Bukuri asimetri


 • Simetria në natyrë
 • Asimetri dhe Ankesa
 • Asimetri e tepërt

 • Simetria në natyrë

  Nëse trupi mund të ndahet në gjysmën përgjatë vijës së mesme vertikale në mënyrë që të dy gjysmat janë imazhe pasqyrë e njëri-tjetrit, trupi është gjetur të jetë plotësisht simetrik. Nëse dy gjysma marrë asnjë reflektim pasqyrë të ndërsjellë, trupin asimetrike.

  Fushëveprimi simetrik ndarë atë nëpër qendër në çdo drejtim. Nëse ka vetëm një aeroplan, i tillë është gjatësia e trupit, duke e ndarë së bashku të cilat ju mund të merrni dy gjysmave simetrike, atëherë kjo quhet simetri bilaterale.


  Shumë bimë kanë disa linja të ndryshme të simetrisë, dhe për shumë kafshë të karakterizuara nga simetri bilaterale. Njeriu, siç u përmend më lart në seksionin në të djathtë dhe të majtë hemisferat e trurit ka një strukturë asimetrike. Kjo asimetri e trupit të njeriut ndonjëherë mund të jetë shumë i rëndësishëm, dhe kjo është kompleks shumë më tepër se në kafshë.


  Asimetri dhe Ankesa

  Shkenca ende nuk ka përgjigje pyetjes, a ne njerëzit asimetri fillimisht e natyrshme që ne me të vërtetë të bukur ose jo. Disa antropologët argumentojnë se shkalla e simetrisë kurrë nuk mund të jetë e tepruar, dhe njeriu në evoluimin e njohurive të fituara që një shkallë e lartë e simetrisë tregon shëndet të mirë dhe vazhdimësi të mirë.


  Është e qartë se shkeljet rëndësishme të simetrisë në strukturën e trupit dhe fytyrës ne nuk e konsiderojnë tërheqëse. Megjithatë, nuk ka dëshmi se devijime të vogla nga simetri konsiderohen të bukur. Simetri i plotë është i mërzitshëm të mjaftueshme për trurin dhe syrin e njeriut. Si një shembull i simetrisë së plotë mund të imagjinohet një dhomë krejtësisht të bardhë me tavan të bardhë dhe muret e bardhë, pa dritare dhe dyer. Ky mjedis të përkryer simetrik i mërzitshëm për perceptimin vizual. Megjithatë, nëse ju sjellë një pjesë të asimetrisë, të tilla si varur në mur një çift i fotove, ajo do të krijojë qëndrim estetike të interesit. E njëjta gjë vlen edhe për perceptimin tonë të tjerëve.

  Për të ilustruar këtë fenomen, një revistë amerikane kryer një eksperiment të vogël fotografik me disa modele më të famshëm në botë. Janë marrë fotot e tyre dhe mori një imazh pasqyrë e çdo foto. Pastaj fotografitë prerë në gjysmë dhe përsëri ishin të dy duke kombinuar majtë e parë, pastaj dy në pjesën e djathtë. Të dy morën fytyrë absolutisht simetrik është qartësisht i ndryshëm nga fotot origjinale fytyra e vërtetë e të drejtës natyrore dhe gjysmave majtë. Përfituara fotografi absolutisht simetrik nuk ishin aq të bukura apo interesante si modele personi natyrore.

  Edhe pse bukuria profesional kanë një veçori simetrike të fytyrës sesa shumica prej nesh, ata gjithmonë i pajisur me disa asimetri tërheqëse.


  Asimetri e tepërt

  Prandaj, ne duhet të përpiqemi për të përfunduar simetri. Megjithatë, është e sigurt të them se ndjenja jonë estetike gjithashtu ndikon asimetri shumë e fortë. Nëse do të kthehet përsëri në shembullin e dhomës bardhë, aesthetically do të ishte mirë për të parë më pak mure dhe tavan, mbushur të tejmbushur me objekte të ndryshme të artit. Asimetri të fortë, të tilla si prania e një gjoks të madh dhe pak tjetër, konsiderohet përgjithësisht unaesthetic, dhe në raste të tilla dëshira për të arritur një pamje të simetrik natyrisht.

  Këto konsiderata mund të shërbejë si një udhëzues në përcaktimin e objektit të përshtatshme për kirurgji plastike.

  Informacion nga artikullin "simetri dhe asimetria"