Gjasat e melanoma


 • Çfarë është një faktor rreziku
 • Shkaqet melanoma
 • Rekomandime për parandalimin e melanoma

 • Çfarë është një faktor rreziku

  Faktor rreziku - Kjo është ajo që rrit gjasat e kancerit. Kur lloje të ndryshme të kancerit kanë faktorë të ndryshëm të rrezikut.
  Pirja e duhanit është një faktor rreziku për kancer të mushkërive, gojë, fyt, fshikëz, veshkave dhe disa agjenci të tjera. Megjithatë, prania e faktorëve të rrezikut, si dhe disa prej këtyre faktorëve nuk do të thotë se personi do të lindin sëmundje.

  Faktorët kryesorë të rrezikut për melanoma përfshijnë:

  Nevi (moles) të lidhura me tumoret beninje melanoticheskim. Nevi janë zakonisht mungojnë në lindje, por të fillojnë të shfaqen në fëmijët dhe adoleshentët.

  Disa nevi duke përgatitur për zhvillimin e melanoma.

  Prania e nevi displastike ose moles atipike rrit rrezikun e melanoma. Nevi displastike si moles normale, por mund të ngjajnë melanoma. Ato mund të jenë të vendosura në zonat e diellit ekspozuar, si edhe në zonat private të trupit të tilla si mollaqe apo kokës. Këto nevi kanë tendencë të jenë më shumë moles normale. Disa njerëz nevi displastike mund të jenë të shumta.

  Nevi displastike janë shpesh një sëmundje familje. Nëse familja juaj është një familje e nevi displastike, atëherë ju keni një shans 50% e zhvillimit të sëmundjes.


  Nëse ju keni një ose më shumë nevi displastike dhe të paktën dy të afërm të cilët kanë pasur melanoma, rreziku i rritjes melanoma me 50% ose më shumë. Rreziku i melanoma për jetën është 6-10% në pacientët me nevi displastike, në varësi të moshës, historinë e familjes, numrin displastike nevus dhe faktorë të tjerë.

  Nedisplasticheskie dhe nevi nevrozhdennaya rrallë të kthehet në melanoma. Megjithatë, në njerëz me moles shumta dhe nishaneve rrezik i madh i ngritur nga melanoma.

  Lëkurë të bardhë, Freckles dhe flokët flokëverdhë. Rreziku i melanoma është 20 herë më e lartë se në mesin e njerëzve të bardhë në krahasim me amerikanët afrikane.

  Kjo është për shkak të faktit se pigment i lëkurës ka një efekt mbrojtës. Në njerëzit e bardhë me flokë të kuqe ose flokëverdhë dhe lëkurë të bardhë, e cila është shpejt Freckles dhe djegiet në diell, sidomos për rrezikun e melanoma rritur. Sy blu gjithashtu të rrisë rrezikun e melanoma. Në çdo person, pavarësisht nga ngjyra, melanoma mund të ndodhë, veçanërisht në pëllëmbë, këmbët, nën thonjtë, gojës dhe organet e brendshme.

  Historia familjare. Rreziku i melanoma është rritur nëse një ose më shumë të ngushtë të afërm (nëna, babai, vëllai, motra, fëmijë) kishte melanoma. Varësisht nga numri i pacientëve rrezik i afërm mund të rritet në 8 herë në krahasim me njerëzit pa një histori familjare. 10% e pacientëve me melanoma nje histori familjare e sëmundjes.

  Në 20-40% të familjeve me një incidencë të lartë të melanoma gjetur një mutacion të gjenit përgjegjës për zhvillimin e melanoma.

  Imunosupresioni. Njerëzit të cilët kanë marrë drogë që shtypin sistemin imunitar, të tilla si transplantet e organeve, janë në rrezik në rritje të zhvillimit të melanoma.

  Ekspozimi i tepruar ndaj rrezatimit ultravjollcë dhe djegien nga dielli. Ain burim i rrezatimit ultravjollcë është rrezet e diellit. Llampat UV dhe kabinat në lidhje me burimet e tjera. Njerëzit që marrin ndikim të tepruar të këtyre burimeve të lehta kanë një rrezik të lartë për kancerin e lëkurës, duke përfshirë melanoma. Vlera varet nga ndikimi i intensitetit të dritës UV, kohën e ekspozimit, dhe përdorimi i veshjeve mbrojtëse dhe ekran.  Nëse ju keni pasur djegie të rënda me blisters, veçanërisht në fëmijëri ose adoleshencë, ju keni një rrezik në rritje të melanoma. Short i lartë ndikim më të rrezikshme për zhvillimin e melanoma se sa nizkodoznye përsëritet ekspozimit, edhe në qoftë se doza totale e rrezatimit ultravjollcë është e njëjtë.

  Age. Pothuajse gjysma e të gjithë melanomas gjetur në njerëz mbi 50 vjet. Megjithatë, melanoma mund të ndodhë në një moshë më të re (20-30 vjet). Në fakt, melanoma është një nga kanceri më të zakonshme në meshkuj më të rinj se 30 vjet. Melanoma në njerëzit me një histori familjare zhvillon në moshë më të re.  Paul. Meshkujt kanë më shumë gjasa për të zhvilluar melanoma se femrat. Mundësia e zhvillimit të melanoma në meshkuj gjatë gjithë jetës nga 1 deri në 57, dhe për gratë - 1-81.

  Pigmentosum kseroderma. Kseroderma pigmentosum është një sëmundje e rrallë e trashëguar që rezulton nga një enzimë defekt që riparimet dëmtuar ADN. Njerëzit që vuajnë nga kseroderma pigmentosum është një rrezik i lartë i melanoma dhe të lëkurës jo-melanoma kancerit. Që njerëzit me kseroderma pigmentosum janë më pak në gjendje të mbulojë dëme të ADN-së të shkaktuar nga rrezet e diellit, ata mund të zhvillojnë tumore në fusha të hapura të lëkurës ekspozuar ndaj ekspozimit të diellit.

  Këto fakte të ndihmojë të shpjegojë marrëdhëniet në mes të diellit dhe kanceri i lëkurës.

  Historia e kaluar e melanoma. Një pacient i cili ka pasur melanoma janë në rrezik në rritje për melanoma ri.


  Shkaqet melanoma

  ADN është material gjenetik në qelizat tona. Ajo transmeton informacion gjenetik për gjeneratën e ardhshme, duke e bërë, për shembull, fëmijët si prindërit e tyre. Përveç informacionit mbi ngjyrën e flokëve, tiparet e fytyrës dhe aspekte të tjera të shfaqjes, ADN-ja përmban edhe informacion për qelizat se si të rritet atë dhe se si për të kryer aktivitetet e nevojshme për jetën.

  Rrezatimi ultravjollcë mund të dëmtojë ADN.

  Shumica e melanomas janë në shkelje të kromozomeve, ku ADN-së është e vendosur. Kjo e bën dëme të ADN-së është më pak në gjendje të kontrollojnë rritjen dhe ndarjen e qelizave. Në disa raste kjo çon në kancerin e hershme. Shumica e rrezatimit UV vjen nga rrezet e diellit, por disa - nga burime artificiale të tilla si kabinat UV.
  Disa nga këto hapa mund të ndodhë disa vite para se të kancerit. Megjithatë, tumor është shkaktuar nga efektet që kanë ndodhur shumë vite më parë. Fëmijët dhe të rriturit e rinj shpesh të marrë një shumë të ekspozimit intensiv të diellit, të cilat nuk mund të manifestojnë veten për vite, madje edhe dekada.  Aktualisht studimi i vazhdueshëm i marrëdhënieve ndërmjet ADN-së dhe melanoma. Gjetur se ADN-ja e gjeneve të caktuara është dëmtuar shpesh në qelizat melanoma. Shumica e këtyre ndryshimeve të ADN-së nuk janë të trashëguara, dhe ata mund të jenë rezultat i ekspozimit ndaj diellit. A është ideja se disa njerëz janë në gjendje të mbulojë ADN dëmtuar më mirë se të tjerët, dhe ata kanë më pak shanse për të zhvilluar melanoma. Duke kuptuar ndryshimet e ADN-shkaqet që i japin rritje të melanoma mund të përdoret terapi gjen për të rivendosur fillimin e dëmtimit të ADN-së.

  Disa ndryshime të ADN-melanoma mund të trashëgohet. Trashëgimia e një farë gjen mutant nga një prind mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të melanoma.

  Aktualisht, hulumtimi është duke u zhvilluar për të identifikuar gjenet ndryshohen nga një testi të gjakut.

  Ndërsa shumica e nevi (moles) kurrë nuk kthehet në melanoma, në disa raste kjo ndodh. Disa ndryshime në qelizat beninje nevusnyh mund të çojë në transformimin e qelizave në melanomnoy. Por ende nuk dihet se pse disa moles bëhet i keq dhe pse prania e moles shumta (nevi) ose moles atipike rrit rrezikun e melanoma.


  Rekomandime për parandalimin e melanoma

  Mënyra më e rëndësishme për të reduktuar rrezikun e melanoma është për të zvogëluar koha e kaluar në rrezet e diellit intensive.  Ju mund të rekomandojmë si në vijim:

  Qëndro në hije. Mënyra më e lehtë dhe më efektive për të kufizuar rrezet UV është koha minimale shpenzuar jashtë rrezet e diellit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme 10:00-04:00, kur veprimi i rrezeve ultravjollcë është më e theksuar. Mos harroni se rrezet e diellit mund të kërcej jashtë ujit, retë, rërë, çimento dhe borë.

  Mbroni lëkurën përmes veshjeve. Ju mund ta mbrojë më i lëkurës përmes veshjeve, të tilla si këmisha me mëngë të gjata dhe një kapelë me një grykë të gjerë. Pëlhurë e dendur e të errët ngjyrë zakonisht mirë siguron mbrojtje më të mirë të lëkurës.  Përdorimi i krem ​​mbrojtëse. Përdorni krem ​​mbrojtëse, rrezet e diellit veçanërisht kur intensive. Përdorni krem ​​edhe në ditët e re dhe me re sepse rrezet UV depërtojnë nëpër retë dhe mjegulla.

  Sunscreens duhet të aplikohet në lëkurën e pambrojtur 20-30 minuta para se të shkojnë jashtë kështu që lëkura është zhytur krem. Aplikoni një shtresë të trashë në fytyrë, veshët, duart, këmbët dhe qafën. Mos harroni se trajtime të lëkurës duhet të përsëritet çdo 2 orë. Është gjithashtu e rekomanduar për të trajtuar buzët.

  Krem pengues dhe mjetet nuk aplikohen për ju një kohë të gjatë qenë në diell.

  Këto kosto nuk parandaluar melanoma, ata vetëm të reduktuar intensitetin e rrezeve UV.

  Veshur syze dielli. Syze dielli në 99-100% mbrojnë sytë dhe lëkurën rreth tyre nga rrezet ultravjollcë.

  Shmangni burime të tjera të rrezatimit ultravjollcë. Duke përdorur dritën UV është e rrezikshme për shëndetin, sepse drita e tyre mund të dëmtojë lëkurën, kështu që përdorimi i tyre nuk është i rekomanduar. Këto llambat të rrisë rrezikun e melanoma.

  Mbroni fëmijët nga dielli. Fëmijët meritojnë vëmendje të veçantë pasi ata kalojnë shumë kohë jashtë dhe të djegur lehtësisht në diell.

  Fëmijët më të rritur duhet të jetë i vetëdijshëm për rreziqet e ekspozimit të diellit afatgjatë dhe potencialin që ata kanë melanoma. Në zonat malore dhe në zonat me ndikim aktiv diellore përdorimin e pajisjeve mbrojtëse ju dhe fëmijët tuaj duhet të bëhet një zakon.

  Zbulimi i moles ndryshuara (nevi) dhe për të hequr ato. Prania e llojeve të caktuara të moles (nevi) është i shoqëruar me një rritje të rrezikut melanoma. Varësisht nga pamja e moles mjeku mund të rekomandojë monitorim të kujdesshëm për heqjen ose për degjenerim të dyshuar malinje. Heqjen rutinë e moles shumta melanoma si profilaksi nuk është i rekomanduar.

  Nëse ka moles shumta rekomanduar mbikëqyrjen e rregullt me ​​një dermatolog, dhe vetë mujore. Në rast të moles pazakontë ose ndryshime urgjentisht të nevojshme për të parë një specialist.

  Këshillimi gjenetik. Nëse disa anëtarë të melanoma tuaj të familjes ishte në qoftë se keni pasur melanoma shumëfishtë ose në qoftë se ju keni pasur melanoma në më të re nevi displastike mosha ose, ju mund të jetë një mutacion (ndryshim) gjen. Në këtë drejtim, është e domosdoshme këshillimi gjenetik. Në disa familje me një frekuencë të lartë të mutacionit të gjeneve melanoma gjetur CDKN2A.

  Informacion nga artikullin "Faktorët e rrezikut për melanoma"