Qelizat e bardha të gjakut në gjak


 • Koncepti i qelizave të bardha të gjakut - leukocytes
 • Treguesit orthocytosis

 • Koncepti i qelizave të bardha të gjakut - leukocytes

  Qelizat e gjakut White (qelizat e gjakut i bardhë) - një rruazat e gjakut, përgjegjësia kryesore e të cilit është për të mbrojtur trupin ndaj agjentëve të jashtëm (toksine, viruset dhe bakteret, qelizat e vdekura të trupit të vet, etj).

  Leukocytes Arsimit (leucopoesis) është në palcën e eshtrave dhe nyjeve limfatike. Ka një WBC koncept, i cili përfshin 5 llojet e leukociteve:

 • neutrofile
 • Limfocitet
 • monocitet
 • Eozinofilet
 • bazofilet
 • Numri i leukociteve në gjak - një tregues i rëndësishëm diagnostikues, i cili varet nga shkalla e qelizave të hyrjeve nga palca e eshtrave dhe dalje shpejtësinë e indit.

  Numri i leukociteve gjatë ditës mund të ndryshojë nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm, rehati, megjithatë, përtej vlerave të përcaktuara.

  Rritja fiziologjik në qelizat e bardha të gjakut (leukocytosis fiziologjike) ndodh për shembull pas një vakt (kështu që është e këshillueshme për të analizuar glukozës) pas ushtrimit (nuk rekomandohet përpjekje fizike për të kapur e gjakut) dhe pasdite (mundësisht marrjen e mostrave të gjakut për stërvitje në mëngjes), me stresi, ekspozimi ndaj të ftohtit dhe të nxehtit. Rritja fiziologjik Gratë në numrin e qelizave të bardha të gjakut të vërejtura në periudhën premenstrual në gjysmën e dytë të shtatzënisë dhe lindjes.


  Nivele normale të qelizave të bardha të gjakut në një person i shëndoshë - 4,0-9,0 x 10 ^ 9 qelizat / L.

  Rritja e nivelit të bardha të gjakut qelizat (leukocytosis) shkaku:

 • infeksionet akute, sidomos nëse patogjene janë COCCI (Staphylococcus, Streptokoku, Pneumococcus, gonokoku)
 • kushtet inflamatore; sulm reumatike
 • dehje, duke përfshirë endogjen (acidosis diabetik, eklampsia, uremia, përdhes)
 • neoplasms malinje
 • traumat, djegiet
 • akute gjakderdhje (veçanërisht nëse gjakderdhje të brendshme - në zgavrën e barkut, hapësirë ​​plevralnoe, të përbashkët ose në afërsi të Mater DURA)
 • kirurgji
 • zemra sulmon organet e brendshme (myocardium, mushkëritë, veshkat, shpretkë)
 • Rënia e qelizave të bardha të gjakut (leukopenia) ndodh:

 • në disa infeksione virale dhe bakteriale (gripit, ethe tifoide, tularemia, fruthit, malaries, fruthi, shytat, mononukleoza infektive, tuberkulozi miliary, AIDS)
 • sepsis
 • me aplazionit të palcës kockore
 • nëse të dëmtuara palcës kockore kimikateve, drogës
 • kur të ekspozuar ndaj rrezatimit jonizues
 • kur merrni ilaçe - sulfonamides, chloramphenicol, analgesics, NSAIDs, thyreostatics, citostatikëve

 • Treguesit orthocytosis

  WBC - është përqindja e llojeve të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut. Tiparet morfologjike (core lloji, ekzistenca dhe natyra e inclusions citoplazmës) janë 5 lloje kryesore të qelizave të bardha të gjakut:

 • neutrofile
 • Limfocitet
 • monocitet
 • Eozinofilet
 • bazofilet
 • Përveç kësaj, leukocytes ndryshojnë në shkallën e pjekurisë. Shumica e qelizave paraardhës pjekur format e leukociteve (i ri, myelocytes, promyelocytes, formë qelizë shpërthim), dhe plazma qeliza, Rinisë qelizat shenjë paralajmëruese erythroid bërthamor dhe të tjerët në gjakun periferik të shfaqet vetëm kur sëmundje.

  Llojet e ndryshme të qelizave të bardha të gjakut të kryer funksione të ndryshme, kështu përcaktimin e raportit të llojeve të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut, përmbajtja e formularëve të rinj, të zbuluar forma jo normale qelizore, një përshkrim të ndryshimeve karakteristike të morfologjisë së qelizave, duke reflektuar një ndryshim në veprimtarinë e tyre funksionale, është një informacion të vlefshëm diagnostikues.

  Në të njëjtën kohë, nuk orthocytosis specifik - ato mund të kenë një karakter të ngjashëm në sëmundje të ndryshme ose, përndryshe, mund të ketë ndryshime jo të ngjashme në të njëjtën sëmundje në pacientët të ndryshme.

  WBC është mosha, sepse ajo ndërrime duhet të vlerësohet nga pikëpamja e normës së moshës (kjo është veçanërisht e rëndësishme kur shqyrton fëmijët).

  Në shumë infeksione të rënda, septike dhe proceseve septike të ndryshimit WBC duke rritur numrin e neutrofileve band, si dhe daljen e mundshme të një format të rinj - metamyelotsytov dhe myelocytes. Ky leykohramy ndryshim me rritjen e përqindjes së formave të reja të neutrofile quajtur ndryshim në të majtë; njëjta rritje është kryesisht për shkak të formave të segmentuar dhe polisehmentoyadernyh (e cila ndodh kur anemi megaloblastic, veshkave dhe mëlçisë për të disponueshmërisë pas transfuzionit të gjakut) - quhet ndryshim në të djathtë.

  Përtëritje ndjeshme e qelizave (në prani të gjakut tregohet metamyelotsytov, myelocytes, promyelotsytov, qelizat shpërthimit) mund tregojnë leucemia kronike; eritroleykoz; myelofybroz; metastazat e tumoreve malinje; leucemia akute. Në raste të tilla, për të folur për reagimin leykemoidnoy.

  Për të bardhë numërimin e qelizave të gjakut (leukopenia) rritja uncharacteristically proporcional (ulje) të numrit të qelizave të bardha të gjakut të të gjitha llojeve; në shumicën e rasteve do të thotë një rritje (ulje) në numrin e një lloji të vetëm celular, kështu që përdorin termat "neutrocytosis", "neutropenia" "Limfocitoza" "lymphopenia", "eosinophilia", "eosinopenia", etj

  Mbani në mend se WBC pasqyron relative (përqindjen) e llojeve të ndryshme të leukociteve përmbajtjes, dhe rritur apo ulur% D
  0? E përqindja e limfociteve mund të mos pasqyrojnë vërtetë (absolute) limfocitozë ose lymphopenia, dhe të jetë rezultat i një rënie apo rritje të numrit absolut të llojeve të tjera të qelizave të bardha të gjakut (neutrofilet zakonisht).

  Informacion nga artikullin "analizën Klinike të gjakut. Gjaku i plotë. Më shumë për analizë "