Karotide endarterektomi


 • Karotide endarterektomi
 • "Endarterektomi Klasike"
 • eversionnye endarterektomi
 • Metodat endovaskulare


 • Karotide endarterektomi  Operacioni është për të hequr pllakën nga arteries karotide të hapur. Anestezi - anestezi lokale me pilula intravenoze dritë gjumi. Ky lloj i anestezionit monitoron gjendjen e trurit gjatë karotide peredavlennya. Nëse është e nevojshme, një devijim i veçantë i përkohshëm për të rrjedhës së gjakut gjatë operacionit të trurit nuk është shkelur. Në raste të vështira, një anestezi të përgjithshme, dhe vëzhgimi i trurit është i bazuar në oximetry cerebrale (matja e oksigjenit të gjakut në tru)

  "Endarterektomi Klasike"


  Në pllakës aterosklerotike duke përdorur "klasik" endarterektomi të gjatë teknikë.

  Një prerë në gjithë gjatësinë i arteries modifikuar. Mjete të posaçme kryhet shkëputje dhe heqjen e pllakatë.

  Vendndodhja kirurgji larë mirë për të hequr grimcave të vogla të pllakë aterosklerotike.

  Brenda në shell, nëse është e nevojshme, të fiksuara disa qepje.

  Pastaj një vrimë në arterie karotide është sewn duke përdorur një copë toke të veçantë për të parandaluar ri-ngushtimi e saj më tej.
  Eversionnye endarterektomi  Nëse pllakë atherosclerotic vendoset në fillim të arteries karotide të brendshëm është përdorur për të hequr atë nga "kthyer" i ashtuquajturi eversionnye endarterektomi karotide.


  Arterie karotide i brendshëm është prerë, lëkurë pllakatë, arterie shtrembëruar si çorape për të hequr pllakë. Pastaj arterie është sewn në vendin e vjetër. Kjo metodë është shumë më e shpejtë dhe më e lehtë "klasike", por e realizueshme vetëm për një kohë të shkurtër - deri në 2,5 cm pllakë atherosclerotic.


  Aktualisht, kirurgji në arteriet karotide janë të sigurta, jetëshkurtër. Rreziku i komplikimeve është më pak se 3%. Hospitalizimi në shumicën e rasteve kërkon 3-4 ditë.
  Metodat endovaskulare  Një alternativë për kirurgji klasike është bërë kohët e fundit X-ray endovaskulare zgjerim tullumbace dhe stenting të arterieve karotide, por kjo ndërhyrje është treguar vetëm në situata të caktuara klinike ...  Në kirurgji të hapur për të rivendosur qenët i qartë të arterieve karotide në pllakë aterosklerotike ngushtimin ndërhyrjen e tyre premtuese endovaskulare. Këto operacione janë kryer përmes një birë në arterie në kofshë. Deri në arterie prekur të çojë një hetim të posaçëm me një tullumbace, fryn shtrirje lumen që ngushtuar arterie. Për arteries përsëri perekrylasya në lumen e saj të krijojë një rrjet të veçantë në një tub (stent), një kuadër që kryen një funksion. Stenting është jo vetëm më pak invazive; Kjo është kryer nën anestezi lokale dhe për këtë arsye i lejon të minimizuar kohëzgjatjen e qëndrimit spitalor.

  Rreziku i këtyre teknikave ende ishte fakti se gjatë pllakatë hetim mund të shkërmoqet, dhe kjo feta përmes gjakut mund të merrni në tru, duke shkaktuar një goditje. Megjithatë, në vitet e fundit, përmirësohet teknologjia ndërhyrjet endovaskulare në arteriet karotide zvogëlon rrezikun e pash gjatë këtij manipulimi.


  Për të kapur copa e pllakatë përdorur filtra të veçanta kurthe.
  Aktualisht, duke çuar në botë spitalet rreziku i pash gjatë stenting vetëm pak më e lartë se endarterektomi hapur karotide.


  Në kirurgji të hapur për të rivendosur qenët i qartë të arterieve karotide në pllakë aterosklerotike ngushtimin endovaskulare premtues tyre vmeshatelstva.V pranishëm, ndërhyrje endovaskulare për karotide të kryer në pacientët e moshuar me comorbidities që rrisin rrezikun e kirurgjisë së hapur.

  Megjithatë, akumulimi i materialit klinik dhe zhvillimin e teknologjive të reja për të mbrojtur trurin në të ardhmen e afërt, këto ndërhyrje mund të zëvendësojë kirurgji të hapur enëve të gjakut.