Inovacioni bën terapi gjen e sëmundjeve të trashëguaraSëmundjet e lindura ende mbetet problem i pazgjidhshëm për mjekësinë moderne. Por kohët e fundit gjenetikë nga Universiteti i Universitetit Mjekësor Oregon udhëhequr nga Dr. Shukhrat Mitalipova ndërmori për të provuar se ka një metodë për të parandaluar zhvillimin e disa sëmundjeve të lindura. Për ta bërë këtë, studiuesit kishin për të zëvendësuar vezë të materialit gjenetik të kafshëve.

Siç e dini, shumë sëmundje kongjenitale të shkaktuara nga mutacionet. E "sëmurë" gjenet e qelizave që dyqan informacion në lidhje me mënyrën se si qelizat duhet të sintetizojnë molekula ARN dhe proteina, janë dëmtuar, qelizat thyer sintezën e nevojshëm të substancave që përfundimisht çon në sëmundje të rënda.

Për shembull, në qoftë se qelizat e retinës nuk mund të prodhojë proteina dritë-ndjeshme, një person zhvillon verbëri. Në praninë e gjenit të dëmtuar në vezore mund të zhvillojnë kancerin ovarian. Nga qelia varet nga zhvillimi i çdo sëmundje - nga sklerozë të shumëfishtë në diabet, të cilat janë të trashëguara. Për shembull, kjo sëmundje e pashërueshme si hemofili vuajnë tërë bijat e grave - transportuesit e kombinimit gjenetik sëmurë. Deri më sot, mutacionet që çojnë në zhvillimin e popullit të sëmundjeve të pashërueshme, janë më shumë se 150. Por nëse nënat e ardhshme të hequr qafe të gjeneve të dëmtuar, ata mund të lindin fëmijë të shëndetshëm.


Ideja e gjen terapi është për embedding fragment ADN me gjenit saktë mutated në vend, jo-pune. Shkencëtarët nga Universiteti i Oregon transplantuar me sukses mitokondriale majmunët rezus ADN-së me një vezë të dëmtuar. Si rezultat, drita shfaq këlyshë krejtësisht të shëndetshme që nuk janë të trashëguara sëmundjeve gjenetike nuk nënën. Fakti që pjesa më e madhe e qelizave përmban jo vetëm thelbin e një grup bazë të ADN-së, por edhe subjekte të vogla që ofrojnë qelizat me energji - Mitochondria, ku ADN e vet. Me fjalë të tjera, Mitochondria - struktura qelizë është përgjegjëse për prodhimin e triphosphate adenosine (ATP), transportuesi kryesor të energjisë në qelizë.

Më parë, eksperimente të ngjashme janë kryer në kafshë, por gjithmonë dështuar dhe çoi në lindjen e të vegjëlve me të njëjtat sëmundje mitokondriale. Gjenetistët kanë arritur edhe për të krijuar embrione njerëzore nga Mitochondria donatorëve, por legjislacioni aktual ndalon SHBA ka eksperimente të ngjashme me materiale të njeriut. Dr Mitalipov ende duke shpresuar se në një vit apo dy, shkencëtarët do të jetë në gjendje për të marrë autorizimin e qeverisë amerikane për të kryer teste duke trupin e njeriut, sepse këtë metodë Mitochondria transplantin e njerëzimit universale dhe për të ndihmuar të heqin qafe e shumë sëmundjeve që janë aktualisht konsiderohen pashërueshme.

Lajme përgatitur mbi www.timesonline.co.uk

Diskutoni komuniteteve:

  • Sëmundje gjenetike
  • Sëmundjet e trashëguara metabolike