Një mjet të reja të trajtimit të fjetur tuberkulozit


Ekspertët e udhëhequr nga Carl Nathanit (Carl Nathan) studioi enzimë dihidrolipoamid-acetyltransferase (DlaT), nga e cila Mycobacterium tuberculosis - Mycobacterium - të marrë energji nga ushqyesve dhe rezistojnë sulmon sistemin imunitar të trupit të njeriut.
Në eksperimentet në derra gini, shkencëtarët kanë treguar gjithashtu se DlaT është çelësi për riaktivizimin e tuberkulozit fshehur.

Nathan dhe kolegët e tij studiuan 15.000 substancave në kërkim të komponimeve që bllokojnë enzimë DlaT. Eksperimentet ishin të pasuksesshme - vetitë e nevojshme pronësi rodanydov lidhje me klasën. Bashkë-autorët e kompanisë hulumtuese deshifroj Kimi sintetizuar rreth një mijë variacione të kësaj substance.

Disa prej tyre kanë qenë veçanërisht premtuese: ata ishin në gjendje të depërtojnë në "gjumë" Mycobacterium dhe selektive asgjësimin e tyre, hulumtuesit kanë raportuar.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), tuberkulozi vdesin çdo vit më shumë se 1.6 milion njerëz në botë. Rreth një e treta e popullsisë së botës janë të infektuar me TB latente. Në 5-10% të sëmundjeve të infektuar shkon në një formë aktive në imunitet të ulët nën ndikimin e faktorëve të provokuar (stresi, kanceri, SIDA, etj).

Shkatërrimi i "fjetur" është një metodë e rëndësishme e Mycobacterium Tuberculosis. Megjithatë, antibiotikët tradicionale janë kryesisht në mënyrë aktive duke e ndarë bakteret, tha Nathan.


Për trajtimin e fshehur sëmundjes përdoren afat të gjatë (deri në gjashtë muaj) kurs i barnave anti-TB që mund të shkaktojë efekte të rënda anësore dhe të çojë në zhvillimin e rezistencës të drogës. Kjo është arsyeja pse shfaqja e qasjeve të reja në trajtimin e tuberkulozit është thelbësore, përfundoi shkencëtar.