Mjekët mënyrë jetese i ulur ndikon në psikikë


Sipas tyre, sot në Britani vetëm 35% e meshkujve dhe vetëm 24% e grave të mbështetur niveli i tyre fizik i aktivitetit të rekomanduar nga ekspertët.

Profesor Nanette Matrei (Nanette Mutrie), një ekspert në sport physiologists nga qyteti skocez Universiteti i Strathclyde, ka thënë kohët e fundit se njerëzit filluan të vëreni marrëdhëniet në mes të mënyrë jetese i ulur dhe çrregullime mendore. "Dhe tani ne kemi dëshmi shumë të forta se aktiviteti fizik mund të parandaluar depresionin," - tha N.Matray.

Sipas rezultateve të hulumtimit, njerëzit joaktive dy herë më shumë gjasa për të marrë në depresion se ata që lëvizin shumë.

Përveç kësaj, ka prova të besueshme që tregojnë se aktiviteti fizik - ilaç i mirë për depresionin, tha profesori.

Hulumtuesit nga Universiteti i qytetit britanik Bristol gjetur se aktiviteti fizik zvogëlon nga një e treta e rrezikut të sëmundjes Alzheimer. Shkencëtarët ende nuk mund të shpjegojnë një efekt të tillë të rëndësishëm, megjithatë, sugjerojnë se ajo mund të jetë për shkak të përmirësimeve në funksionimin e sistemit kardiovaskular dhe të proceseve kimike në tru.

Drejtori i Përgjithshëm i profesorit britanik ushqyerit e Battriss Judy (Judy Buttriss) vuri në dukje se në vitet e fundit, autoritetet kanë të fokusohet në promovimin e ushqim të shëndetshëm.


Por "tani duhet të gjejnë mënyra për të ndihmuar njerëzit të bëhen fizikisht aktiv në mënyrë që ata të mund të ruajtur shëndetin dhe cilësinë e jetës të tyre në moshën e vjetër", - tha ajo.

Rekomanduar nga Ministria e Shëndetësisë së normës në Mbretërinë e Bashkuar e aktivitetit fizik për të rriturit është 30 minuta në ditë pesë herë në javë. Sipas autoriteteve, ky propozim nuk është në përputhje me shumicën e popullsisë së rritur. Prirja alarmuese në mesin e fëmijëve të cilët preferojnë të sportit seanca joaktive.

Tani normë themeluar nga Ministria e Shëndetësisë së aktivitetit fizik nuk i përmbushin 30% të djemve dhe 40% e vajzave.