të njeriut, është për përzgjedhjen dhe shkatërrimin e qelizave të vjetra ose të dëmtuara të kuqe të gjakut, është një nga organet që prodhojnë qelizat e bardha të gjakut dhe rrit rezistencën e trupit për të luftuar kundër llojeve të ndryshme të infeksioneve bakteriale. Sëmundjet e plumbit shpretkë të zmadhuar në përmasa të mëdha, kështu që pesha mund të jetë deri në disa paund, dhe rritet madhësia kështu që fundi i tij më i ulët është ulur në legen.  Sëmundjet e shpretkës mund të ndahen në disa grupe:

 • Grupi i parë është një sëmundje në të cilën shpretkë në vend të shkatërruar qelizat e vjetra dhe të dëmtuara të gjakut shkatërrojnë start i shëndetshëm, që çon në përçarje të mekanizmave të organ varet nga prania e qelizave të gjakut. Ndryshimi i shpretkë normale funksional për shkak të faktit se për shkak të disa proceseve patologjike qelizat e shëndetshme të gjakut janë të etiketuar si të prekur. Sëmundjet të tilla përfshijnë trombocitopenia autoimune, ku shpretkë shkatërron trombocitet shëndetshme dhe anemi hemolitike, qelizat e shëndetshme të gjakut kuqe janë shkatërruar.


 • grupi i dytë i sëmundjeve është një tumor të shpretkës, çuar tek çrregullimit të trupit, ka gjithashtu dyja beninje dhe malinje, si limfoma.
 • Zgjerimi i shpretkës është vënë re, për shembull, malaries dhe sëmundjeve të tjera parazitare, të infektimit të gjakut (sepsë), sëmundjet e sistemit të gjakut - anemisë, leukimi, sëmundje trombocitopenike Hodgkin.

  Sëmundjet si Thrombocytopenia autoimune, vendosur të trajtuar hormone steroide që ndryshojnë reagimin patologjike të sistemit imun. Ne disa semundjeve kronike dhe zhvillimit tumor pjese e procesit trajtimit eshte heqja e shpretkës.

  Deri kohët e fundit, ky operacion është kryer nëpër një seksion të gjerë të murit të barkut mëparshëm, por kohët e fundit më shpesh ajo është kryer laparoscopically. Kjo teknikë filloi të përdoret në vitin 1992 dhe është tani një numër në rritje i kapjeve shpretkës është kryer në teknologjinë e mikro.  Kirurgji laparaskopike

  Pacienti është nën anestezi të përgjithshme. Kirurg kryen një prerje të vogël në anën e majtë të barkut apo në kërthizë prerje të vogla përmes të cilave paraqet një laparoscope (tub), ajo është e pajisur me një kamera video dhe një fibër optike, duke mbuluar zgavrën e barkut. Video kamera dërgon imazhe në një ekran të veçantë që lejon kirurg për të parë foto tërë.

  Me disa vrima të tjera të vogla ajo paraqet pajisje të veçantë me anë të të cilit një barrë është e ndarë nga indet përreth, dhe veglat e tij të gjakut qepi. Tani shpretkë krejtësisht të ndarë nga materiale të tjera, dhe ajo është e vendosur në një qese të veçantë të mbyllur, i cili prezantoi edhe në zgavrën e barkut. Qafën e qese të mbyllur, atëherë thithje vakum largon përmbajtjen e qese jashtë.

  Përparësitë kryesore të kirurgjisë laparaskopike përfshijnë faktin se ky proces nuk shkakton dhimbje të tillë të rëndë si kirurgjisë tradicionale, dhe gjithashtu rezulton në shërim më të shpejtë.

  Përveç kësaj, një sasi e vogël e vrimave që operojnë lejon për shumë më të efektshme për të parandaluar zhvillimin e infeksioneve postoperative. Në mënyrë tipike, pacienti shkarkohet shtëpi pas një ose dy ditë pas operacionit dhe gjatë javës së është kthyer në jetën normale.


  Kirurgji Hapur

  Ndonjëherë ka pacientë në të cilin laparoscopy i pamundur ose i padëshirueshëm. Kjo ndodh kur duke përdorur mjetet për shpretkës mikro nuk mund të ndahet nga indet përreth, ose kur anatomi e zgavrën e barkut të tilla që videokamera lente nuk ofron një pasqyrë të qartë në ekran.

  Disa kufizime në zbatimin e metodës së laparoscopy dhe imponon rritje të konsiderueshme në madhësinë e shpretkës, megjithëse në rastet ku diametri i saj është më pak se 20 cm, një instrumente të veçanta laparoskopike.

  Në çdo rast, vendimi në lidhje me metodën e operacionit për të hequr shpretkë merr kirurg pas një ekzaminim të plotë të pacientit. Ndodh kështu, se transaksioni, siç ishte planifikuar fillimisht laparaskopike, gjatë rrugës kërkon një ndryshim në kirurgji "të hapur".


  Komplikimet e mundshme pas operacionit

  Çdo operacion, pavarësisht mënyrës se nganjëherë shkakton komplikime, veçanërisht të këtij infeksionin dhe gjakderdhje.

  Duhet të theksohet se ndërlikimet mikro janë më pak të zakonshme.

  Ndërlikimet më shqetësuese, për fat të mirë, ndodh në raste të jashtëzakonshme, ky infeksion microbial që është e vështirë për të trajtuar për shkak të faktit se heqja e shpretkës jashtëzakonisht të dobësuar aktivitetin e sistemit imunitar. Për të parandaluar këtë ndërlikim, një pacient i cili mori një operacioni për të hequr shpretkë merr vaksinuar kundër mikrobet më të zakonshme që mund të shkaktojnë infeksion. Përveç kësaj rekomandohet trajtim me antibiotikë për çdo inflamacion microbial, dhe ky trajtim duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur.

  Në disa raste, mjeku përshkruan një pacient prophylactically gjatë kurs i antibiotikëve. Përveç kësaj, ekziston një rrezik shumë të vogël të organeve të tjera të brendshme të tilla si stomakut, pankreasit, etj

  Në raste të rralla, ka poddiafrahmalnoe inflamacion që kërkon ndezjen pastrim zjarri. Ky pastrim zakonisht kryhet nëpërmjet një vrimë në lëkurë, por ndonjëherë ajo ka nevojë për një tjetër operacion të plotë.

  Pas largimit laparaskopike e pacientit shpretkë mund të kthehet në jetën normale pas rreth një javë, duke përfshirë këmbë, po ngiste një makinë, ngjitje shkallët, heqjen e objekteve dhe seksualitetin.

  Nëse ka një temperaturë prej rreth 37,5 deg., Dridhura, vjellje, vështirësi në urinimi apo siklet në seams operative, pacienti duhet të kërkojë kirurg emergjente operuar.

  Informacion nga artikullin "shpretkë:. Të hequr nga laparoscopy"