Lyme Borreliosis


 • Pyetja numër 1
 • Pyetja numër 2
 • Pyetja numër 3
 • Pyetja numër 4
 • Pyetja numër 5
 • Pyetja 6
 • Pyetja numër 7
 • Pyetja numër 8
 • Pyetja numër 9
 • Pyetja numër 10

 • Pyetja 1. Çfarë është Lyme Borreliosis?

  Lyme Borreliosis - një sëmundje infektive që shkaktohet nga mikrobet quhet Borrelia burgdorferi, i cili transmetohet nga rriqrat kafshon njeriun në disa specie. Sëmundja ka disa faza dhe prek organet e ndryshme dhe sistemet në faza të ndryshme. Në shumicën e rasteve, trajtimi me antibiotikë në një fazë të hershme të sëmundjes është shumë efektive, edhe pse përmirësimet nuk mund të ndodhë shpejt, brenda disa javë apo muaj.


  Pyetje № 2. Ku dhe si mund të merrni Lyme Borreliosis?

  Infeksioni ndodh kur shënoni kafshoj infektuar me mikrobe. Probabiliteti i kontraktimit kafshimin varet nga përqindja e marimangat që jetojnë në zonën ku ka pasur një pickim i infektuar. High (mbi 5%) mundësia e kontraktimit ekziston në të ashtuquajturat "endemike" zonat ku shumë ticks bartin mikrobe.

  Në fusha të tilla endemike përfshijnë pyjeve Leningrad, Tver, Yaroslavl, Kostroma, Kaliningrad, Perm, rajonet Tyumen. Në Uralet, Siberia Perëndimore dhe Lindja e Largët ticks që bartin Borreliosis, gjetur në kullota. Infeksioni është e mundur në qytetet e zonës.


  Ndonjëherë marimangat mund të merrni në shtëpi kafshët shtëpiake (macet dhe qentë) dhe të lëvizin ato në person.


  Pyetje № 3. Si për të parandaluar sëmundje?

  Mënyra më efektive për të parandaluar sëmundje është për të parandaluar kafshon shënoni. Për ta bërë këtë:

 • shëtitjet në vendet e banimit ticks rrobat e mundshme të përdorimit me mëngë të gjata dhe pantallona që veshur me çorape;
 • Përdorin reppelentov (nënkupton për ilaç kundër insekteve), më efektive janë produkte përmbajnë 10 deri 35% N, N-dietil-3-metilbenzamid (DEET). Në një përqendrim prej 25% e dhënë për mbrojtjen 5 ore (fëmijët nuk mund përdorin objektet në një koncentrim të mësipërm 30%);
 • tërësisht të inspektojë gjithë lëkurë për të kontrolluar për rriqrat kur kthehen nga një shëtitje;
 • të marrë një dush me shtupë pas një shëtitje që do të hequr marimangat pakënduar.

 • Pyetje № 4. Çfarë nëse ju zbuluar në trupin e shënoni që mënd?

  Hiq shënoni sa më shpejt të jetë e mundur është e rëndësishme për të parandaluar Lyme Borreliosis. Probabiliteti i sëmurë nëse trupi shënoni kishte më pak se 24 orë, minimum. Ne studiuar mënyra të ndryshme për të hequr shënoni, e cila thithur, por më efektive dhe e sigurt është që të përdorin piskatore.

  Para se të hiqni lëkurën shënoni duhet të trajtohet nga ndonjë antiseptik. Ju duhet të rrëmbyer shënoni me piskatore (me përfundon hapur ose të rrumbullakosura) si të afërta për të lëkurës dhe të tërheqë atë në mënyrë të barabartë përpjekjet e moderuara vertikalisht pa zbatuar ndonjë dredhi lëvizje.  Pas largimit të lëkurës për të procesit antiseptik. Është e rëndësishme që të përpiqen gjatë nxjerrjes nuk shtrydhje shënoni. Ndoshta në mëngjes do të mbetet copë mouthparts vogla të shënoni - mos të përpiqet të tërheqë ato, ato nuk janë të rrezikshme, veçanërisht nëse bëhet përpunimi antiseptik, dhe të vijnë vetë.

  Nëse ju nuk keni piskatore e mia, ju mund të tërheqë gishtat shënoni mbrojtura (mund të mbrojë fashë, doreza gome). Pasi shënoni duhet të përfundojë një fashë, të parakohshme si të afërta për të lëkurës dhe butësisht të tërheqë deri pingul në lëkurë. Pas heqjes shënoni duhet të larë duart me sapun dhe ujë ose procesit antiseptik.  E rëndësishmja : Mos përdorni metoda kimike dhe fizike, të tilla si ointments, krem, vajra, alkoolit, manikyrin e thonjve, Gadgets nxehta, etj Ka spekulime se disa nga këto metoda mund të rrisë rrezikun e infektimit, sepse ato rrisin pështymë e një departamenti të infektuar mite. Por argumenti kryesor kundër - këto metoda të rritur kohën e shënoni thithur në lëkurë, dhe në këtë mënyrë të kontribuojnë në rrezikun e kontraktuese Lyme Borreliosis.


  Pyetje № 5. A kam nevojë për profilaksi antibiotik pas heqjes shënoni, se thithur?

 • Nëse pickim shënoni ndodhur jashtë zonës së saj normale të banimit (shih. Pyetja numër 2), profilaksia antibiotike nuk është e nevojshme.

 • Nëse shënoni ishte në lëkurë (hëngri) më pak se 24 orë - antibiotik është e nevojshme. Provuar se edhe nëse shënoni infektuar ushqyer më pak se 24 orë, gjasat e kontraktimit Lyme Borreliosis është 0.
 • Nëse shënoni ishte në lëkurë (hëngri) më shumë se 72 orë ose kohëzgjatjen e ushqimit të tij të panjohur ose mite vetë u hoq pas ngopjes - antibiotik duhet të jetë.
 • Nëse shënoni ishte në lëkurë (hëngri) të datës 24 në 72 orë - çështjen e nevojës për profilaksi antibiotik zgjidhur individualisht, për shembull, nëse analiza e ticks infektuar dhe ajo borrelyyamy, ju duhet të konsiderojnë nevojën për profilaksi antibiotik, kështu që pas 36-48 orë teorikisht e mundur për të goditur Borell një pickim dhe infeksion.

 • E rëndësishmja Koha për të fillojë të marrë një antibiotik duhet të jetë jo më shumë se 72 orë pas largimit të shënoni. Nëse ajo mori më shumë se 72 orë - profilaksi antibiotik nuk është treguar sepse nuk ka dëshmi të efektivitetit të saj.

  Për doxycycline antibiotikëve është e rekomanduar për të rriturit 200 mg - dozë të vetme. Për fëmijët dozë mbi 8 vjeç e 4 mg / kg në një maksimum prej 200 mg.

  Ajo është e vetmja drogë efektiviteti i të cilit për parandalimin provuar në një gjykim klinik. Efektiviteti i antibiotikëve të tjera për Lyme parandalimin Borreliosis në provat klinike nuk është provuar, por supozohet mbi bazën e vëzhgimeve klinike.  E rëndësishmja : Doxycycline nuk mund të përdoret në gratë shtatzëna, lactating gratë dhe fëmijët nën 8 vjeç.

  Edhe pse nuk ka asnjë dëshmi bindëse e efektivitetit, është e mençur për të shpenzuar profilaksi antibiotik për shtatzëna dhe lactating gratë (por jo doxycycline) nëse plotësohen kushtet për përdorimin e tij. Ky vendim duhet të merret nga mjeku vëren. Amoxicillin më e përdorur zakonisht.


  Pyetje № 6. A kam nevojë për të parë për asnjë simptomë në të ardhmen?

  Pavarësisht nëse ju kthye te mjeku pas kafshimit shënoni apo jo, duhet të respektojnë kafshimin në drejtim të përhapjes skuqje që mund të jetë një simptomë e Lyme Borreliosis ,.

  Në mënyrë tipike, kjo simptomë ("migrans eritemë") zhvillohet brenda muajit të parë pas kafshimit shënoni. Kur simptomat e tilla duhet të kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

  Komponentet shënoni pështymë mund të shkaktojë skuqje, i cili shkon për 2 ditë dhe nuk janë eritemë migratore.


  Pyetje № 7. A duhet të testohen për Lyme Borreliosis, nëse nuk ka simptome?

  Jo, një serologjik (antitrupa Borrell në gjak) mund të konfirmojë vetëm diagnozën kur foto në dispozicion klinik, por rezultatet e hulumtimit serologjike diagnoza nuk është e ekspozuar. Ju lutemi të jenë të vetëdijshëm se në qoftë se një test i gjakut për antitrupa të Borrell rezultate të shpeshta rreme-pozitive.


  Pyetje № 8. Shqyrtimi antitrupat e shfaqura Borrell - do të thotë kjo unë infektuar (a) dhe Lyme Borreliosis të zhvilluar?

  Jo.
  Testimi Standard për antitrupa të Borrell kryera nga ELISA (Immunoassay enzimë) ose IFL (Immunofluorescence). Kjo metodë shpesh jep rezultate Pseudopositive në të gjitha rastet, zbulimin e antitrupave nga ELISA apo IFL kërkon konfirmimin nga immunoblot. Nëse antitrupat immunoblot u gjetën, analiza e parë konsiderohet të rreme dhe infeksioni nuk është konfirmuar.

  Probabiliteti që një person nuk ka simptoma pasi u kafshuar nga një tik-tak të infektuar në të vërtetë do të antitrupave për të Borrell, duke treguar e infeksionit është shumë i vogël dhe nuk është më shumë se 5-7%.


  Pyetje № 9. A kam nevojë për të kryer një trajtim parandalues ​​me antibiotikë nëse nuk ka simptoma, dhe antitrupat ndaj Borrell gjetur me të vërtetë?

  Nuk ka asnjë dëshmi se antibiotikët profilaktike për të parandaluar zhvillimin e personave të tilla Lyme Borreliosis. Nevojë për mbikëqyrje të rregullt për një muaj për të zbuluar simptomat e hershme të Lyme Borreliosis, trajtimi është kryer, në qoftë se këto simptoma shfaqen.


  Pyetje № 10. A ka një vaksinë kundër Lyme Borreliosis ,?

  Kjo vaksinë është zhvilluar dhe përdorur në Shtetet e Bashkuara deri në 2002, por atëherë prodhimi i tij ka qenë i ndërprerë, kryesisht për arsye komerciale. Në Evropë është duke zhvilluar gjeneratën e ardhshme të vaksinave, por vaksinat miratuar për përdorim në të pranishëm atje.

  Informacion nga artikullin "sëmundjes Lyme (Lyme Borreliosis) në pyetje dhe përgjigje"