Fatkeqësi në DIC trupit


 • DIC: SOS-situata
 • Vdekja lavjerrës

 • DIC: SOS-situata


  Pavarësisht nga dobësia e rregullimit të koagulimit të gjakut tek njerëzit, ndonjëherë ka situata ku mekanizmi i komplikuar i clots gjakut në vende vetëm dëmtojnë enët e gjakut pothuajse krejtësisht jashtë kontrollit. Si rezultat, fillon një katastrofë e vërtetë, e cila mund të çojë në vdekje. Kjo është e ashtuquajtura sindroma e koagulimit intravaskular të diseminuar (DIC). Fjala "shpërndarja" vjen nga disseminare Latine - shpërndaj, përhap.

  Pra, duke folur e DIC, mjekët janë duke iu referuar përhapjen e clots gjakut në të gjithë sistemin e qarkullimit të gjakut: clots gjakut fillojnë të formojnë në vende të ndryshme gjak.

  Kjo ndikon veshkat, zemra, mushkëria, mëlçisë, trurit, stomakut, zorrët, të cilat mjekët nuk quhen rastësisht shoku-trupave.

  Rreth implikimet mendoi. Kjo crregullime vrasës i clots gjakut mund të fillojnë në situata kritike me të cilën fytyrë njerëzore, për të thënë më pak shpesh. Për shembull, DIC shpesh pasojë e gjakderdhje të rënda pas abortit, dëmtime të rënda dhe shumë shok tjetër. Ajo gjithashtu mund të ndodhë për shkak të rënies së qelizave të gjakut nën ndikimin e helmeve të fuqishme ose të infeksioneve (helmimi i gjakut).

  Vdekja lavjerrës

  Logjike e veprimit të sistemit qarkullues në rastet e mësipërme përgjithësisht kuptohet.  Trupi merr informacion në lidhje me një, jeta kërcënuese humbje të dendur e gjakut dhe "duke tërhequr levë" emergjence. Si rezultat i procesit të përgjithësuar trombotike fillon - të ashtuquajturin koagulimin hiper. Kështu, kjo masë vetëm e rrezikshme për jetën, por të zgjedhin një rrugë të butë e mbrojtjes nuk është e nevojshme.

  Shumë e mpiksjen e gjakut në enët e jo vetëm janë të pengojnë qarkullimin. Ata të drejtuar një proces të kundërt. Clots të fillojë të përkeqësohet me shpejtësi, fillon procesin e hypocoagulation. Ajo shpesh merr intensitet të tillë që mpiksje gjaku pushon. Figurative, shteti i sistemit të qarkullimit të gjakut në DIC ngjan një lavjerrës që swings në një amplitudë alarmante.

  Ai e hedh atë në një ose në anën tjetër.

  Hypocoagulation zbulohen lehtë me shpejtësi në zhvillim bruising në vendin e injektimit, si dhe një presion në lëkurë.

  Për shembull, pranga e zakonshme e përdorur për matjen e presionit, mund të lënë shenjë ogurzi mbi krahun e tij nën krahun compression. Pacientët paraqiten cianozë i mukozës (cianozë), urina bëhet rozë për shkak të dështimit të veshkave, të cilat kanë filluar të kalojnë eritrocitet, frymëmarrje të vështirë. Jo më kot në manualit për mjekësi shkruajnë se "DIC - trup katastrofë të rëndë që e vë atë në linjën midis jetës dhe vdekjes."

  Print një njeri me një gjendje të tillë është e vështirë, por ende e mundur.

  Për të shpëtuar jetën e tij, mjekët shpesh injektuar në gjak në fillimin e sindromi i heparin - një substancë që është një antikoagulant natyrore (dmth, pengon formimin e mpiksjen në gjak). Për herë të parë kjo substancë ishte i izoluar nga të mëlçisë, pra emri (grek Hepar -. Mëlçisë), edhe pse ajo është e formuar jo vetëm në trup, por në disa qeliza të vendosura në muret e enëve të gjakut.

  Informacion nga neni SY Afonkina "Trajtimi me Leeches (hirudotherapy)."