Kolit


 • Shkaqet e kolit
 • Simptomet e kolit
 • Diagnoza e kolit
 • Trajtimi i kolit
 • Shkaqet e kolit
  Kolit mund të jetë i komplikuar nga inflamacion i stomakut apo zorrëve hollë. Shpesh sëmundja është i përzier me sindromi i zorrëve nëpërmjet simptomave të ngjashme, por sindromi i irritimit të zorrëve nuk lidhet me pika.

  Shkaqet kryesore të sëmundjes:

 • prania e infeksionit ne traktin gastrointestinal
 • Infeksioni nga mikrobe patogjene (salmonelës, Staphylococcus, etj) si pasojë e konsumimit të ushqimit të cilësisë së dobët
 • prania e krimbave (në disa raste)
 • uniforme, kequshqyerja
 • abuzimi i alkoolit
 • Shkeljet sanitare
 • përdorimi i zgjatur i disa antibiotikëve
 • formë kronike të sëmundjes shpesh zhvillohet si rezultat i trajtimit të dobët të formës akute
 • Kolit mund të shkaktohet nga infeksione të mbështjella më parë zorrëve, kequshqyerja apo terapi joadekuat mjekësor, por zakonisht shkakton inflamacion disa faktorë.


  Ka dy forma të kolit: akute dhe kronike.
  Në kolit akut shpesh përflakur stomak dhe zorrë e vogël, që rezulton në rrezik jo vetëm të zorrës së trashë dhe të organeve të tjera të traktit gastrointestinal.

  Agjentët e formës akute e sëmundjes janë: stafilokokus, Streptococcus, salmonella, bakteret dizenteri, etj
  Simptomet e kolit
  Simptomet kryesore të kolit akute:

 • stomachache
 • Prania e gjakut dhe të mukusit stol në
 • bloating
 • diarre
 • Simptomat mund të vazhdojnë për disa javë. Pa trajtim të duhur të formës akute mund të shkoni në kronike.

  Kronike kolit - një sëmundje që ka shumë manifestime, që ndodh me acarimin periodike.


  Prania e infeksionit në organet e tretjes mund të çojë në format kronike të sëmundjes.

  Përkeqësim duke filluar si pasojë e konsumimit të produkteve që ofrojnë një efekt stimulues në zorrën e trashë, reaksionet alergjike, përdorim të zgjatur i antibiotikëve apo lodhje të përgjithshme.

  Simptomet e kolit kronik:

 • dhimbje barku, karakteri cramping që është
 • alternuara me diarre kapsllëk
 • mukusit (ndoshta të përgjakshme)
 • humbje e oreksit
 • dobësi

 • Diagnoza e kolit
  Për diagnozën e kolit, metodat e mëposhtme:

 • ekzaminim mikroskopik i stol
 • Endoskopisė
 • Colonoscopy
 • sigmoidoscopy
 • Ekzaminim mikroskopik zbulon praninë e vezëve fekal të parazitëve të zorrëve, bakteret patogjene, protozoa dhe kultura bakteriale për të eksploruar.

  Nëse agjenti nuk është gjetur, është e nevojshme për të shqyrtuar rreshtim të zorrës së trashë dhe, nëse është e nevojshme, për të marrë material për biopsi.

  Endoskopisė tregon se sa shumë Mukoza i fryrë zonë nëse do submucosal hemorragji prekur.

  Për diagnostikimin e kolitit akute përdorur sigmoidoscopy. Me ajo përcaktohet skuqje dhe ënjtje e mukozës, prania e mukusit në mure, dhe në rastet më të rënda, praninë e qelb, erozionit apo hemorragji.
  Trajtimi i kolit
  Trajtimi i kolit - terapi, e cila duhet të jetë nën mbikëqyrje mjekësore.

  Trajtimi i kolit (veçanërisht akut) është kryer në një spital, sepse është e rëndësishme për të eliminuar natyrën infektive të sëmundjes.

  Në rast të infeksionit caktuar terapisë me antibiotikë apo anti-parazitare. Laxatives kripur përshkruara në kolit toksike.

  Në kolit akut duhet të ndjekin disa rekomandime:

 • brenda 1-2 ditëve të abstenojnë nga ushqimi
 • përmes largët-ditës vakt është e lejuar në përputhje me dietë të rekomanduar
 • një kurs i fizioterapi
 • Gjatë rëndim të gastrit emëruar antibiotikëve kronike dhe drogës antispasmodic dhe Anticholinergic. Duhet të theksohet se përdorimi i zgjatur i antibiotikëve mund të çojë në diarre.

  Po aq i rëndësishëm në trajtimin e kolit është dietë. Ajo duhet të jetë i butë, por të përmbajë të gjitha stuff e nevojshme për funksionimin normal të trupit.

  Është e rëndësishme për të parandaluar kapsllëk, e cila irriton zorrët dhe promovimin e mukusit. Përdorimin e tepruar të laxatives në këtë sëmundje nuk është i rekomanduar.

  Parandalimi i kolit është trajtimi në kohë i formës akute të intervaleve të sëmundjes dhe udlennenii mes acarimin në kronike.
  Për ta bërë këtë:

 • dietë
 • kryejë shëndetin e dhëmbëve në kohë
 • të angazhohen në edukimin fizik