Diagnoza Keratokonusi, shkaqet, prognozë


 • Keratokonusi: Është e rëndësishme për të njohur në kohë
 • Simptomat dhe diagnoza e keratokonit
 • Shkaqet e keratokonit
 • Prognozë për keratokonit

 • Keratokonusi: Është e rëndësishme për të njohur në kohë

  Keratokoni - sëmundje sy ku korne thins dhe merr një formë konike.

  Keratokonusi mund të shkaktojë humbjen serioze vizion. Shumica e pacientëve ankohen për fotofobi, vizionit të dyfishtë, imazhi i lyer.

  Diagnoza e keratokonit zakonisht vënë në rininë e tij, dhe faza më e rëndë e sëmundjes së deri në njëzet apo tridhjetë vjet.
  Vështirë se ndonjëherë keratokoni nuk do të çojë në verbëri totale, dhe në shumicën e rasteve mund të përmirësojë ndjeshëm vizion me lentet e kontaktit apo trajtimeve terapeutike.


  Nëse sëmundja përparon në fazat më të rënda, ju mund të kenë nevojë kirurgji.


  Simptomat dhe diagnoza e keratokonit

  Sëmundja fillon të tregojë se njerëzit njoftim pak blurring përshkruan të objekteve. Simptomat në fazat e hershme të keratokonit shpesh dallojnë atë nga të tjerë, më shpesh ndodhin defekte gabime. Si sëmundja përkeqësohet vizion, nganjëherë mjaft shpejt. Pavarësisht nga distanca acuity vizual është vizioni i varfër, natën me ditë shumë më të dobët.
  Ndonjëherë një sy sheh shumë më keq se sa të tjera. Në fazat e mëvonshme mund të zhvillohet fotofobi, ndjenja e vazhdueshme e lodhjes për shkak të nevojës për të hedh një sy sytë, sytë itchy.


  Kjo dhimbje është e rrallë. Imazhet e artikujve në dvoyatsya sëmundje e hershme, atëherë numri i imazheve "të rreme" rritet, kjo simptomë klasik i keratokonit është më i dukshëm duke shikuar në objektet të ndritshme mbi një sfond të zi. Në vend të pikave të bardha në një faqe të zezë në prapavijë, pacienti sheh disa pika të shpërndara në rend kaotike. Ky rend nuk ndryshon nga dita në ditë, por si sëmundja përparon gradualisht duke marrë forma të reja. Gjithashtu, pacientët shpesh raportojnë shtigjet smearing dhe pabarazisë e burimeve të lehta.

  Okulist ose optometrist zakonisht fillojnë diagnostifikimit pa mjete të posaçme.

  Ai flet me një pacient, duke vënë në dukje ankesat kryesore dhe simptome subjektive të çvlerësimi vizuale, lëndim apo sëmundje mund të dëmtojë syrin, dhe histori familjare të sëmundjes sy. Pastaj përdor tabelën e kontrolleve.

  Një tjetër shenjë mund të parashohë procedurën në të cilën mjeku drejton një rreze e dritës në irisit të pacientit, dhe shikuar reflektimin e zhvendosur trare. Keratokonusi dhe disa sëmundjeve të tjera të përbëjë me të ashtuquajturin "efektin gërshërë", kur dy reflektohet band dritë lëviz së bashku dhe të dhëmbëve si gërshërë.

  Nëse dyshoni Keratokonusi, mjek corneal do të shqyrtojë llambë çarë.

  Nëse sëmundja është zhvilluar tashmë, inspektim i tillë ju lejon të menjëherë të diagnostikuar pa përdorur testet më specifike.
  Një tregues është e ashtuquajtura "unazë Fleischer", e cila ndodh në rreth gjysmën e pacientëve me keratokonit. Ky rrjet ka një ngjyrë të verdhë duke filluar nga-kafe në jeshile ulliri, dhe përbëhet nga depozitat e oksidit të hekurit - hemosiderin - në epitelin kornesë.

  Diagnozë më të saktë e topografisë corneal siguron, në të cilin kornea është parashikuar foto aparat special analizon kompjuter për të llogaritur topologji e sipërfaqes.

  Harta topografike tregon të gjitha parregullsitë dhe dhëmbëza të kornea dhe keratokonit me qartë të dukshme karakteristike fitim përkulje.

  Kjo është veçanërisht e rëndësishme për diagnostikimin e hershëm të corneal kur shenja të tjera nuk janë ende evidente. Krahasimi i disa imazhe topografike, ne mund të vlerësojmë natyrën dhe shkallën e deformimit të kornesë.


  Shkaqet e keratokonit

  Pavarësisht nga sasia e madhe e hulumtimit, etiologji e keratokonit mbetet i pazgjidhur. Procesi kyç patologjik është shtresë gradual shkatërrimi gjendet në mes të epitelit dhe kornea. Kornea është dobësuar, shkopinj dhe i mbuluar me plagët.

  Shtrembërimin e atje për dy arsye - sepse deformim për shkak të dhëmbëza të kornesë dhe sipërfaqe. Kurbë sipërfaqe ndan imazhin në copa, duke çuar në simptome monokulyarnoy poliopiya përkeqësuar në errësirë ​​kur nxënës e zgjeron dhe e hap për të parë një pjesë më të madhe të kornesë.  Disa studiues sugjerojnë që, për disa arsye, në korne grumbulluar radikalet e lira dhe oxidants tjera substancë. Natyrisht, për çfarëdo arsye, aplikuar dëme kornea ajo shkakton hedh lëng dhe dobësimin e mekanik.

  Predispozitë gjenetike për shfaqjen e keratokonit provuar në studimet e familjes dhe studimet e binjakeve identike. Shumica gjenetistët bien dakord mbi faktin se sëmundja është e trashëguar. Njerëzit me sindromin Down kanë më shumë gjasa të vuajnë nga keratokonit, por arsyet për këtë korrelacion është i panjohur. Keratokonusi shoqëron sëmundje të tilla si astma, alergji, ekzemë, dhe shpesh njerëz thjesht amaze të gjitha këto Sëmundjet.

  Një numër studimesh tregojnë se syrin e tepruar fërkim duart e tij përshpejton përparimin e sëmundjes, dhe pacientët duhet të shmangin efektet fizike mbi sytë.


  Prognozë për keratokonit

  Keratokonusi në shumicën e pacientëve ndodh gjatë pubertetit herët astigmatizëm si të ulët dhe të diagnostikuar saktë vetëm pas disa kohe.
  Sëmundje rrallë ndodh në të rriturit pas pubertetit apo në fëmijët. Herët lidhur keratokoni me gjasat më të madhe të sëmundjeve të rënda. Visual acuity po ndryshon për të mirë, atëherë më keq në muajt pas fillimit të sëmundjes, duke bërë ndryshime të shpeshta në pikat.

  Keratokonusi të ndryshme - disa pacientë sëmundja ndalon për shumë vite, tjetër është rënia e shpejtë e mendimit, në stabilitetin faza e tretë ndryshim i papritur përshpejtuar sëmundjen.

  Në raste të rënda, i fryrë i kornesë mund të çojë në thyerje lokal e shtresës së brendshme. Pacienti ndjen dhimbje dhe shikimin e papritur e paqartë, dhe kornea duket spot qumështi të bardhë. Ky fenomen quhet "edemë corneal." Pavarësisht nga dhimbje dhe parehati, transparenca e kornesë zakonisht kthehet pas gjashtë deri në tetë javë. Për të shpejtuar procesin e shërimit duke përdorur zgjidhje osmozik kripur.

  Në raste të rënda, një këputje e pjesshme e kornea, dhe në sipërfaqe ka pak ënjtje madhësinë e një sferë e cila është. Ekziston rreziku i shpërthimit të lartë dhe humbjen e syrit. Në këtë rast, të kryejnë kornea donatorëve transplant urgjent.

  Informacion nga artikullin "Keratokonusi".

  Diskutoni në