Pirja e duhanit rrit rrezikun e vetëvrasjes


Hulumtim botuar në edicionin e Journal of çrregullimeve afektive, është i bazuar në një sondazh të kryer në 1995 në mesin e 3021 banorëve të moshës 14-24 vjet Munich. 4 vjet më vonë intervistuar ato përsëri, por këtë herë në studimin e përfshirë 2.548 vullnetarë.

Rreth një e katërta e pjesëmarrësve të studimit nuk e kishte tymosur. Të tjera 40% i tymosur herë pas here, 17% - e tymosur vazhdimisht, por nuk e vuajnë varësinë ndaj nikotinës, 19% - vuajtur varësinë ndaj nikotinës.

Në mesin e jo-të anketuarve 15% pranuan se ata mendonin se ka vetëvrasje. Në mesin e "baluyuschyhsya" dhe nuk vuajnë varësie nikotinë ide të ngjashme u shfaq në 20% të të anketuarve.

Por ndër të varur 30% ndërmend të pjesë me jetën, dhe 69 njerëz kanë tentativën për vetëvrasje të kryer.

Për të kontrolluar rezultatet, studiuesit morën në konsideratë faktorë të tillë si depresioni, alkoolit dhe përdorimit të drogës. Këto konfirmuar. Shënim studiuesit më parë tha gjithashtu marrëdhëniet në mes të pirjes së duhanit dhe vetëvrasje, por nuk mund të them me saktësi nëse shkaku i duhanit predispozicion ndaj vetëvrasjes ose vetëm një nga simptomat.

Disa studiues sugjerojnë se nikotina zvogëlon nivelet e serotonin gëzimit hormon që çon në ndjenjat e njerëzve për vetëvrasje. Megjithatë, shumica e studimet tregojnë se sensibilitet për vetëvrasje, dhe pirja e duhanit varet nga temperamentin e njeriut, shkalla e agresivitetit, prania e çrregullimeve nervore.


Në të njëjtën kohë, një studim i kohëve të fundit tregoi se tymi i duhanit përmban substanca antidepressant që bëjnë duhanit njerëz të prirur për depresion.