Klinika dhe Diagnoza e goiter me gunga


 • Koncepti i goiter me gunga
 • Shkaqet e sëmundjes
 • Metodat e diagnozën e goiter me gunga

 • Koncepti i goiter me gunga

  Me gunga goiter - koncept kolektiv klinik që integron të gjitha gjëndër tiroide edukim me karakteristika të ndryshme morfologjike. Termi "nyje" në praktikën klinike për qëllim formimin në gjëndrën tiroide e çdo madhësi që ka një kapsulë e shkaktuar nga prekje ose me anë të ultrazërit. Madhësi palpyruemoho nyje zakonisht tejkalon 1,0 cm. Metodë mund të zbulojë njësi ultratinguj dhe më të vogla.

  Goiter endemike me gunga - qëndron në zemër të mungesa e jodit.

  Solitary nyjë - Themelimi i vetëm në gjëndrën tiroide.

  Multinodular goiter - Formimi i shumëfishtë encapsulated në gjëndrën tiroide, jo ngjitur së bashku.

  Konglomerat goiter me gunga - një nyje pak në gjëndrën tiroide, ngjitur së bashku.

  I vërtetë kist - një zgavër që përmban lëng.

  Shperndare-gunga goiter - nyjë (nyjet) në një sfond të zgjerimit shpërndarë tiroide.

  Tumoret tiroide - beninje dhe malinje.


  Shkaqet e sëmundjes

  Formacioni me gunga në gjëndrën tiroide në lidhje me sëmundjet e përhapura tiroide. Është e njohur se rreth 10% e popullsisë botërore kanë disa lloj të lezioneve fokale e gjëndrës tiroide.


  Që nga koncepti i goiter me gunga është një kolektiv, Patogjeneza e sëmundjes së shkaktuar nga arsye të ndryshme në secilin rast në varësi formën morfologjike të arsimit me gunga.

  Shumica e pacientëve me nyje në gjëndër tiroide nuk imponon asnjë ankesë. Ndonjëherë ka një ndjenjë të shqetësimit në qafë, ndjenja e presionit në qafë.


  Metodat e diagnozën e goiter me gunga

  Nëse ju kanë konfirmuar diagnozën e goiter me gunga nga ultrazërit çfarë ju duhet të bëni tjetër?

  Së pari, të jetë i sigurt për të bërë një takim me një endokrinolog, si vonesë të gjatë në këtë sirtar është e pamundur. Ndiqni taktikat mjekut varet nga foto klinik dhe karakteristikat nyje (nyjet).

  Doktori juaj mund të kryejnë:

 • ekzaminim hormonal (thyroxine, triiodothyronine, thyroglobulin, kalcitonin)
 • biopsi-gjobë gjilpërë i gjëndrës tiroide
 • Studimet radioisotope (skanimi) tiroide
 • X-rrezet e gjoksit me ezofag kontrast barium
 • kompjuter dhe rezonancë magnetike të imazhit të gjëndrës tiroide
 • Diagnostics me goiter qendror.

  Ekzaminim hormonal (tiroide-stimuluese hormon, thyroxine, triiodothyronine, thyroglobulin, kalcitonin).

  Studimi i tiroide stimuluese hormon dhe hormoneve tiroide, të gjithë pacientët tregoi shkakton strumë me gunga.

  Nivele të larta të niveleve thyroglobulin karakteristike e shumë sëmundjeve tiroide. Perqendrimi i thyroglobulin nuk eshte nje shenjues diferenciale e tumoreve beninje dhe malinje. Vlera diagnostike e këtij treguesi është e rëndësishme pas një operacioni për kancer tiroide përsëritje dhe metastazë në përmbajtjen e në rritje të gjakut. Mirë Nivelet e përmbajtjes calcitonin më pak se 10 pg / ml. Niveli i shënues më shumë se 200 pg / ml, kriteri më i rëndësishëm për kancer tiroide palce.

  biopsi-gjobë gjilpërë i gjëndrës tiroide.

  Biopsi gjobë gjilpërë i gjëndrës tiroide është metoda e vetme e para operacionit konfirmojnë ose mohojnë diagnozën e tumoreve tiroide, duke përfshirë malinje.

  Të gjitha tumoret e gjëndrës tiroide, të cilat mund të jenë propunktirovany i nënshtrohet kësaj procedure.

  Studimet radioisotope (scan) të gjëndrës tiroide.

  Skano për të gjykuar vendndodhjen e gjëndër tiroide, formën, madhësinë, aktivitet funksional të nodules. Madhësia minimale e vyyavlyaemoho arsimit nyjë në skanohramme është 1 cm. Besohet se me këtë metodë ne mund të supozojmë praninë e kancerit në gjëndrën tiroide. Pikturë "të ftohtë" nyje ndodh në tumore beninje dhe malinje, dhe nyja "nxehtë" në adenoma toksike, proliferimin gunga goiter.

  Mbani në mend se duke përdorur këtë procedurë me saktësi mund të përcaktojë praninë e neoplazmat malinje.

  X-ray ekzaminim i gjoksit me ezofag kontrast barium.

  Ky studim zbulon praninë e animit ose ngushtimin e trake dhe ezofag për një goiter pacientit me gunga. Indikacionet: me gunga goiter e klasës 3-4, goiter retrosternal me gunga.

  Kompjuter dhe rezonancë magnetike të imazhit të gjëndrës tiroide.

  Ky studim është kryer rrallë për shkak të kostos së lartë të pajisjeve. Ky studim mund të përcaktojë vendndodhjen e gjëndrës tiroide, formën e tij, madhësia, strukturën, nyjet limfatike, të përcaktuar densitetin e nyjeve.

  Informacion nga artikullin "goiter me gunga"