Njihuni duhanpirës lëkurës


 • Shërim i ngadalshëm
 • Rrudhat pirja e duhanit
 • Kancer i lëkurës
 • Vuajtja gojë
 • Sëmundje të tjera të lëkurës


  Shërim i ngadalshëm

  Për herë të parë, dëshmi se duhanpirësit më keq shëruar plagët marrë Mosley dhe Finseth në 1977. Vëzhgimet e tyre ishin podverzhdeny shumë studime të mëvonshme. Për shembull, Goldminz dhe Bennet (Arch. Dermatol., 1991) zbuloi shërimin e mikrotransplantantov lëkurës dhe 916 grafts dhe gjeti se ata pacientë të cilët tymosur një mesatare prej 1 paketë në ditë, nekrozë (refuzim ind dhe nekrozë) ishin tre herë më shumë gjasa se pinë duhan njerëz. Ata që tymosur dy pako një nekrozë ditor ndodhur 6 herë më shpesh.

  Më shumë gjasa, arsyeja për shërimin e vonuar është se nikotina shkakton ngushtim të enëve të gjakut, duke çuar në hypoxia indeve (plagë shëruese kërkon një furnizim të mirë të gjakut). Përveç kësaj, tymi i duhanit shkakton formimin e carboxyhemoglobin në enët e gjakut, e cila dëmton më tej frymëmarrjes lëkurës.

  Ajo duhet të kihet parasysh se ngushtimi i vazove të shkaktuara nga nikotina, mbajtur për një kohë të gjatë - deri në 90 minuta pas çdo cigare. Kjo do të thotë se një person që pi duhan në intervale prej gjysmë ore, lëkura krijon anoksi përhershme.


  Rrudhat pirja e duhanit

  Në 1995, hulumtuesit Ippen H. dhe Ippen M.


  së pari e përdorur termin "lëkurën duhanxhi-së." Pra, ata identifikuan rrudhur, gri dhe zbetë lëkurës që ishte karakteristike njerëz intensive djegur, veçanërisht gratë. Hetime të mëtejshme konfirmoi se lëkura e grave vuajnë nga pirja e duhanit se sa burra lëkurë, dhe se efekti negativ është shfaqja e rrudhave parakohshme.

  Hulumtuesit të tjera kanë raportuar edhe efektet negative të duhanit në lëkurë. Po, Keough et al (. Arch Dermatol.1997) propozoi afat-Favre sindromi Rakuchota (Favre-Racouchot) - rrudhat dhe comedones shumëfishta * në grumbuj.

  Mekanizmi i formimit të rrudhave në duhanpirësit ende nuk kuptohet mirë.

  Por gjeti se duhanpirësit në fushat e lëkurës në diell janë thickened dhe fibrave elastin fragmentuara.

  Është gjithashtu e mundur që një nga faktorët kryesorë në formimin e rrudhave, është përsëri një uria kronike oksigjen i lëkurës, e cila shkakton, duke përfshirë në sintezën e zvogëluar të kolagjenit dhe shërimit të ngadalshëm të lëkurës. Që jo të gjithë duhanpirësit kanë "lëkurën duhanxhi-së", ne duhet të marrë në konsideratë karakteristikat gjenetike të lëkurës.


  Kancer i lëkurës

  Disa studime kanë treguar se rreziku i kancerit të lëkurës squamous qelizë është më i lartë në duhanpirësit, dhe rreziku rritet me numrin e paketave të tymosur në ditë. Në të kundërt, rreziku i një lloj tjetër të kancerit të lëkurës, tumor qelizë basal është jo e lidhur me pirjen e duhanit.

  Nuk ka edhe nuk ka dëshmi bindëse që lidh pirjen e duhanit dhe incidencën e melanoma, edhe pse disa shkencëtarë ende dyshojnë se ekziston kjo marrëdhënie. Mekanizmi i efektet e duhanit në zhvillimin e squamous kancerit të lëkurës qelizë është e paqartë, edhe pse ajo mund të ndikojë në faktorë të tillë si ngadalësuar ripërtëritjen e lëkurës dhe immunosuppression.


  Vuajtja gojë

  Duhanpirësit kanë më shumë gjasa se kanceri jo të zakonshme të buzëve. Rreziku rritet me përdorimin më të shpeshtë të alkoolit dhe rrezatim tepruar diellor (që jetojnë në vende me diell, punën në diell apo dashuri për plazh). Rreziku i kancerit oral nuk janë të varur nga konsumi i duhanit, ose pirja e duhanit një tub, cigare ose përtypet duhanit.

  Duhanpirësve tuba shpesh zhvillojnë të ashtuquajturin "qiellin duhanxhi-së" - shije keratinization me ardhjen e kuqe e nyje të shumta. Ky fenomen, por nuk është në anën e pasme të gjuhës, të quajtur "gjuhë duhanpirës-së."

  Shpesh ndodh në duhanpirësit dhe leukoplakia - arna të bardha të dhimbshme që nganjëherë (ndonëse rrallë) degjenerojë në tumoret malinje. Gjëja më e pakëndshme është nekrotizues ulcerative hihnhivit - një inflamacion dhimbshme e gjuhës, të shoqëruar nga gjakderdhje dhe fryma e keqe. Kjo sëmundje prek vetëm duhanpirësit.


  Sëmundje të tjera të lëkurës

  Yellow spote dhe ngjyrë kafe në thonjtë dhe gishtat karakteristike e duhanpirësve, sidomos ata që pijnë duhan shumë.

  Buerger (sëmundje Buerger), ose ulcerat, nekrozë dhe skuqje më shpesh ndodh në duhanpirësit. SLE gjithashtu shpesh ndikon duhanpirësit.

  * Comedones - Pika të vogla të zeza në lëkurë, duke rezultuar akumulimin e sebum dhe i poshtër që të bllokoj poret.

  Informacion nga artikullin "Pirja e duhanit dhe të lëkurës."

  Diskutoni komuniteteve:

 • Sëmundjet e lëkurës
 • Pirja e duhanit