Carcinoid - tumor është një i rrallë por i rrezikshëm


 • Nuk është tumor "e mirë"
 • Disa fjalë rreth diagnostikimin dhe trajtimin kartsynoyda

 • Nuk është tumor "e mirë"

  Carcinoid - një tumor strukturalisht ngjan kancerit në disa raste ka aktivitet biologjik.

  Termi "carcinoid" është propozuar së pari nga OBERNDORFER në 1907 për t'iu referuar kujtoj karcinomën tumoret beninje e zorrë e vogël.

  Më vonë u zbulua se këto tumore rrjedhin relativisht dashamirës, ​​kanë aftësinë për të metastasize dhe shpesh të çojë në komplikacione të rënda.

  Janë tumor relativisht i rrallë carcinoid është lokalizuar kryesisht në traktin gastrointestinal, në 70-80% të rasteve në shtojcën, të paktën në stomak dhe zorrët.

  Ajo është gjetur edhe në pankreas, si Insula, duke përfshirë bronke, fshikëz e tëmthit, mëlçisë dhe organeve të tjera. Vlera e saj shkon 0,1-2 cm, nganjëherë ajo arrin 6-8 cm në diametër. Tumor ka plotnoelasticheskuyu cilësi, gri dhe të verdhë.

  Feature carcinoid - Rritja e ngadaltë (tumor është si i gjatë në gjumë). Metastases ndodhin në fazat e mëvonshme të sëmundjes. Metastazë ndodh në rreth 30-40% të rasteve; përjashtim i carcinoid të shtojcës, që rrallë metastasizes.

  Klinikisht dallojnë ashtuquajtura carcinoid funksionalizimi dhe funksionimi (me sindrom carcinoid).


  Funksionalizimi carcinoid, veçanërisht shtojcë mund të jetë asimptomatike për një kohë të gjatë.

  Vetëm në fazat e mëvonshme mund të jetë dhimbje, të zhvilluar, në varësi të lokalizimin e procesit të ileus patologjike, peritonit, gjakderdhje, atelectasis mushkërive.

  Sindromi Carcinoid ndodh në rreth 25% të pacientëve, zakonisht në rastet ku ka metastazë. Ajo është shkaktuar nga lirimin e qelizave tumorale biologjikisht substancave aktive - serotoninës, histaminës, kinins. Sindromi Carcinoid manifestohet nga Tides si Shperndare ose skuqje nishane e lëkurës së fytyrës dhe trungu e sipërme, të shoqëruar nga një ndjenjë e ngrohjes, ndonjëherë takikardi, rënie të presionit të gjakut.

  Këto sulme ndodhin spontanisht ose në lidhje me konsum të alkoolit, ushqimi, situata stresues. Ata janë afatshkurtra ose zgjasin disa ditë mund të ndodhë, me dhimbje pavullnetshëm barku, diarre, dyspnea, psikomotor agjitacion. Me procesin e rrjedhës afatgjatë në pacientët paraqiten pigmentim e lezione të lëkurës të vërejtura endokardit valvulare, ngjarjet bronchospasm.


  Disa fjalë rreth diagnostikimin dhe trajtimin kartsynoyda

  Diagnoza kartsynoyda, veçanërisht kur shuma të vogla të tumorit të vështirë. Carcinoid funksionalizimi në fazat e hershme është shpesh gjetje e rastësishme në anketë ose transaksion; në një testet e avancuara diagnostikuese si edhe në tumore të tjera, nuk ka të dhëna bazohet klinike, laborator dhe studime instrumentale.

  Mjekimi operativ. Në një madhësi të madhe e tumorit dhe praninë e metastases gjera rekomandohet edhe për të hequr fokusin primar dhe, nëse është e mundur, nyjet metastatic, e cila e bën të mundur për të reduktuar shenjat klinike. Agjentët kemoterapeutikë janë zakonisht joefektive. Pacientët me sindrom carcinoid trajtim simptomatik. Moti në mungesë të metastases relativisht të favorshme.

  Informacion nga neni i "adenoma dhe carcinoid."