Hani i kripur - bëhet optimistNjeriu modern ka nevojë për një shije të fortë se paraardhësit e saj. Është vërtetuar se tani njerëzit përdorin më shumë kripë sesa në ditët e vjetër - me sa duket ende mammoths enët nedosalyvat dhe ato ende ishin të shijshme, por sot hamës mesatare çdo ditë për të marrë 20 gram kripë në ditë. Ndërkohë, për të bërë enët shije më i theksuar mirë sa të jetë 5-9 gram. Vetëm gjysma e këtij kripë nevojave të trupit, pse jemi ne ushqim aq peresolyuyut?

Sipas shkencëtarit gjerman Elke Boderasa, nga studimet e fundit kanë gjetur se mungesa kripë mund të shkaktojnë depresionin.

Nëse ushqimi nuk është i kripur në të gjitha, për ata të cilët janë përdorur për të solonenkoho shfaqet letargji dhe apati.
Eksperimentet mbi kafshët kanë treguar se kripa është një antidepressant dhe uplifting. Në dietë të kripur pa humbur interesin në kafshët që kohët e fundit kanë pasur kalim kohe e tyre të preferuar, dhe u bë i fjetur. Nga kjo u konkludua se mungesa e kripës mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me përvojat shpirtërore. A nuk e përjashton ndikimin e shprehive - të dy njerëzit dhe kafshët të mësohen me kripë si një droge, jo pa shijon ushqim fillon të duket e ushqime të freskëta dhe jo vetëm, por edhe jetën në përgjithësi.

Duhet të theksohet se kripa jo vetëm ndikon në humor, por edhe në funksionimin e duhur të trupit të njeriut.


Natriumi dhe klori përfshira në kripëra janë të ushqyesve thelbësore që mbajnë ekuilibrin e lëngjeve të trupit. Me ndihmën e joneve të klorit në lëng stomakut është prodhuar acid dhe natriumi klorhidrik joneve të përfshirë në mbajtjen e bilancit acid-bazë. Klori dhe natriumi lehtësuar rrjedhën në indeve dhe gjakut glukozë dhe aminoacidet, si dhe të luajnë një rol të rëndësishëm në shfaqjen e impulseve të nevojshme elektrike në qelizat nervore.

Ajo është e njohur mirë se më kripa vjen nga produktet e përfunduar, jo vetëm me ushqim të shpejtë, por edhe produkte të përditshme të tilla si bukë dhe djathë. Në mënyrë të pavarur ne shtoni ushqim vetëm 10-15% të konsumit total të kripës, 75% kripë për të ngrënë suxhuk, perime te konservuara dhe të gatshme mëngjes.

Por në drejtësi për të thënë se kripë përmban jo vetëm "të dëmshme" ushqim, por edhe perime të papërpunuara. Për shembull, patatet përmbajnë 10-15 mg kripë dhe piper - rreth 2 mg. A nuk heqë dorë kripë në ushqimet e gatshme, e rëndësishmja, mos abuzojë me këtë shtesë të dobishme dietetike.

Lajme përgatitur mbi www.welt.de

Diskutoni komuniteteve:

  • Depresion
  • Ushqim