Manifestimet listeroza dhe trajtimi


 • Çfarë është Listerioza
 • Cilat janë manifestime të listeriosis
 • Vlerësimi dhe trajtimi i listeriosis

 • Çfarë është Listerioza

  Listerioza - një sëmundje infektive e karakterizuar nga mbizotërues
  Lezionet e indeve limfoide dhe sistemit nervor, zhvillimin e strukturave të veçanta në organet (kryesisht
  në mëlçi).

  Listerioza karakterizohet nga një shumëllojshmëri e manifestimeve klinike mund të ndodhë
  në dy forma: e fituar dhe kongjenitale.

  Listeria - Listeria - a shufra të shkurtër dhe kokkobatsillami.
  Bakteret janë të lëvizshme, të kryer lëvizje tipike hedhur.

  Listeria të qëndrueshme në mjedis, në temperatura të moderuara dhe të ulëta

  tokës të ruhet dhe madje shumohen në muajt dhe vitet. Për ushqimit të grurit
  i ruajtur deri në tre vjet, shkoi atje dhe edukoj në mish dhe qumësht
  në 4-6 gradë Celsius. Vlimit vdesin brenda 3-5 minuta; i paqëndrueshëm
  veprimit te dezinfektues.

  Listeria është mjaft e përhapur. Rezervuari kryesor natyror - kafshë të ndryshme dhe zogj; trupi i patogjen sëmurë kafshëve lirua
  urinë, feces, shkarkimin nazale, qumështi, lëngu amniotik.
  Rruga kryesore e infeksionit listeriosis - kontakti përmes lëkurës dhe mucous membranave (Care
  Mëngjesi, përpunimin e trupave), nëpërmjet ushqimit, nëpërmjet ajrit (kur punojnë me feeds) vertikale


  (Kanalit të lindjes një nëne)

  Shumica Kontigjentet pryholomshuvani listeroza: foshnjat (39-50% të të gjitha rasteve) dhe personat e
  moshuarit.


  Cilat janë manifestime të listeriosis

  Listerioza fituar. Kohëzgjatja e periudhës së inkubacionit - 2-4 javë. Format kryesore klinike: anginale, sy-gjëndrave, tyfoyidna, Listerioza
  sistemit nervor. Forma anginale (mononukleozopodibnyy) e listeriosis ka simptomat e mëposhtme: ethe, u ulën
  oreksi, dhimbje koke, dobësi, dhimbje të fytit, limfatike zgjeruar
  nyjet. Formë Sytë-i gjëndrave është për shkak të depërtimit të Listeria
  conjunctiva i syrit ("notarë sëmundje") dhe karakterizohet nga ethet, ul oreksin, përgjithshme

  dhimbje, dobësi të përgjithshme, ënjtje dhe skuqje shekull, ngushtimi i çarjes optike, purulent
  të ndara në cep të syrit, të rritet në madhësi dhe bëhet i dhimbshëm
  limfatike nyjet.

  tyfoyidna formë e listeriosis ka manifestime të tilla si ethe të zgjatur, nxito në gjemb gomari
  në sinyachkovo, dhimbje fyti dhe konjuktivit humbur. Tyfoyidna Fort ma Listerioza zakonisht ndodh në fëmijët
  imunitet, dhe kështu të njëjtën gjë në porsalindurve dhe foshnjat. Listerioza
  Sistemi nervor mund të ndodhë si meningjit, encefalit, Meningoencefaliti.
  Gjatë rëndë. Pas efekteve të mundshme të sëmundjes mbetura

  në formën e crregullimeve mendore, zhvillimit vonuar psiko paralize.
  Forma më e zakonshme e listeriosis në të rriturit.

  Listerioza kongjenitale. Infeksioni mund të ndodhë si një fetus në utero në fazën e shtatzënisë
  (Por jo para 5 javë) dhe gjatë lindjes. Prandaj, rezultatet e infeksionit
  mund të jenë të ndryshme, aborti spontan, lindje e frytit të vdekur, lindja e fëmijëve
  me aftësi të kufizuara - në humbjen e fetusit në gjysmën e parë të shtatzënisë; ose
  të paturit e një fëmijë me listeriosis kongjenitale - në një infeksion të mëvonshëm.

  Kongjenitale Listerioza - një nga zgjedhjet më të vështira të infeksionit

  sëmundje me një rrezik të lartë të vdekjes. Manifestimet klinike të listeriosis kongjenitale jo specifik.
  Nuk janë: temperaturë të lartë; oreksi (refuzimi i të ushqyerit), regurgitation
  ose të vjella, dobësi, përgjumje, ndryshimet në normën e zemrës, cianozë, "marbling"
  lëkurës, skuqje nyjë (gunga) skuqje, me pulla ose sinyachkovo, lezionet
  mëlçisë (verdhëz), meningjiti dhe Meningoencefaliti (ngacmim ose depresioni
  vetëdije).


  Vlerësimi dhe trajtimi i listeriosis

  Mikroskopi dhe poshtërim. Materialet kërkimore - gjak, lëngun cerebrospinal,
  mukusit nga fyti, limfatike zgjeruar nyjet materiale; në shtesë të porsalindur - meconium, gjakun e kërthizës.

 • Pjesa tjetër krevat, kufizimi i aktivitetit fizik.
 • Izolimi i pacientit.
 • Antibiotikët tetracycline nga 0,2-0,3 g 6 h për 7-10
  ditë. Në meningjitit - benzylpenicillin 75 000-100 000 IU / kg / në çdo
  4 h, medikament ndërprerë 2 jave mbas normalizim së temperaturës së trupit, tobramicina 2 mg / kg / ne çdo 8 orë, droga anuluar 4 jave mbas
  Normalizimi i temperaturës trupore. Me sy-i gjëndrave listeriosis - erythromycin
  30 mg / kg / ditë gojarisht në 4 pritje, drogës ndërprerë 1 javë pas normalizimit
  temperaturën e trupit.
 • Droga Alternative: kotrimoksazol 5 mg / kg trimetoprima / në çdo

  6 orë, Clarithromycin, ciprofloxacin.
 • Informacion nga artikullin "Listerioza".