Megacolon


 • I madh dhe dolihokolon
 • Megacolon fituar dhe meharektum
 • Megacolon akute


 • I madh dhe dolihokolon  Dolihokolon - një zgjatja e zorrës së trashë dhe megacolon - zgjerimin e saj. Ku ndryshimet e tilla të ndikojë vetëm seksionin e sigmoid zorrës së trashë, përdorni mega- termi / dolihosihma.


  Dolihokolon - a zgjatja kongjenitale i zorrës së trashë me hypoplasia e sistemit nervor, pasuar nga shtimi i mur dhe progresin e ndryshimeve organike në mur dhe mesentery shkak te lezionit rrjet i brendshëm, mosfunksionim dhe zhvillimin e inflamacionit.


  Disa studiues besojnë se dolihokolon mund të jetë vetëm çrregullime të lindura.

  Autorë të tjerë besojnë se dolihokolon mund të blihet si një shumëllojshmëri të gjerë arsyesh. Për shembull, rastet e përshkruara ku abuzimi i laxatives dhe enemas çoi në zgjerimin e zorrës së trashë, dhe në dolihokolon moshuar lidhur me trazirat metabolike në murin e zorrës së trashë. Dolyhosyhma kongjenitale kontribuon kala dhe kapsllëk - për shkak të formimit të dolihosihma pengesave mekanike për të çuar përpara përmbajtjen e zorrëve nëpërmjet ngathtësi e saj dhe "dredhje". Rezultati është një rreth vicioz.


  A duhet diametër normal i lumen dhe nuk ka ndryshim zgjatjen shtresa e muskujve të zorrës së trashë dhe mesentery i saj nuk është i shoqëruar me funksion të dëmtuar të zorrëve.


  Me mirë dolihokolon shtytës funksion dhe dolyhosyhma kanë implikime klinike. Në qoftë se ju shkelin lëvizshmëri zorrëve zhvillim vanitet, dhimbje barkut, dhe kapsllëk. Gjatë shqyrtimit të bloating rëndësishëm, prekje - segmente dhimbje të zorrës së trashë, sidomos sigmoid.


  Diagnoza është duke irrigoskopii ose colonoscopy. Passage përmes zorrët e vlerësuara nga shënuesit radiografike ose isotopic.


  Trajtimi ka për qëllim eliminimin e kapsllëk. Ndonjëherë, në rastin e kapsllëk të gjatë të vazhdueshme, të kryer kirurgji (heqje e zorrës së trashë zgjatur).


  Megacolon dhe meharektum marrë si X-ray diametër departament rektosihmoidnoho ose zbritëse zorrës së trashë se 6,5 cm, me ngjitje zorrës së trashë - 8 cm diametër, ose kur është e cecum se 12 cm.

  Megacolon mund të jetë një shenjë e sëmundjeve të tilla si kongjenitale (sëmundje Hirshsprunha) dhe megacolon idiopatike (që rezulton nga kapsllëk kronik ndonjë origjina) zorrë psevdoobstruktsyya (shprehje e theksuar e lëvizshmëri të traktit digjestiv). Megacolon toksike si një komplikacion serioz të sëmundjeve inflamatore të zorrëve dhe kolit infektive në këtë artikull nuk është konsideruar.

  Megacolon e fituar mund të jetë shkaktuar nga kapsllëk që vjen nga shkaqe të ndryshme. Përfundim i pranisë së megacolon fituar mund të bëhet në qoftë se zgjerimi i zorrës së trashë është vërejtur në anketat e kryera më parë.

  Shkaku më i zakonshëm i megacolon fituara është kapsllëk ngathët vërejtur në dy të rinj dhe të moshuar. Në fëmijët, kjo formë megacolon ngatërrohet lehtësisht me zgjerimin kongjenitale të zorrës së trashë (sëmundjes Hirshsprunha).


  Colon gjendje për të zgjeruar, dhe në këtë mënyrë formimi i mundshëm i megacolon të fituara.
  Siç do të tregohet më poshtë, madje edhe në mungesë të mekanike zorrës së trashë zorrëve pengim nganjëherë mund të rritet në përmasa të frikshme. Dëshmi se zgjerimi është një përgjigje e zakonshme pathophysiological i zorrës së trashë, është edhe sindromi toksik megacolon. Më parë ishte menduar se zgjerimi i zorrës së trashë ndodh vetëm në kolit ulcerative, tani është e qartë se infeksionet e sëmundjes Crohn, amebic, kolit pseudomembranous dhe specifike mund gjithashtu të shkaktojë një ndërlikim të rrezikshme.


  Megacolon fituar dhe meharektum  Dëshmia më e mirë e megacolon fituar pacienti ka prova radiografike i zorrës së trashë parë kishte nuk është zgjatur. Për fat të keq, ky informacion nuk është gjithmonë në dispozicion, kështu që megacolon konsiderohet të jetë marrë, në qoftë se unë nuk mund të zbulojë ndonjë anomali kongjenitale ose kapsllëk u shfaq më vonë se në fëmijëri. Kur diagnoza e megacolon e fituar duhet të përcaktojë shkakun e saj.


  Është e terminologjisë së interesit. Megacolon do të thotë një zgjerim të zorrës së trashë të shkaktuar nga shkaqe jo-mekanik. Në këtë rast, rektum është madhësia normale. Meharektum sugjeron se rezervuar zorrës së trashë rritur, ndonjëherë në mënyrë të konsiderueshme.

  Megacolon kombinim dhe meharektum, por jo të gjithë pacientët që vuajnë nga megacolon meharektum, dhe anasjelltas. Në këtë drejtim është e rëndësishme për diagnozë të saktë, si metoda të aplikueshme terapeutike dhe kirurgjikale e trajtimit të ndryshojnë në varësi të faktit nëse gut është e prekur. Fituar meharektum megacolon dhe, të thuash të drejtën, nuk janë sëmundje të ndryshme. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se këto terma nuk i referohen zgjerimin e zorrës së trashë (dolihokolon), e cila është përcaktuar shpesh në pacientët me kapsllëk kronik, por ndoshta pa to.


  Arsyet. Edhe pse shkaku i saktë që shkakton shfaqjen e megacolon fituara dhe meharektum nuk dihet, asnjë nga segmentet e zorrës së trashë nuk është ahanhlioznym.

  Ky pozicion - një lloj karakteristike që e dallon format e natyrshme dhe të fituara të sëmundjes. Edhe pse traktit digjestiv miopatia mund të shkaktojnë megacolon në pacientët me këtë sëmundje nuk janë thyer gjithmonë veprimtarinë peristaltic e stomakut dhe të zorrëve të vogla. Në anën tjetër, pacientët me psevdoobstruktsii kronike të tretjes traktit në t. H. stomak dhe zorrë e vogël mund të jetë peristaltikės i ngadalshëm, por shpesh kanë një zgjatje të zorrës së trashë dhe rektumit.


  Manifestimet. Nëse sëmundja Hirshsprunha prek kryesisht djemtë, ajo e fituar megacolon ndodh me frekuencë të barabartë në meshkuj dhe femra. Kushti i përgjithshëm i pacientëve me megacolon në mënyrë të konsiderueshme më të mirë se pacientët që vuajnë nga sëmundja Hirshsprunha.
  Ndër pacientët e rritur me megacolon dhe meharektum mund të ndahen në dy grupe në varësi të kohës së manifestimeve klinike. Disa kanë filluar të vuajnë nga kapsllëk në fëmijërinë e hershme (zakonisht për të arritur 1 vit). Në simptome të tjera të zhvilluar pas 10 vjet apo edhe në moshën e rritur. Në kapsllëk e parë në grup, rroba fekal pachkane shfaqet në fëmijërinë e hershme; Grupi i dytë është i dominuar nga kapsllëk dhe dhimbje barku, por rroba pachkane janë vërejtur. Nëse simptomet filluan të shfaqen në fëmijërinë e hershme, megacolon fituar konsiderohet organik, sepse nuk ka asnjë psikopatologjia korrespondues (ndryshime mendore si sindromi zorrë nervoz).

  Në anën tjetër, megacolon kronike të fituara, manifestimet të cilat fillojnë më vonë ndonjëherë ndodh kur një negativitet fëmijë, sepse ata të penguar aktin e jashtëqitjes në periudhën kur ai mësoi për të përdorur vockël ose banjë.


  Simptomë dominante e të dy formave të megacolon janë kapsllëk, lëvizjet zorrë mes qëllimeve të veçanta mund të duhen javë. Disa pacientë kanë masë fekal në rektum presion, lehtësisht i dukshëm në bark të ulët. Masë solide e feces është ndonjëherë një kohë mjaft, vetëm mbi unazë anorectal, duke rezultuar në një hapje të gjerë të anusit, si një funksion i brendshëm muskul unazor anal është i shtypur nga zgjerimi kronike të rektumit.

  Disa pacientë me meharektum simptomë dominante mund të mos kapsllëk dhe mosmbajtjeje fekal (për shkak të ç'ka rektumit).


  Diagnoza. Vështirësia kryesore qëndron në diagnozën diferenciale të megacolon lindura dhe të fituara për të cilat ankesa, historia mjekësore dhe të dhënat ekzaminimin fizik zakonisht nuk është e nevojshme dhe radiologji dhe endoscopy.


  Të dhënat Energjia specifike manometrike Anorectal për të vlerësuar praninë e refleks zorrës së trashë që ndihmon diagnozën diferenciale të fituara dhe kongjenitale megacolon. Disponueshmëria refleks shpëtoi tregon ekzistencën e ganglioneve paprekur, dmth, mungesa e sëmundjes Hirshsprunha.

  Megjithatë, në qoftë se ky refleks mungon, kjo nuk do të thotë se pacienti vuan nga një sëmundje Hirshsprunha. Ndonjëherë refleks i vështirë për të zbuluar për shkak të inhibimit meshat kronike dendura fekal të muskul unazor brendshëm anal. Nëse refleks mungon, del nga shtrati feces zorrë u vu re, biopsi duhet të jetë mur muskuloz i rektumit mësipërme rrjet anorectal. Në pacientët me megacolon difuze zakonisht vërejtur vonesa në kalimin e zorrës së trashë në linjë. Në anën tjetër, pacientët me megacolon ose pasazh meharektum patronditur të fekaleve që vuajnë nga kapsllëk pakomplikuar që nuk kërkojnë kirurgji.
  Pasazh i përmbajtjes së zorrës së trashë dhe rektumit vlerësohet lehtësisht duke futur tags radiografike. Pacienti gëlltit numër të njëjtë tags radiografike në të njëjtën kohë të ditës për tre ditë rresht, çdo ditë etiketat kanë forma të ndryshme.
  Pastaj të bëjë një studim të X-ray bark në të njëjtën kohë të ditës në ditët e katërt dhe të shtatë. Kur krahasojmë rezultatet me normë është e lehtë të konkludohet se gjendja e kalimit përmes zorrës së trashë të pacientit individuale, dhe nëse kalimi i ngadalshëm, është e mundur për të vlerësuar në çfarë segment i zorrës së trashë është duke ndodhur. Nëse përmbajtjen e zorrëve paraprakisht ngecur, atëherë konkludohet kapsllëk, por nuk i megacolon ose meharektum, Vol.

  k. kapsllëk mund të shkaktohen nga faktorë të tjera të shumta. Të dhënat mbi pasazhet e zorrëve gjithashtu mund të përcaktohet duke përdorur radiostsintihrafii përdorur një aparat fotografik gama.


  Trajtim. Qëllimi i trajtimit mjekësor ose megacolon meharektum është për të arritur lirimin në kohë të feces zorrë dhe parandalimin e pengesave zorrëve. Nëse lirimin e nevojshme nga dy pika concretions fekal nganjëherë përdoret metodë manuale nën anestezi, duke përdorur spastrimit enemas dhe laxatives (ndoshta duke iu shmangur laxatives irrituese). Pacientët duhet të prodhojnë refleks të pastroj pasi të hahet.
  Nëse mjekim është i paefektshëm, atëherë aplikojnë kirurgji. Përzgjedhja operacion varet nga diagnozë të saktë dhe kusht lëvizshmëri zorrë. Për shembull, pacientët me megacolon dhe kalimin e ngadaltë të përmbajtjes së zorrëve të rekomandojë ileostomy ose vendosje ileoanalnoho anastomosis, në varësi të moshës, jetesës dhe llojin trupin e pacientit. Shënim, megjithatë, se pas vendosjes ileorektalnoho anastomosis në disa pacientë të mbetet kapsllëk, veçanërisht nëse nuk eliminohen mosfunksionim të katit legenit. Pas këtij operacioni, pacientët zakonisht mbulohen përgjigje ndaj stimulimit të anusit, dhe ata normalisht kontrollojnë lëvizjen mekanizëm zorrë.

  Ileostomiya më shumë i zakonshëm në njerëz të moshuar.


  Për pacientët me megacolon, por diametër normal i rektumit dhe zorrë mekanizëm lëvizjes së operimit të zgjedhjes ileorektostomiyu konsiderojnë përfshirë në pacientët e moshuar. Pacientët me meharektum, diametër të zorrës së trashë dhe çrregullime normale jashtëqitje mekanizëm të jetë operacion Duhamel ose imponimi i zorrëve-anal anastomosis. Në rastin e fundit, i gjithë zgjeruar heqje kryer rektumit, i cili shmang formimin e concretions fekal në kultin e zorrës së trashë, shpesh i formuar në pacientët pas operacionit Duhamel.

  Megacolon akute  Megacolon akute eshte nje komplikim rëndë e sëmundjes inflamatore të zorrëve dhe kolitit infektive. Ndonjëherë megacolon akute zhvillohet në pacientët pa sëmundje paraprak qartë të zorrës së trashë apo të pengesës mekanike zorrëve. Në këtë rast dy pika psevdoobstruktsii (sindromi Ogilvie-së). Shkaqet e megacolon akute mund të jenë edhe traumat, kirurgji abdominale apo legenit, çrregullime metabolike (hipokalemise) ose sëmundje neurologjike.


  Arsyet. Shkaku i saktë i akute psevdoobstruktsii zorrës së trashë panjohur. Megjithatë, shumica e pacientëve tregojnë mbajtur një ditë më parë një operacioni apo lëndim.

  Çfarëdo ajo ishte, sindromi Ogilvie - një shembull i përsosur i zgjerimit të zorrës së trashë në mungesë të mekanik kalimit të zhurmës. Rritja vullneti i zorrës së trashë për të zgjeruar në përgjigje të stimujve fiziologjike dhe farmakologjike - Ogilvie sindromi patogjenezën e sëmundjes.  Manifestim
  . Një pacient tipik me sindrom Ogilvie janë njerëz të moshuar, në një gjendje të convalescence pas kirurgjisë, e kryer në prag të disa ditëve, dhe tashmë të hahet per os. Belly atë në masë të madhe i fryrë, gulçim, por shenjat e peritonit dhe të bardhë numërimin e qelizave të gjakut u vu re (të paktën në fazën e hershme të sëmundjes).

  Radiografitë Plain tregojnë konsiderueshëm shtrihen e zorrës së trashë për shkak të akumulimit të gazrave. Zakonisht zorrë e vogël nuk është e dukshme. Diameter i cecum në këtë fazë të sëmundjes - 9-10 cm.


  Trajtim. Hahet per os duhet të hiqet, parenterale administruar lëngje, grup nasogastric tub. Next caktuar që shkrihet në ujë kontrast klizmë për të sunduar nga pengim mekanike zorrëve dhe për të konfirmuar psevdoobstruktsii. Pas konfirmimit të diagnozës, duke përdorur tub zorrës së trashë klizmë dhe dekompressyonnuyu, korrigjimin shqetësime electrolyte (hipokalemise). Me mungesën e efektivitetit të trajtimit të përshkruara tsysapryd, erythromycin, neostyhmin.

  Administrohet Neostyhmin në një dozë prej 2.5 mg intravenoz per 1-3 minuta. Në këtë kohë, pacienti duhet të jetë i lidhur me monitoruesit electrocardiographic, atropine duhet të jenë të përgatitur. Ngjarjet Neostyhmin përmes 2-20 minuta. Skema mund të përsëritet deri në tre herë rresht për një rezultat pozitiv.


  Më vonë pas dështimit të trajtimit përshkruar dhe cecum diametër rreth 11 cm sjelljes kolonoskopicheskoho decompression. Gazit dhe stol të lëngshme vazhdimisht aspiriruyut, por një sasi e vogël e ajrit (apo dioksid karboni) është shërbyer në zorrë. Nuk ka nevojë për të arritur cecum për të siguruar decompression të mjaftueshme; endoscope në vend e drejtë (hepatike) kthese e aspiratës proksimal të zorrës së trashë zakonisht është i kënaqur do të reduktojë presionin në ngjitje zorrës së trashë.

  Tub Decompression mund të lihet, por efikasiteti i tij është e diskutueshme. Kaloni kontrollin radiologjike. Nëse diametri i cecum rënë, pacienti mund të mbani klizmë për aq kohë sa karrige dhe gazeve të fillojnë të lëvizin larg spontanisht. Edhe pse decompression kolonoskopicheskoho zakonisht duhet të përsëris, ajo është efektive në 80% të rasteve, dhe pjesa e mbetur 20% e pacientëve kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale.  %
  3C / p