Nargjile Pirja e duhanit shkakton dëm i rëndë i shëndetshëm


Pirja e duhanit nargjile origjinën shekuj më parë në Lindjen e Mesme po vjen me shpejtësi në modë në Evropë, SHBA dhe Rusia. Mbështetësit e kapjes së re të modës besojnë se pirja e duhanit nargjile është jo vetëm të këndshme, por edhe më të sigurta se cigaret e duhanit ose tub të thjeshtë. Besohet se uji kaloi nëpër tym nargjile efekt më të butë në rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë e duhanxhi.

Megjithatë, studiuesit kanadez gjetur një ide e përbashkët e gabuar. Sipas punonjësit e rezultateve Ndërkombëtar Qendra Kërkimore për Zhvillim Linda Varverley të studimeve të reja për të vlerësuar ndikimin në e njeriut duhanpirës nargjile shëndetësor ishin zhgënjyese.

Sipas Dr Varverley, sasia e monoksidit të karbonit (CO), e cila hyn në mushkëri lover nargjile 45 minuta kalon numrin e substancave të dëmshme që gjenden në cigare tymi normale, 2 herë. Doza e duhanpirës nikotinës fituar gjatë të njëjtës periudhë, duke tejkaluar dozën e nikotinës në cigare në mesatare 3 herë.

Aktualisht Qendra Issledovatelstkiy Zhvillim Ndërkombëtar kryer një sërë studimesh në vendet ku pirja e duhanit nargjile është tradicional. Qendra Stafi frikë se së shpejti në Evropë, SHBA dhe Kanada mund të jetë një brez i ri i të rinjve që vuajnë nga "Kalyanova" varësisë, që nga efektet e saj shkatërruese mbi shëndetin është lidhja më të mirë për cigare.