Pirja e duhanit shkakton depresioninSipas një studimi të ri të Universitetit të Floridës duhanpirësve adoleshencë mund të ndjehen në depresion gjatë gjithë jetën e mëvonshme.

Psikologji Profesor Carlos Bollano me një grup i studiuesve zbuloi se nikotina shkakton gjendjen e pjekur rats si depresioni, e karakterizuar nga mungesa e ndjenjës së gëzimit dhe të rritur ndjeshmërinë ndaj stresit në moshën e rritur. Studimet kanë treguar se e njëjta nikotina efekt ka mbi njerëzit.

Ky studim është unik që ajo të parë tregoi se përdorimi i hershëm i nikotinës ka efekte të gjata neurobiological që manifestohen në formë të çrregullimeve humor.

Gjithashtu, studimi i subjektit tregon se edhe përdorimi i shkurtër nikotina rrit rrezikun e këtyre çrregullimeve.

Hulumtuesit administruar minjtë nikotinë pjekur dy herë në ditë për 15 ditë. Pas periudhës së administrimit të drogës, minjtë në një seri eksperimentesh që kanë për qëllim sqarimin përgjigjet për situata të vështira.

Ajo u gjet se ndryshimet në sjellje si depresioni mund të ndodhë një javë pas ndërprerjen e duhanit. Dhe, më e habitshme, madje edhe një ditë përdorim nikotina mund të ketë një ndikim negativ.

Rats ekspozuar ndaj nikotinës tregoi simptomat e depresionit, ankthit, duke përfshirë përsëritet pastrimin e trupit, konsumi i tepërt i sheqerit ofruar pije dhe pamundësisë për të lëvizur në situata të vështira në vend të dëshirës tradicionale për të shpëtuar nga rreziku.


Megjithatë, shkencëtarët pati sukses në reduktimin e simptomave depresive në minjtë me përdorimin e ilaqet kundër depresionit, ose, e cila është shumë interesante, duke rritur doza të nikotinës.

Një fakt interesant është se brejtësve rritur të ekspozuar ndaj njëjtën dozë të nikotinës, si të rinjtë tregoi shenja karakteristike të depresionit. Ajo është ende e panjohur se si nikotina ndikon në sistemin nervor, duke shkaktuar efekte të ngjashme, por përdorimi i nikotinës çon në efekte toksike në disa zona të trurit dhe sistemeve të neurotransmitters, ose impulseve transmetuesit kimike mes qelizave nervore.

Që nga sistemet e ndryshme neurotransmitter e trurit të zhvilluar në adoleshencë, efekti i nikotinës mund të ndikojë negativisht ato, duke shkaktuar ndryshime të ruajtura për jetën.

Shkencëtarët kanë krijuar gjatë një lidhje midis duhanit dhe swings humor, por ata nuk do të mund të besueshme të themi se njëra shkakton tjetrën, në mënyrë që të ndikojë në sjelljen e shumë faktorë të ndryshëm. Rezultatet e studimit tregojnë se pirja e duhanit mund të shkaktojë depresion, të cilat në vetvete e rrit varësinë e këtij zakoni të keq.

Profesor Carlos Bollano këshillon të rinjtë të mos fillojë pirjen e duhanit, por përndryshe, e di se çdo cigare tymosur mbart shumë efekte negative afatgjata.

Lajme përgatitur në faqen www.medicalnewstoday.com