Hani mish të kuq - redukton jetënKohët e fundit, Shtetet e Bashkuara të kryer një shkallë të gjerë studime mjekësore në të cilën studiuesit gjetën se konsumi i rregullt i mishit të kuq është në gjendje për të reduktuar jetën. Hulumtuesit kanë analizuar dietat e më shumë se 500 mijë amerikanë të moshës 50 deri në 70 vjet që ishin mbi ditaret 14 vjet 'kuzhine', shumë prej tyre në menu çdo ditë ka pasur mish. Gjatë kësaj periudhe, ka vdekur rreth 48 mijë njerëz dhe 23 mijë gra. Shkalla e vdekshmërisë në mesin e atyre që e përdorin pak mish, shumë më pak. E gjithë kjo e bën Instituti Kombëtar kanceri mjekët studim SHBA ardhur në një përfundim zhgënjyes - konsumin e përditshëm të mishit të kuq mund të shkaktojnë sulme në zemër dhe kancerit, veçanërisht kancerin e zorrës së trashë.

Përveç kësaj, ngrënësit e mishit kanë ngritur presionin e gjakut dhe kolesterolit të lartë, e cila kontribuon në sëmundje kardiovaskulare.

Ndikimi i konsumit të mishit të kuq për rrezikun e kancerit të gjirit tek gratë. Studiuesit zbuluan se viçi, mish qengji dhe mish derri përmbajnë hormone që veprojnë mbi trupin e femrës është shumë më negative se sa pirja e duhanit dhe madje rrezatimi. Nuk është sekret se kafshët nuk është rritur si një shekull më parë, në ndjekje të fitimeve të shpejta dhe për të fituar peshë lopët japin hormonet dhe antibiotikët, të cilat pastaj shkaktojnë kancerin.


Në qoftë se ju përdorni mish më shumë se një herë në ditë lurks një tjetër rrezik - verbëri. Shkencëtarët australianë nga Qendra për Syri Sëmundjeve të krijuar një lidhje midis konsumit të shpeshtë të mishit të kuq dhe degjenerimit makular, i cili është shkaku kryesor i humbjes së vizionit. Pas 50 vjetësh rreziku i kësaj sëmundje rritet në mënyrë dramatike, dhe mish-ngrënësit është kritike. Sidomos në rrezik janë ata që e pijnë mish të kuq më shumë se dhjetë herë në javë dhe tifozët e salcice dhe sallam. Prerja e mishit në tepërt përmbajnë ngopur yndyrë, kolesterol, dhe carcinogens nitrosamina, e cila në sasi të mëdha të ndikojë negativisht në të gjitha sistemet e trupit.

Sipas statistikave, më shumë se gjysma e popullsisë përdor mish të kuq në qoftë se jo çdo ditë, çdo dy ditë. Shumë pak njerëz rregullisht postoni dhe të bien dakord për të zëvendësuar derri me peshk ose pulë. Ndërkohë, mish i bardhë pule, sipas shkencëtarëve, jo vetëm që nuk i bën dëm, por disa ende jeta dhe zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër. Nëse njerëzit e përdorur për të ngrënë mish të kuq, mjekët nuk e rekomandojmë plotësisht braktisin atë, ne duhet vetëm të reduktuar përdorimin e saj. Shkencëtarët besojnë se një reduktim të ndjeshëm në konsumin e mishit të kuq mund të shpëtojë jetën e 11% e burrave dhe 15% femra.

Lajme përgatitur në www.washingtonpost.com

Diskutoni komuniteteve:

  • Si të jetojnë më gjatë
  • Ushqim