Ne e gjejmë shkakun e zbokth


Grupi Ndërkombëtar
shkencëtarët në studimin e kryera nga Proctor dhe
Gamble, deshifrimin kodin gjenetik të globosa kërpudhat Malassezia,
cila çon në zbokth.

Sipas statistikave,
kreu mesatare njerëzore ka vlerësuar një Malassezia 10 milionë kërpudhat
globosa, të cilat shkaktojnë kruarje dhe flaking.

Besohet se
Zbokth vuajnë gjysmën e popullsisë në botë, dhe njerëzit e zbokth
ndodh shumë më shpesh se femrat. Prandaj, ekspertët presin që
foto i detajuar i gjenomit të kërpudhat Malassezia globosa ndihmë
krijuar metoda më efektive të u shpëtoj zbokth.

Specialistët
vini re se kërpudhat maja ushqen në të ashtuquajturën fshehtësi

gjëndra dhjamor.
Ky sekrecion është i nevojshëm për të mbrojtur flokët e kokës -
ajo i mbron ato nga papastërtitë dhe dëmtimi. Dhe që nuk ka kërpudhat
mund vetë prodhojnë acide yndyrore, ajo varet nga sebuma lëkurës.

Hulumtuesit në studim u rrit dhjetë litra kërpudhat dhe
ngrijë atë në nitrogjen të lëngët. Pastaj ata u larguan ADN dhe thyen atë në
komponentëve të vogla. Ajo u gjet se gjenomit të Malassezia globosa 300
herë më pak njerëzor dhe përbëhet nga vetëm 4285 gjeneve.

Edhe
ajo u gjet se kërpudhat prodhon lipase - enzimë, e cila
shkakton zbokth. Fillimisht kërpudhave duke përdorur rendin lipase
për të kapërcyer gjëndra dhjamor sekrete shtresa dhe pastaj depërtojnë


shtresa e lartë e lëkurës dhe plumbi tek pershpejtimin e procesit natyror
Update qelizat e kokës, dhe për këtë arsye - dhe zbokth.

Hulumtuesit
shpresoj se hapja e gjenomit të kërpudhat Malassezia globosa ndihmë
të krijuar një mjet që është 100% do të ruhen nga një kruarje të keqe dhe
zbokth.