Pirja e duhanit dhe alkoolit nuk do të ndërhyjë drejtpërdrejt në 100 vjetHulumtuesit në Albert Einstein College of Medicine studiuar 500 95-109 vjet dhe i krahasuan ato me njerëz tashmë të vdekur të lindur në të njëjtat vite.

Ajo u gjet se njëqindvjeçarët si edhe njerëzit e zakonshëm mund të abuzojnë alkool, duhan shumë, injorojnë stërvitje dhe të jenë të mbipeshë. Prania e shprehive të këqija nuk ndikon shansin e tyre për të jetuar njëqind vjet ose më shumë.

Profesor Nir Barzilay (Nir Barzilai), Dekan i Fakultetit të hulumtimit moshë, tha se të gjitha centenarians u zbuluar një gjen të veçantë që mbron trupin nga efektet e dëmshme të të gjithë jetës moderne perëndimore. Ai citon shembullin e gruas 109-vjeçar i cili tha se për 90 vjet ajo ka pirë 40 cigare në ditë.

Ndërsa shumica e njerëzve me këtë pirja e duhanit intensive herët a vonë do të vdesin nga kanceri në mushkëri, ajo vazhdon të jetojë.

Kritikët argumentojnë me hulumtuesit duke thënë se të gjithë ata që jetojnë në njëqind vjet ende kryesisht janë jetese mjaft të mirë: të hahet të drejtë, nuk mvarur duhanit dhe alkoolit, një shumë të lëviz. Profesor Barzilay argumenton, duke shtuar se kërkimi i tij nuk do të thotë që ju duhet të vazhdoni qëndrimin dismissive për shëndetin e tyre, si në çdo rast, asgjë nuk do të ndryshojë. Në vend të kësaj, thotë ai, i njëjti studim tregon se njerëzit që ndjekin dietë dhe peshë mbi jetojnë mesatarisht më gjatë se ata që tërhoqi spinën në zakone të shëndetshme.


"Unë kisha frikë, - thotë Barzilay - kur unë shkova në Starbucks kafe njeriun dhe i tha se ai kurrë nuk do të luajnë sportive sepse nëna e tij jetoi për 102 vjet."

Në çdo rast, ju keni një lloj jetëgjatë apo jo, do të thotë që të mos dëmtojë trupin tuaj, pa dyshim është.