Contracture nga ana para dhe pas operacionit


 • Contracture e afërt, sepse kirurgji
 • Periudha postoperative

 • Contracture e afërt, sepse kirurgji
  shuplakat shtrembëruar, ku gisht unazë, dhe shpesh ngjitur sjellë vazhdimisht në pëllëmbë, duke shkaktuar shumë shqetësim, veçanërisht kur ju duhet lëvizjen e gishtave. Kjo sëmundje shpesh prek vetëm një dorë, jo vetëm redukton efikasitetin, por edhe pre pamjen dhe shpesh i vështirë me përvojë në terma moralë.

  Askush nuk e di saktësisht se çfarë e shkakton këtë sëmundje të çuditshme, të përshkruar së pari nga Baron Guillaume Dupuy-Itrenom në 1832. Në mendimin e parë, ajo është e lidhur me brushave të përhershme profesionale lëndimeve në punëtorët e punësuar në punë fizike, por tani përgënjeshtruar këtë ide.

  Contracture Dupuytren-së ndodh dy herë më shpesh në meshkuj se në femra, dhe kryesisht në njerëz me prejardhje evropiane. Në mesin e të rinjve sëmundje është e rrallë, por bëhet më e zakonshme me moshën. Kur ajo ndikon ri, ajo përparon me shpejtësi për të shumë të rënda. Duket e mundshme që sëmundja ka një bazë gjenetike, por faktorë të tjerë gjithashtu të duket i rëndësishëm.
  Sëmundja është e zakonshme në njerëz me sëmundje të gjata torakal, si tuberkulozi. Contracture Dupuytren-së shpesh vuajnë epileptikë dhe alkolikët kronike, veçanërisht me kesh.

  Menjëherë në dorë është pjatë trekëndësh fijor, i quajtur aponeurosis palme.


  Ajo mbulon duart tendons, mbajtja e tyre në vend dhe jo duke u dhënë atyre larg nga pëllëmbë, ku gishtat janë palosur. Contracture Dupuytren e ka prejardhjen nga trashje dhe reduktimin aponeurosis apo pjesë. Sëmundja së pari duket si nodule të trashë apo të shkurtër kurrizit në pëllëmbë nën gisht unazë terren. Midis aponeurosis dhe lëkurës formuar indet fijor, aponeurosis ngjashme pëlhurë. Ky ind fijor ngadalë zgjerohet dhe të bëhet më e dendur, dhe përfundimisht unazë gishti krejtësisht humbet aftësinë për të shtendos. Me zhvillimin e sëmundjes shpesh ndikon edhe gishtin e vogël. Contracture Dupuytren-it zakonisht përfshin këto dy gishta, por nganjëherë përhapet më gjerë.  Në raste të rënda, vitet zapushenyh contracture gjithashtu zbatohet për kapsulë e nyjet e gishtave, të cilat janë të palëvizshme. Në raste të tilla, contracture i pakthyeshëm, dhe trajtim mund të kërkojë amputim e një gisht.

  Qëllimi i operacionit - për të prerë lidhjet midis aponeurosis fijor dhe indet e tjera, duke zvogëluar dobësohet. Pastaj gisht përgjithmonë rimerr lëvizshmëri normale.

  Nëse problemi prek një gisht dhe të reduktuar pako lokalizuar ndonjëherë mund të nxjerrë gishtin tuaj, vetëm të prerë pako nën lëkurë. Por nëse aponeurosis impresionuar më të gjerë dhe veçanërisht jo të vendosur më shumë se një gisht, kirurg mund të vendosë për të hequr të gjitha aponeurosis.


  Periudha postoperative

  Dore është një rrjet kompleks i enëve të gjakut dhe nervave dhe është një nga pjesët më të ndjeshme të trupit. Disa siklet është e pashmangshme pas transaksionin e tillë. Dhimbje të forta mund të pengojnë analgjezik, edhe pse nevoja për këtë shpejt zhduket.
  Fillimisht, furçë është aplikuar gomave që e mban atë të drejtë dhe të ditur, kështu që e përdorin atë pothuajse e pamundur. Menjëherë pas operacioni është kryer fizioterapinë.
  Kjo mund të vonojë daljen nga spitali për disa ditë, por mund të marrë një kurs në pacientët e jashtëm përditshme. Terapia fizike mund të jenë kritike për të mbështetur lëvizjen e dorës.  Hequr të gjitha aponeurosis pëllëmbës zakonisht jep rezultate të shkëlqyera, krahasuar me gjendjen para operacionit: shërimit normalisht stabile, por e plotë të lëvizshmërisë palme varet nga suksesi i fizioterapi gjerë. Pasojat që pothuajse nuk ndodh kurrë, edhe pse gishtat e mesme pjezë-szhimatel mund vyhnutysya përpara.

  Terapia fizike është e nevojshme për të parandaluar formimin e mbështjelljes që mund të parandalojnë përkulje të plotë dhe krahun extension. Pëllëmbës aponeurosis asnjë efekt të rëndësishëm në funksionimin normal të dorës. Mungesa e saj mund të shkaktojë disa shqetësime të vogla, por ato nuk janë të krahasueshme me efektin e contracture Dupuytren-së fortë.  Informacion nga artikullin "Kirurgjisë në contracture të dorës."