Lebër


 • Çfarë është lebër
 • Mënyrat e transmetimit dhe simptomat e lebrës
 • Trajtimi i lebrës dhe parashikimet

 • Çfarë është lebër

  Lebër - një nga më të vjetër
  Sëmundjet e njohur për njerëzimin. Përmend i sëmundjes -
  poshtë të kërkesave specifike mjekësore dhe ligjore - atje
  në monumentet e shkruara të njerëzimit, nga të shekullit të XV-të. BC
  (Indian Vedas, ligjet e Manu, traktatet të lashtë kineze mjekësore,
  papyri i lashtë egjiptian, Dhjata e Vjetër e Biblës). Që prej
  në kohën lebra lidhur me incidencën e pashërueshme,
  atëherë sëmundja është përshkruar në një shumë të tmerrshme, mahnitëse
  Imagjinata e formës lexues, dhe sjellje përreth të shëndetshme

  reduktohet në një dëshirë me të gjitha mjetet për të shmangur mbledhjen
  e "lebrozët".

  Gradualisht, shoqëria themeluar qëndrueshme
  paragjykimet rreth sëmundjes që e ka shkaktuar shfaqjen e
  leprofobii trajtim të mirëfilltë dhe diskriminues të pacientëve.
  Mbajtja leprofobii në nivel familjeje kontribuar ekzistues
  pothuajse të gjitha vendet kufizime zyrtare për pacientët
  Lebër që të angazhohen në lloje të caktuara të punës, arsimit,
  shërbim ushtarak, transport publik të organizuar
  rekreative, etj


  Sipas OBSH-së, në fillim të viteve 1980 në botë ..
  ka pasur 12-14.000.000. lebroz. Në të ardhmen, në sajë
  suksesi i terapisë së kombinuar, u vendos të tërhiqet nga llogaria


  Pacientët marrë trajtim të plotë (kohëzgjatja e
  6-24 muaj varësi të llojit të sëmundjes). Më parë
  tani është i regjistruar zyrtarisht si të paturit e lebra në nevojë
  trajtim, e përbërë nga të paktën 0.8 milion. njerëz.

  Në të njëjtën kohë, në qoftë
  në 1990-1995 .. në botë çdo vit regjistroi një mesatare prej 500-600
  mijëra pacientëve të rinj në vitet e fundit, rritje të 700-800
  mijëra pacientëve. Për shumë vende, lebra është ende mjaft e
  problem serioz shëndetësor publik (Indi, Indonezi,
  Bangladesh, Brazil, shumë më e Afrikës Qendrore, etj), dhe në disa
  e rritjes e konstatuar të incidencës.

  Tani në rusisht
  Federata është regjistruar rreth 700 pacientë me lebër, numri i të cilëve
  reduktuar çdo vit nga tretje. Duhet të theksohet se,
  për shembull, në SHBA, ku kërkesa e tillë të mos pranohet në të kaluarën
  dekadë regjistruar çdo vit 120-170 raste të reja
  sëmundje e lebrës, edhe pse shumë më i "importuar"
  me rajonet e tjera lebër-endemike.

  Lebër (Sëmundjeve
  Hansen, hansenoz, hanseniaz, emri i vjetër - lebër
  elefantiazë graecorum, lepra arabum, lepra orientalis, fenikas
  sëmundje, satyriasis, sëmundje trishtuar Krymka, vdekja dembel, sëmundje

  Saint Lazarus dhe të tjerët) - një sëmundje kronike infektive
  shkaktohet nga Mycobacterium leprae, e cila karakterizohet nga granulomatoz
  lezionet e lëkurës, membranat mukozale të traktit respirator sipërme dhe periferik
  sistemi nervor, ndërsa vonuar diagnoza - Përfshirë
  në procesin e sistemit musculoskeletal, vizionin dhe Ballina
  autoritetet.


  Mënyrat e transmetimit dhe simptomat e lebrës

  Rruga kryesore e transmetimit është konsideruar infeksion lebroze
  ajrore, por e njohur mundësinë e infeksionit dhe lëkurës
  (Në qoftë se ju shkelin integritetin e saj). Lebër është shumë më pak
  sëmundje ngjitëse, për shembull, se tuberkulozi.
  Zakonisht, infeksioni duhet bashkëjetesë familjar gjatë

  ("Artikuj të familjes sëmundjes") në prani të immunogenetic lartë
  sensibilitet.

  Incidenca e sëmundjes në mesin e stafit
  Institucionet protivoleproznyh gjatë 40 viteve të fundit nuk ishte. Në
  lebër karakterizohet nga gjata (mesatarisht 3 në 7 vjet, dhe nganjëherë -
  20 vjet dhe mbi) Periudha e inkubacionit asimptomatike e të paktën
  periudhë e gjatë latente, jo-specifik dhe fakultative
  Shenjat prodromal (pafuqi, dobësi, përgjumje, paresthesia,
  ndjenjë merzlyakuvatosti). Prandaj, diagnoza e sëmundjes në një fazë të hershme
  Duket pothuajse joreale.

  Herët klinik
  manifestime të lebrës janë jashtëzakonisht të ndryshme: nga ndryshimet në ngjyrën e lëkurës

  për të mbuluar dështimin symtomiv periferike autonom
  dhe lëkurë çrregullimeve refleks kardiovaskulare (marbling, cianozë,
  Duart pastoznost dhe këmbët, shkelje e homo-dhe salootdelenie). Përmes
  kjo shumëllojshmëri e sëmundjes është quajtur shpesh "kopjues i madh"
  e cila duhet të dallohet nga një gamë të gjerë të dermatoses.
  Intrigue lebër është gjetur se lëkura është tashmë në dispozicion
  tregon, madje masive dhe të gjatë-ekzistuese, nuk krijojnë
  në ndjenja subjektive e njeriut të sëmundjes (pa dhimbje, nuk ka kruarje,
  Jo temperatura). Vështirësi në vendosjen e diagnozë të saktë
  dhe, si pasojë, nisja me vonesë e trajtimit rezultoi zakonisht

  paaftësi e pashmangshme që kanë zhvilluar të rënda
  pezmatim nervi, paralizë, lezione të rënda të mukozës e nasopharynx
  (Deri në vrimë të hundës mur ndarës dhe qiellzën e fortë), sytë
  dhe organet e brendshme.


  Trajtimi i lebrës dhe parashikimet

  Në ditët e sotme lebër si infektive
  sëmundje plotësisht i shërueshëm. Për më tepër, jetëgjatësia
  pacientët e trajtuar është shumë më i lartë sesa i përgjithshëm
  treguesit. Megjithatë, një person mund të mbetet me aftësi të kufizuara nëse
  trajtim specifik ka filluar shumë vonë.

  Për trajtim
  lebër përdorur kryesisht grup sulfone e drogës,
  nga cila sëmundje nuk konsiderohet më fatal.


  Medikament kryesor protivoleproznyh është dapsone (dapsone), e cila
  i emëruar në kombinim me rifampicin dhe lamprenom. Kjo terapi
  Lejohet përdorimi të gjerë të trajtimit ambulator të pacientëve me lebër.

  Parashikimet
  mjekët në lidhje lebra ka kohë të tingëllojë shumë optimist. Megjithatë
  bashkësia ndërkombëtare në 20 vitet e fundit për të marrë një "mësim" të mirë si
  pakujdesia deklarojnë "humbës" kronike infektive
  sëmundje dhe u detyrua të hyjë në mijëvjeçarin e tretë
  shoqëruar me një rritje të incidencës së tuberkulozit, sifilizi, malaria.
  Dhe ne nuk mund të përjashtojë se kjo nuk do të ndodhë me lebër.

  Informacion nga artikullin "lebër -. Rrezikshme, por jo fatale"