Nefropati ishemike ndoshta i sëmurë


 • Ishemik nefropati - një sëmundje të moshuarit
 • Nefropati ishemike: tre forma të sëmundjes
 • Diagnoza e nephropathy ishemike
 • Trajtimi i nephropathy ishemike

 • Ishemik nefropati - një sëmundje të moshuarit


  Nefropati ishemike (sinonime - veshkave ishemike, nefropati vaskulare) - një grup i sëmundjeve të cilat janë të bazuara në ishemi i veshkave që zhvillohet për shkak të lezioneve të qenët i qartë renale vaskulare në kundërshtim me varfërimin e tyre dhe rrjedhjen renal të gjakut, e cila redukton rrjedhjet e funksionit renal.

  Karakteristikat kryesore që mund të dyshuara nefropati ishemike:

 • dështimi i veshkave terminal që zhvillohet në pacientët të cilët nuk kishin manifestime klinike të dëmtimit të veshkave (proteinuria minimale ose mungojnë, sindromi i varfër urinar);
 • mosha mbi 60 vjeç;
 • Prania e arteriosklerozës përgjithësuar;
 • zhvillimi i shpeshtë i hipertensionit.
 • Tani ajo është e vërtetuar se nefropati ishemike është mjaft i përhapur, por shpesh nuk është diagnostikuar.

  Pacientët e moshuar nefropati ishemike është një shkak kryesor i dështimit të veshkave. Në mesin e pacientëve me infarkt në terminal i veshkave të moshës mbi 50 nephropathy ishemike është 15%.

  Klasifikimi përgjithësisht miratuar modern i sëmundjes ishemike veshkave aktualisht ekziston. Më të nefropati ishemike të klasifikuara sipas 2 kritereve:

 • Shkalla e progresit të dështimit të veshkave, duke nënvizuar akute (shpejt ecën) dhe kronike;
 • lokalizimin e lezioneve të arterieve renale (arteriet e veshkave të mëdha, të mesme dhe të kalibrit të vogël).


 • Si shkaku më i zakonshëm i sëmundjeve të veshkave arteriosklerozës koronare pranon se i dha arsye për të kushtojnë një formular të veçantë veshkat aterosklerotike ishemike.


  Nefropati ishemike: tre forma të sëmundjes

  Procesi atherosclerotic që dëmton arterieve të veshkave, lojë me birila të gjitha ndikojnë arteriet kalibrit të madh. Humbja e arteries renale mund të jetë i plotë dhe i pjesshëm.

  Çfarë po ndodh? Me sëmundje pothuajse të plotë arterial zhvilluar dështim akute renale me ndërprerjen aktuale të furnizimit me gjak të veshkave. Nëse anija nuk është i impresionuar plotësisht, furnizimi me gjak të veshkave restauruar pjesërisht dhe nefropati ishemike përparon ngadalë.  Ka tre variante kryesore të nephropathy ishemike:

 • dështimi i veshkave akute;
 • shpejt duke përparuar dështim i veshkave;
 • torpydnaya (i ngadalshëm) dështimi kronik i veshkave.

 • Dështimi akut i veshkave shkaktuar nga një shkelje e papritur e pėrshkueshmėrisė renale vaskulare dhe varfërimin e rrjedhjes së gjakut të veshkave. Ky proces tregoi karakteristikat e mëposhtme - një rritje të mprehtë në presionin e gjakut, leukocytosis, ethe, dhimbje të forta në veshka ose mbrapa. Kursi i dështimit akut i veshkave, zakonisht malosymptomnoe.

  Bllokim i kristaleve enët e gjakut të kolesterolit - shkaku kryesor i dështimit të veshkave shpejt ecën nefropati ishemike.


  Në procesin patologjike, me përjashtim të veshkave, të përfshirë të lëkurës, të sistemit nervor, e traktit gastrointestinal. Shenjat që ndihmojnë të dalluar këtë lloj të dështimit të veshkave është - rritja e shpejtë e kreatininës gjakut, rritjen e presionit të gjakut, dhimbje, vjellje, të vjella, hemorragji gastrointestinal, nekrozë e këpucë me majë, eritemë nodosum, dhe të tjerët.
  Bllokim i enët e gjakut kristaleve kolesterolit konfirmuar zbulimin e grimcave kristal në lëkurës, muskujve, dhe shumë organet e brendshme - kryesisht veshkat dhe mëlçinë, pankreasit dhe organeve të tjera.

  Torpydnaya (i ngadalshëm) renale dështim - format më të zakonshme klinike të nephropathy ishemike.

  Në mënyrë tipike, kjo formë klinik është diagnostikuar vetëm gjatë enëve të veçanta funksionale kërkimore (me studime arteriohraficheskih duke përdorur Ultrasonografi dyfishtë, dhe kështu me radhë.
  d.) ose në autopsi. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se dëmtime në veshka realitet enëve të gjakut të lartë në pacientët e moshuar në identifikimin e atyre atherosclerosis përgjithësuar.


  Diagnoza e nephropathy ishemike

  Duke pasur parasysh që sigurisht ishemike nefropati shpesh ndodh me praninë e simptomave të vogla apo pa simptoma, është e nevojshme në identifikimin shenja të dështimit të veshkave në pacientët e moshuar sugjerojnë praninë e kësaj sëmundjeje.

  Më poshtë janë situata në të cilat rreziku i nephropathy ishemike duket i lartë.

  Diagnoza e nephropathy ishemike mund të dyshohet në pacientët me:

 • Rritja e pashpjegueshme në kreatininës në një person të moshuar me ndryshime minimale në urinë;
 • me të rëndësishme (më shumë se 30-40% të vlerave bazë) ose në rritje të zhvillimit të kreatininës të dështimit akute renale pas emërimit të ACE frenuesit;
 • zhvillimi i edemë pulmonare te pacientët me hipertension të kontrolluar dobët dhe dështimi kronik i veshkave;
 • në prani të hipertensionit refraktare;
 • zhvillimin e hipertensionit dhe azotemia (nivelet rritur gjakut e produkteve azotike) në një pacient me transplantin e veshkave;
 • në identifikimin azotemia progresive në pacientët me lezione vaskulare (arteriet koronare, enëve të trurit, ekstremitetet e poshtme, aneurizëm të barkut aortic, dhe kështu me radhë f..);
 • në prani të zhurmes ne projeksionin e arterieve renale;
 • Historia e zgjatur e pirjes së duhanit.
 • Nëse ka manifestime të nephropathy ishemike apo mësipërme situata klinike në të cilën rreziku i lartë i zhvillimit të kësaj sëmundjeje, për diagnozën e mëtejshëm dhe të zhvillojnë taktika masat terapeutike të domosdoshme Diagnoza konfirmuese studime instrumentale.

  Ndër këto studime përfshijnë: Ultrasonografi dyfishtë, radioisotope renography, bërthamore magnetike.

  Ndjeshmëria dhe specifika e këtyre metodave është në mes 83-100%. Në vitet e fundit, diagnoza e përhapur e nephropathy ishemike për metodologjinë e spirales llogaritur angiography.


  Trajtimi i nephropathy ishemike

  Në funksion të faktit se nefropati ishemike manifestuar klinikisht edhe në fazën e rëndë, duke përparuar shpejt apo dështim terminal i veshkave, masat e trajtimit përfshijnë, së pari, përdorimi i jashtëtrupor metodave të pastrimit të gjakut - hemodializë kronike. Në të njëjtën kohë duhet të konsiderojë dëshirën dhe mundësinë e trajtimit kirurgjik - revascularization veshkave.

  Aktualisht, përparim në trajtimin kirurgjik të lezioneve të arterieve renale.

  Raportuar përdorimin e suksesshëm të tullumbace angioplasty dhe suksesin e qasjeve të reja teknologjike për korrigjim kirurgjik të humbjeve - instaluar stents.

  Në masa të moderuara pamjaftueshmërisë renale konservatorë kanë për qëllim ndalimin e përparimit të pamjaftueshmërisë renale.

  Kështu, nefropati ishemik është një grup i sëmundjeve është mjaft e ndryshme ne manifestimeve saj. Prognoza mbetet e vështirë. Megjithatë, përdorimi i terapisë moderne mjekësore për qëllim korrigjimin e hipertensionit arterial dhe ndalimin e dështimit të veshkave, dhe futjen aktiv të teknologjive të reja ndërhyrjet intravaskulare mundësojnë supozojmë shpejt të përmirësojë ndjeshëm mbijetesën e pacientëve me sëmundje të rënda.  Informacion nga Kutyrina Neni I. "Nefropati ishemike".