Përmbledhje e gigantism


 • Shkaqet e sëmundjes
 • Shenjat e gigantism
 • Mjekimi i sëmundjes

 • Gigantism - një sëmundje në të cilën ekziston është rritur prodhimin e somatotropin (hormonit rritjen), i cili nga ana e tij çon në mbi-proporcional rritjes gjymtyrëve dhe trungut. Në meshkujt me këtë rritje të sëmundjeve të më shumë se 200 cm dhe gratë. - 190 cm më shpesh në meshkujt e moshës 7-13 vjet (adoleshenca) ose në pubertet dhe vazhdon gjatë gjithë periudhës së rritjes fiziologjik. Madhësia dhe rritja e normës së rritjes së fëmijës tejkalojnë standardet e moshës dhe gjinisë.

  Gigantism nuk duhet të ngatërrohet me rritje të lartë.

  Prindërit Personat që vuajnë nga kjo sëmundje zakonisht rritjen normale.


  Shkaqet e sëmundjes

  Në zemër të shfaqjes së gigantism është prodhimi në rritje të hormonit të rritjes, të cilat mund të zhvillohet në shkeljet e mëposhtme:

 • hipofizës tumor (adenoma shpesh)
 • sëmundjet infektive e sistemit nervor qëndror, të tilla si meningjit, encefalit, Meningoencefaliti,
 • dëmtime në kokë.

 • Shenjat e gigantism

  Sëmundja manifestohet në mënyrë të drejtë vendosur standarde të implikimeve:

 • i gjatë,
 • Shkalla e lartë e rritjes,
 • dobësi,
 • lodhje,
 • rënie të performancës dhe të shkollës së performancës,
 • dhimbje koke,
 • marramendje,
 • dhimbje në gjymtyrët,
 • vizion të paqartë.


 • Megjithë rritjen e lartë, pacientët gigantism nuk dallojnë një forcë të madhe fizike. Në vend të kundërtën, ajo është disi më e ulët se në njerëz të shëndetshëm.

  Shpesh, pacientët me gigantism shënuar vonojë zhvillimin seksual, anomalitë e tiroide dhe pankreasit. Çrregullimet e shprehura e gjëndrave të tjera endokrine dhe organet e brendshme janë vërejtur.

  Sëmundja zakonisht zhvillohet sa kohë që trupi ndalet në rritje. Nëse jo atëherë Hipofiza ndalesa prodhuar një numër të madh të hormoneve, atëherë personi, përveç zhvillimit të gigantism acromegaly.


  Mjekimi i sëmundjes

  Sot trajtim gigantism kryhet në dy mënyra. I parë dhe më i besueshëm - kirurgji për të hequr një tumor hipofizës. Në këtë rast, sasia e hormonit të rritjes në gjak bie vetë. Një tjetër sëmundje opsion trajtim - droga specifike që ngadalësojnë rritjen e hormoneve. Ata duhet të aplikojnë për një kohë të gjatë.

  Informacion nga neni "gigantism"