Meningjiti në Fëmijëve


 • Format e meningjitit
 • Manifestimet e meningjitit
 • Diagnoza e meningjitit te fëmijët
 • Komplikimet e meningjitit
 • Trajtimi i meningjitit
 • Prindërit shënim

 • Meningjiti - një inflamacion i meninges buta (indet që mbulojnë dhe të mbrojnë të trurit dhe palcës kurrizore). Së bashku me indet e zakonshme mbrojtëse përflakur gjithashtu mund të jenë të tronditur dhe të trurit.

  Edhe pse meningjit mund të zhvillohet në çdo moshë, akoma vuan nga vete kryesisht foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Rreziku i meningjitit pak më e lartë për bebe djemtë se për vajzat foshnjat. Pik Incidenca e meningjitit shpesh ndodh në muajt e verës.

  Ashpërsia dhe kohëzgjatja e sëmundjes varet nga mosha, gjendja e përgjithshme e shëndetit para fillimit sëmundje dhe shpejtësinë e trajtimit. Meningjiti mund të çojë në përkeqësimin e shpejtë dhe të rrezikshme për jetën drastik në raste të patrajtuara, trajtim jo të duhur tepër vonë për të filluar trajtimin.


  Format e meningjitit

  Ka dy forma kryesore të meningjitit: virale dhe bakteriale. Zakonisht meningjit viral shkaktuar lloje të përhapura të viruseve; Bakterial - vazhdon më i vështirë dhe mund të shkaktojë komplikime afatgjata. Meningjit bakterial është më i shpejtë dhe potencialisht të dëmtojë infeksionit trupit.


  Meningjiti viral është i lidhur zakonisht me e zhvilluar më parë një infeksion viral që fillimisht manifestohet si infeksion në hundë dhe fyt, stomak apo zorrë, apo infeksionet e tjera virale opsion kalimtare. Zakonisht meningjit viral zgjat më pak se 2 javë; Në raste të butë, shërim fillon në ditën e 3 ose 4. Shërim të plotë të fëmijëve me meningjit viral, ka pothuajse gjithmonë, por mund të zhvillohet është dobësi e muskujve të përkohshme dhe koordinimi i dobët i lëvizjeve.

  Meningjit bakterial është veçanërisht e rrezikshme për foshnjat nën moshën gjashtë muajve të vjetra.

  Fëmijët nën moshën një muaji janë në rrezik veçanërisht të lartë të sëmundjeve të rrezikshme për jetën nëpërmjet kontakt me pacientët. Mbi vdekshmërisë kaluar gjysmë shekulli lidhur me meningjiti bakterial rënë ndjeshëm. Fëmijët më të vjetër, më e ulët e vdekshmërisë të shkaktuara nga meningjiti.


  Manifestimet e meningjitit

  Përbashkët për të gjitha llojet e simptomave të meningjitit të shkaktuar përfshijnë të përzier, të vjella, jo lehtësim sjellë, dhimbje koke të vazhdueshme, dhimbje prapa, tension në muskujt e qafës, humbje e oreksit, ndjeshmëri ndaj dritës, letargji dhe nervozizëm. Temperatura është mbajtur zakonisht brenda 37,5-38,5 gradë.

  Në rastet e meningjitit viral, i cili prek fëmijët mbi 10 vjet, simptomat mund të shfaqen krejt papritur.

  Në fëmijët e moshës 2 deri 10 vjet janë shpesh të zhvilluara fillimisht ethe dhe pastaj ka marramendje dhe nervozizëm. Foshnjat mund të zbulohet vetëm nervozizëm dhe (vend të butë në majë të kokës) më të dendura dhe të trashë se Fontanelle elastike.
  Para ose në të njëjtën kohë me simptoma të tjera të meningjitit pa mikrobe në fëmijët e çdo moshe mund të jetë i nxituar.

  Në rastin e meningjitit bakterial fillimisht zhvillon ethe, dhe pastaj ka simptome të tjera karakteristike. Mund të jetë dhimbje e tanishëm të muskujve, si dhe dështim të frymëmarrjes dhe të tretjes. Një simptomë e zakonshme në mesin e fëmijëve më të vjetër me meningjitit bakterial janë dhimbje koke dhe të fryrë fontanellë.

  Mund të zhvillojë konfiskimet konvulsione, marramendje dhe humbje ndjenjash.


  Diagnoza e meningjitit te fëmijët

  Diagnoza e meningjitit u bë një mjek. Pas identifikimit simptomat karakteristike dhe ekzaminimin e mjekut të fëmijës mund të konfirmojë shpenzimet birë diagnoza, mesit, nganjëherë i quajtur një birë mesit. Një gjilpërë e vogël steril është futur në kanal kurrizore përmban lëngun cerebrospinal. Shpoj gjithmonë të bëjë pjesën e prapme më të ulët, nën fund të ulët të palcës kurrizore për të shmangur dëme të mundshme ndaj nervave. Merrni një mostër të vogël të lëngut cerebrospinal dhe analizuar për praninë e qelizave të gjakut dhe organizmave infektive dhe proteina të matur dhe të sheqerit në gjak.


  Komplikimet e meningjitit

  Meningjit bakterial mund të shkaktojë numër të caktuar të pazakonta, komplikime ndonjëherë zgjasin. Në mesin e më të shpeshta dhe të rënda - konfiskimet, paraliza, verbëri, humbjen dhe prapambetje mendore të dëgjimit. Problemet e mësimit shpesh lindin si pasojë e meningjitit bakterial, por ata janë zakonisht të vogla. Në shumë komplikime të përmirësuar me vjen koha, si e varur nga shkalla e infeksionit, dhe cilësia e kujdesit dhe trajtimit afatgjatë të nevojshme nga ana e fëmijës. Sëmundje Kthimi mund të ndodhë kur një fëmijë me meningjiti bakterial nuk do të marrë kursin e plotë të trajtimit të barnave të nevojshme.


  Trajtimi i meningjitit

  Pasi një diagnozë mjek i caktuar meningjitit viral, shumë fëmijë janë të trajtohen në shtëpi. Fëmija duhet të lënë të pushojnë në shtrat dhe pije. Megjithatë, në qoftë se sasia e urinës ulur ndjeshëm, kjo mund të tregojë një çrregullim hormonal që dobëson funksionin e veshkave. Kjo duhet të tregoni mjekut tuaj sepse ju mund të kenë nevojë për të kufizuar përkohësisht futje fluide. Në raste të rënda, trajtimi bëhet në spital.

  Çdo foshnje apo fëmijë i cili kontraktuar meningjit bakterial duhet të jenë të shtruar në spital. Në përputhje me këto baktere specifike shkaktuar sëmundje, përshkruajnë antibiotikët.

  Ato administrohet paktën 10 ditë; të paktën për disa ditë pas ethe. Monitorimi i vazhdueshëm duhet të kryhen nga pacienti (norma e zemrës, presionin e gjakut, norma dhe temperatura të frymëmarrjes). Është e nevojshme për të monitoruar dehur raporti dhe të ndarë të lëngshme për të parandaluar nga mbajtjen e lëngjeve në trupin e pacientit. Në rast të konfiskimit të përshkruara droga anticonvulsant.


  Prindërit shënim

  Ajo duhet menjëherë të kërkojnë ndihmë mjekësore në rast të një vjella fëmijëve pa reliev, temperaturë të lartë (38,3-41,1 gradë), tensionin në muskujt e qafës dhe sleepiness ekstreme.

  Meningjiti mund të fillojë papritmas dhe përparojnë me shpejtësi, dhe restaurimi i plotë i shëndetit shpesh varet se sa shpejt do të diagnostikuar dhe për të filluar trajtimin.

  Informacion nga artikullin "Meningjiti"