Lymphedema


 • Koncepti i lymphedema
 • Shkaqet e sëmundjes
 • Manifestimet kryesore të lymphedema

 • Koncepti i lymphedema

  Sistemi limfatik është i përbërë nga enët limfatike dhe nyjet limfatike. Limfatike - një lëng biologjik që përmban proteina dhe yndyrna. Për enët limfatike limfatike rrjedhjen në nyjet limfatike. Në limfatike limfatik është e filtruar nga "materialeve të mbetura", të cilat janë mbetjet e qelizave të bardha të gjakut, bakteret dhe substancave të tjera të huaja, dhe pastaj përsëri në enëve limfatike.

  Nuk ka njeri mbi tokë që nuk është ballafaquar me problemin e edemë, në shkallë të ndryshme, gjatë gjithë jetës së tij. Çdo reagim inflamator shoqërohet me dhimbje dhe ënjtje.

  Por ky është një fenomen i përkohshëm. Një tjetër gjë, kur ka ënjtje të vazhdueshme, e shoqëruar nga gjymtyrët trashje, trashje e lëkurës, dhe më vonë, me progresion të sëmundjes, ulcerat, zhvillimin elefantiazë. Dalja e limfatike përmes enëve limfatike mund të jetë i prishur. Mungesë ekuilibri ndërmjet formimin dhe daljeve të limfatike shkakton lymphostasis (edemë limfatik). Nëse dëmit (clogging, caking, rritje e jashtëzakonshme) enëve limfatike limfatike nuk vidtikaty lirë nga indet, duke rezultuar në ënjtje, ndonjëherë në mënyrë të konsiderueshme. Ënjtje është nganjëherë një formë të tillë që kjo sëmundje quhet nganjëherë "elefantiazë".

  Lymphedema - një ënjtje të butë indeve, këpucë me majë ose më shumë për shkak të shkeljes së rrjedhjes së bllokimit limfatike enëve limfatike dhënë.


  Lymphedema është i ndarë në dy lloje:

 • kongjenitale (fillore) Lymphedema
 • fituar Lymphedema (i mesëm)
 • Kongjenitale ose primar lymphedema - kur ka lindur një fëmijë me mungesën tashmë ekzistues të nyjave limfatike dhe anijet. Ënjtje zakonisht shfaqet në moshë të re, dhe ndikon në skaj sipërme apo të ulët. Një formë e rrallë e lymphedema kongjenitale manifeston në fëmijëri dhe është quajtur sëmundje Milroya.

  Fituar ose lymphedema i mesëm - një sistem limfatike shkaktuar nga faktorë infektive (p.sh., erizipela), traumatik dhe të tjerët. Ky lloj i lymphedema ndodh shumë më shpesh.

  Disa njerëz zhvillojnë Lymphedema kronike, ka jetë.

  Lymphedema kronik është e vështirë për të trajtuar. Gjymtyrët fryrë prekur lehtë nga infeksioni. Çdo dëmtim të lëkurës të tilla si shkurtime, abrasions, kafshimet e insekteve mund të shkaktojë ndërlikim të rënda inflamatore të quajtur lymphangitis. Kur lymphangitis është shkatërrimi i indeve lidhës nën lëkurë. Infeksionet e përsëritura të shkaktojë dhëmbëza të saj, duke çuar në bashkimin e lumen të enëve limfatike, indet janë të ndjeshme ndaj infeksionit të vogël. Rezultati ngurtësim, e cila u quajt fibrozë. Fibrozë - është një nga komplikimet më të rënda të lymphedema kronike.


  Shkaqet e sëmundjes

  Faktorët e rrezikut për lymphedema përfshijnë:

 • Pacientët gjithashtu shumë peshë, e cila çon në rrjedhjen kufiri i shpejtësisë së limfatike nga zona e armëve
 • Abuzimi pirja e duhanit
 • diabet
 • çfarëdo kushte nën të cilat ndërprerë qarkullimin e gjakut dhe rrjedhën e limfatike në gjymtyrë e sipërme
 • Kirurgji në sqetull për trajtimin e kancerit
 • Lymphedema mund të ndodhë pas një operacioni në një javë apo disa vjet. Shkaktojë ajo mund të jetë trauma, infeksion në dorë, ose ajo mund të zhvillohet pa ndonjë arsye të qartë.

  Ind i butë dore trauma (lëkurës, muskujt), e cila çon në infeksion. Kjo përfshin të gjitha llojet e scrapes, abrasions, kafshimet e insekteve, djegien nga dielli, lëkurë të plasaritur për shkak të thatësi, shkurtime, etj

  Peshë fitim pas trajtimit të kancerit të gjirit mund të keqësojë gjendjen e microcirculation në indet e buta dhe të bëhet një faktor nxitës për zhvillimin e lymphedema.

  Ethet luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e lymphedema. Në temperatura të larta shënuar përhapje të enëve të gjakut, duke rezultuar në një fluks më të madh të lëngjeve në inde të buta dhe rrit rrezikun e edemë.

  Një mpiksje gjaku në një venë në sqetull mund të ndikojnë në rrjedhjen e gjakut nga të gjymtyrëve të sipërme, të shoqëruar nga edemë.

  Fluturim të gjatë në një aeroplan si dhe janë shtysë për lindjen e edemë indeve.

  Ky faktor është shumë e rrallë shkaku i lymphedema. Në këtë rast, kjo është për shkak të dallimeve të presionit në fluturim.


  Manifestimet kryesore të lymphedema

  Zakonisht simptomat Lymphedema shfaqen gradualisht. Ndonjëherë simptomat e lymphedema mund të ndodhë 15 vjet pas disfatës së enëve limfatike. Në shumicën e rasteve, pacientët ankohen për dhimbje, dobësi, skuqje dhe trishtim ose ndjenjë e plotësi në gjymtyrët e prekura, dëmtime lëvizshmërie në dore ose këmbën.

  Informacion nga artikullin "Fillor dhe lifmedema mesme"