Qarqet rrit rrezikun e frakturave në femraGratë që janë të frikësuar e osteoporozës, duhet të reduktuar konsumin e këtij lloji të pijeve të buta në minimum - thonë shkencëtarët.

Në një studim të kryer nga Universiteti Tufts në SHBA në 2548 morën pjesë vullnetarë, duke përfshirë 1423 gra dhe 1125 burra. Pjesëmarrësit mbajtur indeksin e vet të matur dendësinë minerale të kockave (SPI) të shtyllës kurrizore dhe hip.

Si rezultat, u zbulua se gratë që pinin rreth të përditshme (duke përfshirë dietë) kishte normat në mënyrë të konsiderueshme më të ulëta MSHP krahasim me bashkëmoshatarët e tyre, upotreblyavshymy këtë lloj pije e butë vetëm një herë në muaj.

Model vërejtur mungonte në burra dhe gra të cilët preferojnë lloje të tjera të pijeve të buta.

Shkencëtarët besojnë se gjetjet janë të rëndësishme sepse densiteti mineral kockave është e lidhur drejtpërdrejt me rrezikun e frakturave, dhe rrethi është një tip shumë i popullarizuar i pijeve të buta.

Studimet fillestare lidhja midis rritjes së rasteve të frakturave dhe përdorimit të shpeshtë të pijeve të buta është krijuar në mesin e vajzave adoleshente, por pastaj mori të dhënave nuk është e lejuar për të përjashtuar mundësinë që ky model është i lidhur me konsum të reduktuar të produkteve të qumështit, në vend se një sode drejtpërdrejtë negativ të ndikimit ujit.


Sipas një studimi të ri gjeti se kur pasioni nuk ndikon në konsumin e produkteve të qumështit të pasura me kalcium për eshtra të dobishme.
Autorët e studimit, shëndetin e kockave më keq për shkak të përdorimit të shpeshtë kur, më shumë gjasa për shkak të përmbajtjes së lartë në aspektin e acidit fosforik. Kjo substancë është e vështirë thithjen e kalciumit dhe gjithashtu rrit normën e nxjerrje e mineraleve esenciale nga trupi.

Edhe pse nuk ka dëshmi se konsumi i shpeshtë kur mund të dëmtojë kockat tuaja, por gratë të cilët kanë frikë osteoporozën duhet të braktisin përdorimin e rregullt kur, për të paktën sa kohë që të dhënat e reja nuk hedhur poshtë modelet e vendosura.