Kalciumit përbën kancerinSipas një raporti të publikuar në Arkivat ditarit të medicin Brendshëm, njerëzit të cilët konsumojnë kalcium të mjaftueshme kanë një rrezik më të ulët të kancerit të zorrës së trashë dhe rektumit (kancer kolorektal) dhe kancere të tjera të sistemit të tretjes në krahasim me të tjerët.

Kalciumi është i njohur për të nxitur formimin dhe funksionimin normal të indeve të eshtrave. Prandaj, Instituti i Mjekësisë rekomandon konsumojnë të paktën 1200 mg kalcium për të rriturit 50 vjeç e lart. Rekomandojmë përdorimin e të paktën 3 kupash të produkteve të qumështit në ditë, mundësisht pa yndyrë ose të ulët-yndyrë.

Përveç kësaj, produktet e qumështit përmbajnë sasi të mëdha të ushqyesve që reduktojnë rrezikun e kancerit kolorektal. Përveç kalciumit, substanca të tilla janë vitaminë D dhe acid linoleik.

Hulumtuesit nga Instituti Kombëtar i Kancerit analizuar të dhënat nga 293.907 burra dhe 198.903 gra që morën pjesë në hulumtim.

Pjesëmarrësit e studimit ofrohen të dhëna të - se sa dhe sa shpesh ata konsumuar produktet e qumështit të cilat ushqime ngrënë gjatë kësaj periudhe, duke përdorur ndonjë shtesë. Të dhënat e mbledhura janë analizuar në bazë të të dhënave statistikore mbi incidencën e kancerit.

Brenda 7 viteve, ka pasur 36.965 raste të kancerit në meshkuj dhe 16.605 në femra.


Gratë që konsumuar 1300 mg kalcium në ditë, një rënie rrezikun e formave të ndryshme të kancerit. Një rritje e mëtejshme e marrjes kalcium nuk ndikon në zvogëlimin e rrezikut të kancerit.

Burrat dhe gratë që të konsumuar një sasi të mjaftueshme të produkteve të qumështit dhe kalciumit tregoi një rrezik rënie të kancerit të sistemit të tretjes. 20% e burrave të cilët konsumuar nëpërmjet ushqimit dhe shtojcave rreth 1.530 mg në ditë kishte një rrezik 16% më të ulët të zhvillimit të kancerit të sistemit të tretjes në krahasim me burrat upotreblyavshymy në 526 mg kalcium në ditë.

Kështu 20% e grave që konsumuar 1881 mg kalcium në ditë kishte një rrezik 23% më të ulët të zhvillimit të kancerit të sistemit të tretjes, në krahasim me ata që konsumuar 494 mg kalcium në ditë.

Duke zvogëluar rrezikun e kancerit të reflektohet veçanërisht në të ashtuquajturin kanceri kolorektal.

Kalcium dhe bulmeti produkte nuk shoqëruar me rrezikun e kancerit të prostatës, kancerit të gjirit ose kancerit tek ndonjë sistem tjetër përveç sistemit tretës.

Lajme përgatitur në www.news-medical.net