Manifestimet klinike të hyperparathyroidism


 • Koncepti i hyperparatyreoze
 • Simptomat

 • Koncepti i hyperparatyreoze

  Hiperparatiroz - një sëmundje në të cilën ka hormone të tepërta të prodhimit parathyroid (paratirina, hormon paratiroid), duke rezultuar në rritjen e kalciumit në gjak, ndërsa kalcium në sistemin skeletor është reduktuar dhe ka një predispozicion për fraktura. Ajo përdoret për të se ajo është një sëmundje e rrallë, por në sajë të metodave të studimit modern të gjetur se popullsia e vendeve të zhvilluara normë hyperparathyroidism është 0,5-1 për mijë dhe forma më e zakonshme e sëmundjes fshehur, aksidentalisht zbuloi me anë të inspektimit në lidhje me ndonjë tjetër Arsyet.

  Hyperparathyroidism është:

 • fillor
 • i mesëm
 • Hypoparathyroidism primar është rezultat i prodhimit të tepërt të PTH adenomas vetme ose të shumëfishta (tumor beninje e formimit të indeve të gjëndrave), hyperplasia (rritje në madhësinë e gjëndër) ose më pak (rreth 1-1,5%) kancerin e gjëndra parathyroid. Në 10% e pacientëve me këtë kusht kombinuar me tumore të tjera endokrine (pheochromocytoma, një tumor i hipofizës, kancer tiroide).
  Duke hiperparatirozu primar vlen hiperparatiroz trashëguar, i cili gjithashtu është i kombinuar zakonisht me sëmundje të tjera të trashëguar të organeve endokrine.

  Hyperparathyroidism i mesëm ndodh gjatë mungesës së zgjatur të kalciumit në gjak.


  Ky rritur prodhimi i hormonit paratiroid është në formën e reaksionit kompensues - trupi mundohet te rivendosur niveleve normale kalciumit. Hiperparatiroz i mesëm ndodh kur pamjaftueshme vitaminë D për arsye të ndryshme, sëmundjet e traktit gastrointestinal shoqëruar nga malabsorption e kalciumit në zorrë.


  Simptomat

  Hiperparatiroz shoqëruar nga paratirina tepërt të prodhimit, nën ndikimin e të cilit është nga kalcium kockave dhe fosforit. Rezultati është rindërtimin e kockave. Kjo bëhet e paqëndrueshme ose zbutur. Si rezultat, eshtrat mund të thyer lehtë dhe të shtrembëruar.

  Sasi e tepërt e kalciumit në gjak çon në dobësi të muskujve, gurët në veshka. Numri i urinës dhe rritur përsëri etje dhe duke pirë një shumë e lëngjeve pacientit. Në stomak, nuk është prodhimi në rritje të acidit klorhidrik mund të shkaktojë ulcers stomak.

  Shpesh, ajo është thënë, hyperparathyroidism shkon pa u vënë re për pacientin dhe zbuluar rastësisht. Manifestimet e para klinike të sëmundjes është dobësi në muskuj, lodhje në tendosje, loosening dhe humbja e dhëmbëve dhe të flokëve, dhimbje të shpërndarë në kockat e vogla të duarve dhe këmbëve sidomos.

  I zgjatur i durueshëm sëmundje lëkura bëhet i vrazhdë-gri. Për shkak të ndryshimeve në skelet, pacienti mund të jetë rritja më e ulët. Shumica thyerje ndodhin gjatë lëvizjeve normale dhe madje edhe në shtrat. Pacientët ankohen e përzier, të vjella, dhimbje në stomak. Nivelet kalcium të lartë mund të shkaktojë arteriet dhe shfaqjes së anginë. Ka një rritje në sasinë e urinës, e cila është për shkak të sasisë së kripës në ajo merr një ngjyrë të bardha. Sepse lezione shpinë të ndodhë përsëri dhimbje, dhimbje të nervit shiatik. Kur probing gjëndra parathyroid rajonit në qafë mund të zbulohet adenoma vetëm shumë të madhe parathyroid.

  Tipar kryesor është hiperparatiroza rritet kalcium zbuluar nga analiza biokimike të gjakut. Ajo rezulton edhe të zvogëlojë numrin e fosfatit në gjak dhe për të rritur numrin e enzimeve - fosfatazes alkaline. Mund të përcaktojë numrin e hormoneve parathyroid në gjak. X-rrezet e kockave janë ndryshime të shumta karakteristike: osteoporozën, reduktim lartësi vertebral, cysts në kockë veçanërisht në kockat e nofullat dhe kockat e gjata me tuba.

  Informacion nga artikullin "Hyperparatyreoz"