Mind Games. që do të thotë një diagnozë të skizofrenisë


 • Jo zarikaysya
 • Realiteti. Por një tjetër
 • Ndjenjat nuk zhduket!
 • Matter Subtle
 • Trajtimi: bëni asnjë të keqe!
 • Lumturia është e mundur!

 • Jo zarikaysya  Rreth 1,5% e të gjithë njerëzve në botë vuajnë nga skizofrenia. "Nga shuma e burgut dhe nuk zarikaysya" - kjo thënie mund të aplikohet për të çrregullimeve mendore.

  Për fat të keq, kjo çështje mund të ndikojë në ndonjë - e saktë shkaqet e skizofrenisë janë të panjohura. Rëndësia dhe trashëgim (sidomos në vijën anësore - xhaxhallarët, tezet, kushërinjtë) mund gjithashtu të shkaktojë psychotrauma sëmundjes, stresi, mënyrën e jetesës. Ku është garanci se jeta për disa nga miqtë tanë nuk bien ndesh me ndonjë prej këtyre provokatorë?

  Për fat të keq, në shoqërinë tonë personi i sëmurë mendërisht është, në fakt, pas jetës. Aty pranë largohen prej tij, të afërmit janë në panik dhe dëshpërim, dhe individual nuk e kupton se çfarë po ndodhte me të.

  Megjithatë, do të ishte gabim për të ndarë të gjithë njerëzit në mendërisht i shëndetshëm dhe i sëmurë mendor. Gjërat nuk janë kaq të thjeshta. Kush është gjyqtari i cili është në gjendje të krijojë një kornizë të qartë "normale"? Jo raste të izoluara ku aftësitë intelektuale të pacientëve me skizofreni janë gjetur shumë më e lartë sesa qytetari mesatar. Skizofrenia është diagnostikuar shpesh në njerëz me inteligjencë të shquar, të shpirtit të ndjeshme, të ndjeshme në botën rreth nesh.


  Çfarë në të vërtetë sheh dhe e ndjen me skizofreni? Cilat janë trajtimet e ofruara nga psikiatrisë moderne? A ka mënyra alternative për të lehtësuar gjendjen e tij mendore?


  Realiteti. Por një tjetër

  Ndjenja shumë të mira dhe përvojat e pacientëve me skizofreni luajtur në filmin "A Beautiful Mind": John Nash (luajtur nga aktori Russell Crowe) është absolutisht i sigurt se ka përkthyes të pavarur Pentagoni. Ai në të vërtetë e sheh kolegët e tij, dëgjojnë kërkesat dhe udhëzimet e tyre. Detyra është e ekspozuar ndërlikuar Gjoni terroristët që dërgojnë njëri mesazhe të tjera përmes publikimeve në gazeta. Dhe personazhi kryesor - një matematikan me profesion - monitoron gazeta të përditshme kombëtare në kërkim të kodeve sekrete dhe mesazhe të fshehta.

  E gjithë kjo me të vërtetë ndodh tek ai - por ... vetëm në imagjinatën e tij.

  Një tjetër tipar i qenësishëm në shumë pacientë me skizofreni - aftësinë për të ndërtuar dizajn jashtëzakonisht të ndërlikuar dhe të përkryer logjik. Ka vetëm një "por": duke filluar, pika e fillimit të besimeve të tyre nuk ekzistojnë në realitet (heroin e filmit zhvilluar rreth një teorie të veprimit Pentagon - por jo Pentagoni në jetën e vërtetë ai nuk ishte kurrë).

  John Nash nuk ishte në gjendje për të hequr qafe vizionet e tyre, por ai ka mësuar të mos i kushtoj vëmendje të tyre, të jetojnë me sëmundjen e tyre dhe të jenë të lumtur. Dhe e shpëtoi atij asnjë mjek dhe nuk ka argumente logjike. Të ndjehen tokën nën këmbët e tyre dhe të kthehet në realitet ndihmuar gratë që të duan -, ndjenjë të thjeshtë shumë tokësore, e cila është aq mungon në shumë pacientë me skizofreni.


  Ndjenjat nuk zhduket!

  Në një kuptim, skizofrenia është e krahasueshme me ndonjë sëmundje të tjera të rënda dhe të pashërueshme të tilla si reumatizma apo diabeti. Shkaqet e sëmundjes rindërtuar rutinën e zakonshme të jetës, imponon kufizime të caktuara, duke ndryshuar marrëdhëniet me anëtarët e familjes, simptomat sëmundje që rriten, pastaj dobësuar. Por edhe me një sëmundje serioze mund të jetojnë, për të dashur, për të vazhduar punën, chat me miqtë.

  Dhe skizofrenia nuk është përjashtim! Jeta e mëtejshme e pacientit dhe suksesin e trajtimit është kryesisht i varur nga të afërmit nëse ata do të jenë në gjendje të kuptojnë dhe të pranojnë një të dashur në një kapacitet të ri, për të rënë dakord për të ndarë përvojat e tij.

  Sepse skizofrenia vuan arsyen e parë dhe ndjenja e njohur për të gjithë ne - dashuri, urrejtje, gëzim, trishtim dhe xhelozia - nuk zhduket.


  Matter Subtle

  Skizofrenia (një term i formuar nga fjalët greke "shyzo" - prishen dhe "Fran" - mendje) - një sëmundje e pashërueshme, sipas mjekësisë klasike. Ose, më saktë, nuk mund të trajtohen plotësisht me ato mjete që tani janë të rekomanduara dhe të aprovuara për përdorim në psikiatri.

  Në përgjithësi, ndarja e shërueshëm-pashërueshme shumë arbitrare, që prej personit kryesor të përfshirë në trajtimin e çdo lloji sëmundje - jo një diagnozë, dhe njerëzit.

  Dhe jeta është e mbushur me shembuj ku njeri arritur të fitojë pavarësisht sëmundjes së tij më zhgënjyese parashikimet mjekët. Në çdo rast, sëmundja zhvillohet në mënyrë individuale për të ndikuar në kurs shumë faktorë të tij - dhe kështu të kuruar (ose "patrajtuar") është vetëm e mundshme për një dhe individuale, model unik.

  Kjo është veçanërisht e vërtetë e çdo gjë që është e lidhur me çështje delikate si psikologjinë e njeriut. Simptomat e skizofrenisë njëjtë aq të ndryshme se një studim i kujdesshëm i shumica prej nesh mund të gjejnë veten në pothuajse gjysma e tyre!

  Kjo nuk është një listë shteruese:

 • izolimi;
 • dobësi;
 • letargji;
 • intereson në vetvete;
 • Reagimet joadekuate emocionale;
 • mania (rivlerësim i tillë personi i vet);
 • iluzionet (p.sh., njeri mendon se fqinjët apo kolegët të ndërtuar intrigat kundër tij);
 • hallucinations auditory (kryesisht);
 • Gjuha veçim;
 • dëmtim motor (forcim të gjatë në një pozicion, fleksibiliteti i lëmuar).
 • Kështu asnjë nga simptomat e mësipërme nuk janë rreptësisht tipike e skizofrenisë. Për shembull, hallucinations janë gjetur edhe në disa lezione organike të trurit, jerm alkoolike (ethe e bardhë).

  Sigurisht, diagnoza diferenciale nuk është vetëm të shënuar simptomat e jashtëm - nëse është e nevojshme, të kryer dhe studime shtesë (të imazhit, biopsi e indet e trurit, mostrat cerebrospinal fluide).

  Megjithatë, disa shkencëtarë kanë njohur se skizofrenia është ende një lloj i "fshehur kuti", në të cilën "konsistojnë" të gjitha rastet nuk përshtaten sëmundjeve të ngurtë të tjera mendore.

  Problemi është se simptomë me të cilat ju mund të bëni një diagnozë, në shumë raste ka në mes të sëmundjes, dhe periudha e predboleznennoe shpesh zgjat për vite me rradhë. Dhe këtë herë personi i sëmurë mund të nuk është e ndryshme nga të tjerat - përveç që lë përshtypje të personalitetit çuditshëm. Kjo është arsyeja pse psikiatër është aq e vështirë për të bërë një diagnozë të drejtë të mos pranojë mospajtim me mendim të dhimbshme.

  Pacienti Mesme duhet të shumë të delicately të trajtuar të afërmit e tyre organizuan diagnozën. Kjo nuk është edhe se është e mundur për të vënë në pikëpyetje kompetencën e mjekëve, dhe se për një person që tashmë ndjen terren të dobët, një diagnozë e tillë mund të jetë kashtë e fundit.

  Ndërkohë, pacienti nuk ka nevojë për "label", dhe intereson, mirëkuptimit dhe pranimit. Është e rëndësishme që në jetën e tij gjeti stimul të aftë për të tërhequr njeriun nga krateri të sëmundjes. Ju nuk mund të thoni, "sëmundja jote është e pashërueshme, tani ju me aftësi të kufizuara në fund të jetës." Në vend të kësaj, çdo përpjekje duhet të mbajë besimin e pacientit në shërim!


  Trajtimi: bëni asnjë të keqe!

  Në skizofreni ekziston një numër i substancave metabolike në indet e trurit (dopamine, serotonin, norepinephrine, dhe kështu me radhë. D.). Megjithatë, nuk dihet nëse shkaku i shkeljes ose rezultat i sëmundjes. Në fakt, mungesa e një njohuri më të saktë në lidhje me etiologji të skizofrenisë komplikon zhvillimin e trajtimeve të efektshme për sëmundje.

  Në gjysmën e parë të shekullit të njëzetë e kanë përdorur terapi biologjike ose aktiv: insulinoshokovuyu (koma) dhe elektrosudorozhnu dhe pyrotherapy (vaksinë ethe nëpërmjet injeksion apo sulfazyn malaries). Sigurisht, këto metoda nuk mund të konsiderohet plotësisht i pafajshëm.

  Një Lobotomy (një procedurë kirurgjike gjatë së cilës thyera pjesë lidhje ballore të trurit me departamentet e tjera) dhe plotësisht transformuar pacientin në aftësi të kufizuara të rënda.

  Në BRSS, operacioni u ndalua në 1953, dhe në Shtetet e Bashkuara nëpërmjet Lobotomy "trajtohen" skizofreninë deri 1970! Por ndërsa veçanërisht psikiatër nuk keni për të zgjedhur, për fat të keq, trajtime të tjera në dispozicion të tyre nuk ishte e thjeshtë.

  Sot, numri i barnave psikotrope matura në mijëra tituj. Në vitin 1989 ai shpikur të ashtuquajturat neuroleptikëve atipike (antipsikotikët). Ata selektive ndikojnë receptorët në tru, së bashku me ndalimin e simptomave mund të mbajnë nivelin më të lartë të mundshëm të funksioneve njohëse dhe sociale të pacientit.

  Besohet se këto barna, në krahasim me neuroleptikëve të vjetra gjeneruese, kanë pak efekte anësore.

  Megjithatë, në çdo të drogës nga antipsychotics grupit kanë meta e tyre: disa nxisin shtim në peshë, të tjerët mund të shkaktojë dridhje të gjymtyrëve, jargëzim tepruar. Megjithatë, përzgjedhje e mirë e drogës zvogëlon këto simptome.

  Së bashku me ilaçe në mënyrë aktive duke përdorur metodat e terapisë së artit, terapi të sjelljes dhe punë, frymëmarrje holotropic.


  Lumturia është e mundur!

  Çdo sëmundje - nëse rinitit ose çrregullim mendor - nuk mund të trajtohen veçmas nga të gjithë trupin. Spitali mund të shqyrtojë një person për të hequr një gjendje akute, të bëjë rekomandime për trajtim të mëtejshëm dhe adaptim social, megjithatë, të sigurojë një qasje të integruar në drejtim të spitalit-pacient thjesht e pamundur.

  Detyra më e vështirë - për të gjetur shpëtim "grepa" në jetën e vërtetë, për të zgjuar një shije për kënaqësitë e thjeshta të njeriut - bie mbi supet e pacientit dhe të afërmve. Është e rëndësishme për të ndihmuar pacientit nuk i "rrinë" në ndjenjat shkatërruese. Nëse vini re se ai ishte i ftohtë dhe indiferent, nuk dëshiron të komunikojë me askënd dhe të bëjë asgjë, bëj nuk do të skandalizohet ose të pretendojë se asgjë nuk po ndodh.

  Ndihmë pacienti përsëri të marrë një shije të jetës reale: mendoj për aktivitete të tilla (hobbies) që do të angazhohen dhe të aftë për të realizuar dobia e saj, nëse është e mundur, të sigurojë komunikimin me njerëzit që janë të këndshme për të.

  Megjithatë, kujdes i tepruar dhe kontrolli mund të shkaktojë iritim dhe kujdes edhe më të madh në vetvete.

  Është e rëndësishme për të gjetur një profesionist me të cilët ju mund të diskutojnë problemet tuaja emocionuese, sepse nganjëherë janë stresi i familjes është vështirë të vlerësohet objektivisht situatën dhe zgjedhin kursin e duhur të veprimit në lidhje me pacientin. Me një qasje të tillë të dashur dhe indiferente, shumë pacientë të mbetet derisa marrëdhëniet e tij të plota e familjes, miqtë dhe madje edhe punën.

  Informacion nga artikullin "Një Mind bukur. Çfarë është diagnoza e "skizofreni"? ".