Lymphedema në sëmundje të gjirit


 • Faktorët e rrezikut që çojnë në zhvillimin e lymphedema
 • Mekanizmi i lymphostasis në kirurgji gjirit

 • Faktorët e rrezikut që çojnë në zhvillimin e lymphedema

  Lymphedema është një efekt anësor i trajtimit të kancerit të gjirit. Sipas burimeve të ndryshme, me lymphedema të fytyrës gjymtyrëve të sipërme në mes 20% dhe 80% të femrave që kanë pasur kancerin e gjirit dhe kanë përfunduar një kurs të plotë të trajtimit. Për fat të keq, në fillim të trajtimit për të guess rrezikun e saktë të këtij komplikacion është shumë e vështirë. E gjitha varet nga statusi e pacientit, operacionet e vëllimit dhe trajtime të tjera që do të aplikohen pas kësaj.

  Shkaku i lymphedema është se në gji gratë kirurgji shpesh hequr nyjet limfatike në humbjen e tyre ose për parandalimin e përsëritjes së kancerit.

  Rezultati dhe trajtimi i mëtejshëm (rrezatim ekspozimi sqetull) është shkelje e rrjedhjes së limfatike nga zona e dorës që shfaqet ënjtje të butë indeve. Kjo gjendje nuk është veçanërisht e rrezikshme apo vdekjeprurëse, por ajo mund të marrë një kohë të gjatë. Lymphedema - një grumbull i limfatike në indet e buta të skajin e sipërm. Në këmbë mund të jetë gjithashtu lymphedema, por ky shtet është i lidhur me një sëmundje të ndryshme.


  Mekanizmi i lymphostasis në kirurgji gjirit

  Limfatike - a lëngshme pa ngjyrë se ashtu siç gjaku qarkullon në trup. Por ndryshe nga gjaku, ajo bëhet jo në arteriet dhe venat dhe enët limfatike hollë.


  Funksioni i limfatike në trup - spastrim.
  Pastrimit sistemin limfatik trupit është si vijon. Limfatike mbledh produktet e kalbjes dhe substancave të tjera nga indet dhe dorëzon ato në "filtër" - nyjet limfatike që janë të shpërndara në të gjithë trupin e njeriut. Enët limfatike në fund të fundit që rrjedhin në dy venat e mëdha, të vendosura në afërsi të zemrës, pra, limfë përsëri në gjak, ku të përpunuara më tej dhe dorëzuar në organet e sekretim.

  Në pastrimin e funksionit në limfatike shumë të tjera. Unë duhet të them se limfatike është i pasur me proteina. Ndryshe nga sistemi i qarkullimit të gjakut ku gjaku është drejtuar nga kontraktimet e muskujve të zemrës, sistemi limfatik i mungon "stacionin e pompimit" qendrore.

  Limfatike qarkullon përmes kontraktimet e muskujve skeletik dhe të frymëmarrjes. Por qarkullimi është mjaft i ngadalshëm në pjesën më të madhe të trupit është lëvizja kundër gravitetit, duke mbuluar të gjithë rrjetin e gjerë e capillaries vogël, i quajtur limfë. Këto anije të vogël me mure shumë të hollë përshkojnë tërë trupin e njeriut, por numër veçanërisht i madh i tyre në indin nënlëkuror. Përveç kësaj, enët limfatike kanë valvulave që parandalojnë limfatike ottekat në drejtim të kundërt.

  Kur manipulimet kirurgjikale në sqetull, ku nyjet kryesore limfatike rajonale, mjeku hequr nyjet limfatike, do s'do të dëmtojë enët limfatike.

  Si rezultat, limfatike nuk mund vidtikaty e indeve të buta dhe të dorës është e ndenjur. Duket se limfatike akumulon në lëkurë, indit dhjamor, muskujve, nervave dhe indeve lidhës. Kjo Lymphedema mund të ndikojë në një krah të tërë dhe pjesë të saj, të tilla si dore, parakrah apo supe. Përveç kësaj, Lymphedema mund të ndikojë jo vetëm dorën, por gjoks në anën ku operacioni është kryer, si pjesa e sipërme e jashtme të gjirit jep kullimit limfatike në nyjet limfatike axillary rajonale.

  Duhet të theksohet se disa pacientë lymphedema është shumë i pashprehur, kështu që ju mund mezi shohin, dhe në disa kjo gjendje mund të shprehet fuqimisht.

  Kirurgjia për heqjen e nyjave limfatike në sqetull (në lidhje me mastectomy - heqja e gjirit) rrit rrezikun e lymphedema në një masë. Rrezatim i axillary limfatike zonës nyjeve dhe kimioterapia mund të rrisë më tej këtë rrezik. Nëse pas kancerit të gjirit Lymphedema Jo, kjo do të thotë se trupi është akoma përballimin e stresit ai ndjen. Megjithatë, në çdo rast, është e rëndësishme për të shmangur shkaqet që çojnë në zhvillimit lymphostasis.

  Një prej metodës "të re" për të hequr nyjet limfatike në kirurgji kancerit është heqja e të ashtuquajturit sinjalizimit nyjet limfatike.

  Kjo metodë është një alternativë për lymphadenectomy standarde axillary. Besohet se operacioni për të shmangur efekte serioze anësore të qenësishme në teknikën tradicionale të hequr nyjet limfatike. Për fat të keq, ky lloj i ndërhyrjes nuk është treguar për të gjithë pacientët që vuajnë nga kanceri i gjirit. Në këtë metodë, kirurg heq vetëm nyjet limfatike të cilat i impresionuar me të vërtetë. Kjo parandalon dëme në tërësi dhe të enëve limfatike të shëndetshme, dhe për këtë arsye të reduktojnë ndjeshëm rrezikun e lymphedema.

  Informacion nga artikullin "skaj sipërme Lymphedema"