Kur amnezia nuk është një sëmundjeNjë nga karakteristikat më të mahnitshme të kujtesës njerëzore është se ekziston një lloj i amnezi cila prek të gjithë, pothuajse askush nuk mund të mbani mend se çfarë ka ndodhur me të në vitin e tij të parë të jetës, edhe pse kjo është përvoja më e bollshme. New me këtë fenomen interesant tregohet Freud, i cili e përshkroi amnezi e tij të fëmijërisë. Ai zbuloi këtë fenomen duke vëzhguar se pacientët e tij në përgjithësi nuk janë në gjendje të kujtojnë ngjarjet e 3-5 viteve të para të jetës.

Së pari ju mund të mendoni se kjo nuk është e pazakontë, sepse kujtesa është shuar zhvillimet me kalimin e kohës dhe në mes fëmijërinë e hershme dhe moshën e rritur ishte shumë kohë.

Por amnezi fëmijëri nuk mund të reduktohet në harresa normale.

Shumica e 30-vjeçare shumë njerëz mund të kujtoj vitet e tyre në shkollë të mesme, por shumë rrallë me 18-vjeçarëve do të jetë në gjendje për të të treguar asgjë rreth jetës së tij në moshën tre, edhe pse intervalin kohor dhe këtu dhe atje për të njëjta (rreth 15 vjet) e.


Eksperimentet mbi kujtesës

Në disa studime, njerëzit janë pyetur për të riprodhuar datën dhe kujtimet e fëmijërisë së tyre. Kujtimet më të hershme ishin më të lidhur me ngjarjet që ndodhën kur ata ishin tre vjet ose më shumë; Shumë pak, megjithatë, ishin në gjendje për të vënë kujtimet e para në moshën prej një viti.


Por raportet e tyre të lidhura me një problem: ju kurrë nuk mund të jetë i sigurt se "kujton" ngjarje e ndodhur me të vërtetë (ndoshta rindërtuar njeriun që, sipas mendimit të tij, atje).

Ky problem është kapërcyer në një eksperiment ku subjektet janë pyetur një total prej 20 pyetjeve në lidhje me incidentin nga fëmijëria e tyre, i cili ishte i bindur se ajo që ndodhi - lindjen e vëllait të tij më të ri apo motër; detajet e ngjarjeve të tilla mund të verifikohet në një person tjetër. Pyetja u pyetur secili subjekt ngjarjet e tilla që kanë ndodhur kur nëna u dola nga spitali (për shembull, çfarë kohë të ditës ajo shkoi kur ajo ishte në spital dhe kur nëna u kthye në shtëpi me një fëmijë).Subjektet ishin studentë, dhe mosha e tyre në lindjen e një vëlla shkonin nga një deri në 17 vjet. Rezultatet e këtij studimi treguan se në qoftë se një vëlla ose motër kanë lindur para se të arrijnë moshën e tri subjekteve, ai nuk mund të kujtohet për të. Nëse lindja ka ndodhur në më shumë se tre vjet të moshës, numri i kujtimeve rritur me moshën në kohën e ngjarjes. Këto rezultate tregojnë amnezi pothuajse të plotë të tre viteve të para të jetës.


Çfarë po ndodh

Pse ka një amnezi fëmijëri? Frojdi besonte se kjo është për shkak të shtypjes së ndjenjave seksuale dhe agresive të përjetuara nga një fëmijë të vogël në lidhje me prindërit e tyre.

Por ky shpjegim parashikon amnezi vetëm ngjarje të lidhura me mendimet seksuale dhe agresive, kur në fakt amnezi fëmijërisë vlejnë për të gjitha ngjarjet.

Një shpjegim i përshtatshëm është se amnezi fëmijëria është pasojë e diferencës të madhe midis përvojë kodim në fëmijët e vegjël dhe të rriturit në organizimin e kujtimeve.

Në të rriturit, kujtimet janë ndërtuar sipas kategorisë dhe skemat (për shembull, është një njeri-it - një situatë e tillë dhe të tilla), dhe fëmijët e vegjël shifroj përvojat e tyre, jo përgjithësuar ato dhe i lidhur me ngjarjet e lidhura. Pasi fëmija fillon të absorbuar lidhje midis ngjarjeve dhe ngjarjet në aksione sipas kategorive, përvojat e hershme janë të humbur.


Si maturohet kujtesën

Përse kalimi nga fëmija në formë të rriturve e kujtesës? Një nga arsyet - Zhvillimi biologjik. Hippocampus - një strukturë e trurit të përfshirë në bashkimin dhe formimin e kujtimeve - maturohet në rreth një vit ose dy pas lindjes. Prandaj, ngjarjet në dy vitet e para të jetës, nuk mund të mjaftueshme systematyzyrovatsya dhe. prandaj, ata nuk mund të më vonë të luajnë.

Arsye të tjera për kalimin në kujtesën e të rriturve më mirë të shpjeguar nivelin psikologjik. Këto përfshijnë në fazën e zhvillimit, duke përfshirë zhvillimin e gjuhës dhe shkollimin e hershme. Dhe gjuha dhe mentaliteti i cili solli në shkollë, duke krijuar mënyra të reja të përvojës organizimit, të cilat nuk mund të jenë në përputhje me metodën e kodim përvojë fëmijë të vegjël.Interesante, zhvillimi i gjuhës është maja e parë në moshën tre viteve të shkollimit fillon pesë vjet dhe ndoshta është midis tre dhe pesë vjet duke përfunduar amnezi fëmijërisë.

Informacion nga artikullin "Fëmijëria Amnesia"