Legionellosis ose fshehtë bakteret


 • Legionellosis keqbërës
 • "Favorite" vende Legionella
 • Simptomat dhe ndërlikimet e legionellosis

 • Legionellosis keqbërës

  Legionella - hammotritsatelnaya bakter. Disa prej specieve të saj (L. pneumophila) sëmundje shkaku, i quajtur "sëmundje Legjionarit" - ndryshe legionellosis.

  Legionella është e përhapur në mjedis, për shembull, ajo jeton në ujërat e ngrohta me alga. Sot ajo është e njohur 50 lloje dhe 70 serovaret.

  Bakteret mori emrin e tij si pasojë e një shpërthimi që shpërtheu në Filadelfia 27 korrik 1976 në konferencën e veteranëve të Amerikës legjion. Pastaj një sëmundje misterioze papritmas goditur nga 221-të Kongresit, dhe 34 prej tyre vdiqën.

  Ky incident shkaktoi panik në Shtetet e Bashkuara. Shkaku i sëmundjes është zbuluar vetëm 18 janar 1977, kur ajo u dhënë me qira më parë të panjohur bakter të quajtur Legionella si rezultat. Siç doli, bakteret ngjall në të kondicionuar qendror ajrit të instaluar në ndërtesë, e cila priti veteranët Kongresi.


  "Favorite" vende Legionella

  Legionellosis nuk është kaluar nga personi në person. Ajo është gjithashtu e pamundur për të marrë nga kafshët. Sëmundja transmetohet kryesisht me anë të frymëmarrjes - si rezultat i inhalimi i aerosol pasur Legionella (grimcat e ajrit nga uji kontaminuara nga bakteret). Ajo është formuar në zonat e ventiluar dobët ku ajër me lagështi vazhdimisht qarkullojnë.


  Ajo mund të jetë dush objekteve, pishina, Spas, burimet brenda ndërtesave, Humidifiers, makina ldodelatelnye dymomashiny etj Legionella shumëfishon në temperatura mes 20 dhe 50 ° C, edhe pse ajo është optimale për gamë të temperaturës së 35-46 ° C.

  Periudha e inkubacionit të sëmundjes është 2-10 ditë. Sëmundja mund të ndodhë në formën e sëmundjes të frymëmarrjes - të ashtuquajturën "Ethet pontiakskaya" (në këtë rast pacienti ndjen dridhura dhe dhimbje të muskujve) - ose në formën e pneumonisë atipike (në të vërtetë "sëmundjes të Legjionarit").


  Simptomat dhe ndërlikimet e legionellosis

  Legionellosis zakonisht fillon me një ethe, acar e pacientit, ajo ndihet e muskujve dhe dhimbje të përbashkët.

  Këto manifestime të sëmundjes është në rritje dhe 2-3 ditë të arrijnë kulmin. Sëmundja është e shoqëruar nga një kollë e dhimbshme me mucopurulent, nganjëherë me purulent ose purulent dhe pështymë të përgjakshme. Me zhvillimin e sëmundjes, dhimbje të gjoksit.

  Legionellosis prek mushkëritë, sistemin nervor dhe organe të tjera rrallë (mund përhapur encefalopati toksike me lezione të rrjedhin trurit dhe tru i vogël, shfaqjen e dysarthria, ataxia, nystagmus, humbje të orientimit, ndërgjegjes të dëmtuar, gjithashtu zbuloi hepatosplenomegaly, diarre, dhe sëmundje të zgjatur mund të zhvillojë akute dështimi i veshkave).

  Në trajtimin e pacientëve të përshkruara antibiotikëve (macrolides: erythromycin, Azithromycin (Sumamed), Clarithromycin ose quinolones (levofloxacin, moxifloxacin, hemifloksatsin).

  Nëse trajtimi fillon menjëherë, shkalla e vdekshmërisë është reduktuar në 5%.

  Për të parandaluar legionellosis sëmundje është e rekomanduar për të zvogëluar numrin e patogjenëve në sistemet ujore termale dhe mjeteve kimike. Bakteret shpejt vdesin si rezultat i vendeve të përpunimit të dezinfektantëve të qëndrimit të tilla si hipoklorit kalciumi.

  Fakti se një temë

  Çdo vit në Shtetet e Bashkuara të regjistruara nga 8000 deri në 18.000 raste të legionellosis. Ne disa pacientëve semundja nuk shprehet në një formë të butë. Shpërthimet masive zakonisht ndodhin në verë ose në fillim të vjeshtës. Norma e vdekjeve nga semundja e legjonarit gjatë shpërthimeve masive ndryshon 5-30%.  Informacion nga artikullin "Legionella -? Kush ishte shkaku i një sëmundje Legjionarit"

  Diskutoni në komunitet