Honey njohur zyrtarisht antibiotikAjo u gjet se bletët të prodhojnë një proteinë të quajtur defensin - 1, e cila është pjesë e mjaltë. Shkencëtarët shpresojnë se defensin më tej do të bashkohet me drogë që mund të rezistojnë tensionet antibiotik rezistente të baktereve në trajtimin e djegieve dhe infeksioneve të lëkurës.

Sipas profesor Departamentit të Mikrobiologjisë, Akademik Medical Center Amsterdam, Dr. Sebastian Zaatov bazën molekulare të pronave antibacterial mjaltë deri më sot, pothuajse zbuluar. Honey ose komponentët e tij individuale tani mund të jenë produkte të vlefshme për parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve të rënda.

Për të marrë të dhëna të reja mbi pronat e mjaltë, Zaatov dhe kolegët e studiuar veprimtarinë e mjaltit, me ndikimin e tij në bakteret e ndjeshme ndaj antibiotikëve moderne. Shkencëtarët kanë zhvilluar një metodë për të selektive të neutralizuar komponentët individuale të mjaltit, duke shqyrtuar të njëjtat veti antibacterial e secilit. Rezultati ishte e izoluar proteinë defensin-1, e cila është pjesë e sistemit imunitar të bletëve dhe mjaltë shtuar ndaj tyre. Pas një analize të kujdesshme, u bë e qartë se vetitë kryesore antibacterial e mjaltit është defensin-1 shkak.

Pronat e dobishme e mjaltit kanë qenë të njohur për mijëra vjet, por mekanizmi i veprimit mbrojtëse u bë e qartë vetëm pas eksperimenteve.


Tani që defensin -1 izoluar në formë të pastër, është e mundur për të marrë cilësi të bazuar brez të ri të antibiotikëve.