Kafe mbron nga përdhes


Sipas shkencëtarëve, njerëzit që pijnë më shumë se katër gota e kafe në ditë ul rrezikun e përdhes me 40%.

Cerma - një sëmundje inflamatore të përbashkët shoqëruar me depozitimin e urate në to - kripëra të acidit urik. Ajo është shumë më shumë gjasa për të zhvilluar në meshkuj. Gjetjet e shkencëtarëve mjaft të papritura sepse urinës është një produkt i metabolizmit të caffeine.

Në të kaluarën, mjekët shpesh e rekomanduar për pacientët që vuajnë nga përdhes të heqë dorë kafe për të shmangur përkeqësimin. Në mënyrë tipike, një sulm i përdhes zhvillon në konsum të alkoolit (sidomos birrë) ose të hahet. Sëmundja manifestohet nga një dhimbje e papritur dhe intensive, skuqje dhe "ngrohjes" në të përbashkët.

Ekspertët University Vancouver dhe studim Harvard Medical School përdorur të dhëna nga një shkallë të gjerë preferencat ushqimore të popullsisë, i kryer në Shtetet e Bashkuara 1988-1994 dhe të mbuluara rreth 50 mijë njerëz 40-75 vjet. Gjatë studimit gjeti 757 raste të përdhes.

Sipas studiuesve, rreziku ishte 40% më e ulët për burrat që pinin 4-5 gota e kafe në ditë. Në ata që konsumuar më shumë se gjashtë gota, rrezikun e përdhes ulur me 50-60%. Efekti i dobishëm gjithashtu kishte kafe dekafeinato.

Përveç kësaj, studiuesit gjetën se pinë kafe nivelet e acidit urinës ishin pak më e ulët sesa e popullsisë mesatare.


Koordinatori i projektit hulumtues Dr. Choi Hvona (Hvon Choi), efekti mbrojtës i kafe është shumë gjasa nuk lidhet me kafeinë. Kjo mund të shpjegohet me ndikimin e një numri të ushqyesve të tjera janë gjithashtu të pranishëm në këtë pije.

Dr Choi tha se nuk do të rekomandojë njerëzit që vuajnë nga përdhes, trajtohen me kafe. Në të njëjtën kohë, rezultatet e studimit tregojnë qartë se pacientët nuk duhet të refuzojë për të pirë atë apo të reduktuar konsumin e saj.