Drogës-rezistente TB përhapjen me shpejtësi të paparë


Raporti i OBSH "Rezistenca ndaj barnave anti-TB në botë"
bazuar në të dhënat e rreth 90 mijë pacientëve në 81 vende të mbledhura gjatë
2002-2006.

Ekspertët vlerësojnë se përqindja e rasteve është
Rezistenca e shumëfishtë të drogës në tuberkulozi është rreth
5% e numrit të përgjithshëm të pacientëve (rreth 500 mijë prej 9 milion
Pacientët e identifikuara në vit).

Veçanërisht i përhapur
tuberkulozi drogës-rezistente në ish-republikat sovjetike.
Për shembull, në kapitale Baku të Azerbajxhanit me patogjene të shumta
Rezistenca drogës ishin të infektuar në 22.3% të gjithsej
pacientët. Në Moldavi, shifër e krahasueshme ishte 19,4% në Donetsk -

16% ne rajonin Tomsk e Rusi 15%, në Tashkent - 14.8%.

Kinez
Statistikat tregon gjithashtu se futjen e
tuberkulozi drogës-rezistente në vend. E fundit
të dhëna, në verilindje të Kinës MDR
deri ne 7.5% e rasteve totale.

Nivel
Përhapja e tuberkulozit të drogës-rezistente në Afrikë
aktualisht mbetet i panjohur, shumica e vendeve afrikane nuk e bëni
nuk arriti të sigurojë statistikat përkatëse për shkak të mungesës së
Laboratorët në gjendje të kryejë teste të përshtatshme në të mjaftueshme
vëllim.

Sipas kreut të programit antytuberkuloznoyi OBSH
Mario Ravilone, shkalla e përhapjes së drogës-rezistente


TB në botë tejkaluar parashikimet më të errëta. 10 vjet më parë
shumë shkencëtarë në pyetje të të dhënave mbi 10% të drogës-rezistente
raste në disa zona, ndërsa të tjerët janë shprehur besimin se
normat e larta janë të mundshme, tha Ravilone.

"Tani
Ne e dimë se kjo është e mundur, dhe kjo tregon se ne
Lufta e gabuar TB ku këto forma të vazhdojë
përhapur "- tha ai.