Gjen gjetur psikozë maniak-depresive


Një studim i kryer në SHBA tregon se dëmtimin e gjen fajtor për të shkaktuar sëmundjen në 10% të rasteve. Sëmundje maniak-depresive (i quajtur edhe çrregullim bipolar) tregon ndryshime të menjëhershme të humorit. Ata vuajnë çdo 200 meshkuj.

Besohet se kjo sëmundje prirur shkrimtarët më të mëdha dhe artistë. Mutacion është zbuluar nga studiuesit e Universitetit të Kalifornisë (Universiteti i Kalifornisë), bën Fituesit gjen tepër i ndjeshëm në thelbin e trurit që kontrollon disponimin, dhe kjo çon në faktin se pacientët eufori ndryshon periudhave të shkurtra të depresionit të thellë dhe anasjelltas.

Kjo gjendje është trajtuar shpesh me drogë antipsikotike, jo duke sjellë lehtësim për rreth gjysma e pacientëve.

Shkencëtarët shpresojnë se zbulimi i rrënjëve gjenetike do të ndihmojë të zhvillojnë trajtime më efektive. Shumë droga ekzistuese kanë efekte anësore të pakëndshme të tilla si dridhje, dhe nuk ka dëshmi se në rrethana të caktuara ilaqet kundër depresionit të zakonshme mund të jenë të rrezikshme për pacientët me psikozë maniak-depresive (PZHK).

Edhe pse emri i sëmundjes është fjala "depresion", ka pak gjëra të përbashkëta me depresion klasike. Ashtu si skizofrenia, me të cilat ajo mund të lidhet, sëmundja mund të shkaktojë haluçinacione dhe sjellje të papërshtatshme. Psikiatërve sot preferojnë termin "çrregullim bipolar", e cila lejon për të dalluar mes TIR dhe depresioni.


Në fazën e euforisë në pacientët e hapi krijimtarinë e jashtëzakonshme. Kjo sëmundje vuajtur nga Charles Dickens, Ernest Hemingway, Vincent Van Gogh, etj Por kjo nuk ka pacientë Carnet mbajtur marrëdhënie normale me njerëz të tjerë, për të gjetur një punë të përhershme. Rreth një e katërta e pacientëve në disa vetëvrasje pikë tentativa, gjysma e të cilave dëshmon synimin e saj për t'i dhënë fund.

Fakti se çrregullim bipolar ka një origjinë gjenetike, ka kohë që njihet, që nga sëmundje transmetohet me anë të trashëgimisë, por vetëm tani i izoluar një gjen, i cili luajti një rol kryesor. Studimi i ri, i cili botoi një artikull në sot në revistën molekulare Psikiatrisë, sugjeron se një në dhjetë raste të sëmundjes mund t'i atribuohet në rajone të veçanta të dëmtimit të ADN-së.

Gjen, i quajtur GRK3, është identifikuar në analizën e më shumë se 400 familje ku ka pasur raste të çrregullim bipolar. Këta njerëz kanë dhënë mostrat e tyre të ADN-së për hulumtim. Ekipi gjeti se një GRK3 mutacion, i njohur si P-5, vërejtur në pacientët TIR 3 herë më shpesh.

Gjen GRK3 kontrollon ndjeshmërinë e trurit për të sinjalizojë substanca, në veçanti, dopamine, e cila ndikon humor. «P-5 - një GRK3 shumë, e cila kontrollon gjenet në dhe jashtë. Defekt në P-5 nuk mund të kthehet në dhe jashtë në gjen kohe ", - thotë Peter Barrett, i cili kryen një analizë gjenetike.

Si rezultat, truri nganjëherë shumë i fuqishëm i përgjigjet dopamine, dhe pastaj ka eufori, dhe nganjëherë nuk përgjigjet për atë në të gjitha, dhe pastaj fillon depresioni.

Tani shkencëtarët janë studime të mëtejshme për të konfirmuar lidhjen midis gjeneve dhe sëmundje. Pastaj ata përpiqen për të zhvilluar një droge, rregullimi ndjeshmërinë e pacientëve për të dopaminës dhe agjentë të tjerë kimikë në tru.


Informacion nga artikullin "Found gjen psikozë maniak-depresive" përkthim: Inopressa.ru.