Përmbledhje polydactyly


 • Manifestimet polydactyly
 • Trajtimi polydactyly

 • Polydactyly - është në rritje e numrit të gishtërinjve në anën ose numrat gishtat stope.Uvelichenie mund të jenë të ndryshme - një gisht shtesë (shestypalist) për 3 ose edhe 5 gishtat shtesë (desyatipalost). Gishtat shtesë mund të jetë plotësisht ose të gjithë komponentët trupë të përbashkët, ose vetëm disa nga këto elemente. Kjo sëmundje transmetohet gjenetikisht.


  Manifestimet polydactyly

  Lloji më i zakonshëm i polydactyly kufitare kur gisht shtesë është në buzë të një dorë ose këmbë. Shpesh kjo është një polydactyly bilateral, që zhvillon në të dy këmbët.

  Në duart e gishtit shpesh vërejtur ndarjen falangë e tij të fundit. Ndonjëherë kjo nuk do të vijnë në një trupë të plotë të ndarë, dhe ajo vetëm si pirun në maja. Ky deformim është trashëguar shpesh.

  Disa shkencëtarë të propozojë polydactyly ndarë në tri lloje: një ekstrem ndarë gishtin (gisht i madh apo i vogël), duke zëvendësuar një gisht ekstreme dy gishta apo gishtat më shumë shtesë dhe gishtërinjtë në formë të shtojca shtesë jo efektive. Këto gishtat zakonisht janë të varur në një kërcell lëkurë të hollë dhe të paaftë për të funksionuar normalisht.

  Shpesh ka një gisht shtesë të vogël, dhe kjo mund të varur në një këmbë dhe të jetë një gisht i zhvilluar plotësisht se ka një skelet.


  Diagnoza nuk është e vështirë.


  Trajtimi polydactyly

  Trajtim vetëm kirurgjik. Para operacionit, mjeku duhet të specifikojë detajet e shtetit të gishtit, lidhjen e saj me gishtin ngjitur dhe furçë. Është e këshillueshme për të hequr gishtin së bashku me të kockave korresponduese metacarpal, nëse ka ndonjë. Gabimi është për të mbajtur në të paktën një pjesë të vogël falangë shtesë të një gishtit. Ky bilanc i kockave mund të rritet në të ardhmen dhe për të krijuar një shfaqje që do të kërkonte reoperation.

  Duhet të veprojë në muajt e parë të jetës. Në prani të zhvilluar plotësisht gishtit shtesë, i barabartë në madhësi normale kur ajo është e vështirë për të përcaktuar se cili gisht është hequr, operacion duhet të jetë për disa kohë që të jetë në gjendje për të gjetur se ku gishtat janë tendons më të mirë dhe muskujt e pajisjes dhe nëse defektit në zhvillimin e kockave.

  Zakonisht gisht pak të zhvilluara është jashtë.

  Informacion nga artikullin "polydactyly"