Ndrysho numrin e mesit dhe rruaza sakrale


 • Mbi shpinë
 • Anomali të shtyllës kurrizore
 • Për ndryshimin e numrit të rruaza
 • Raste të sëmundjes
 • Në trajtimin e sëmundjes

 • Mbi shpinë

  Shtyllën kurrizore është struktura kryesore mbështetëse e trupit. Jo shpinë njeri nuk mund të ecin apo edhe të qëndrojë. Një tjetër funksion i rëndësishëm i shpinë është për të mbrojtur palcën kurrizore. Incidenca e Bashkuar e sëmundjeve kurrizore në njerëzit modern është kryesisht për shkak të lëvizur e saj me dy këmbë, dhe një nivel të lartë të lëndimeve.

  Shpinë jonë përbëhet nga rruaza. Për lehtësi, shpinë është e ndarë në disa seksione:

 • I qafës Division - 7 rruaza
 • Kraharorit - 12 rruaza
 • Mesit - 5 rruaza
 • Lumbosacral - 5 rruaza
 • Kopchyk - ajo përbëhet nga 1 - 3 rruaza.

 • Rruaza formojnë shtyllën kurrizore. Midis tyre janë disqe intervertebral. Funksioni kryesor i drive është statike amortizimi dhe ngarkesa dinamike që në mënyrë të pashmangshme lindin gjatë aktivitetit fizik. Disks janë përdorur edhe për të lidhur trupat vertebrale me njëri-tjetrin. Në disqeve, rruaza janë lidhur me njëri obligacioneve tjera. Në mes rruaza është edhe nyjet me të cilat shpinë mund të bëj.


  Anomali të shtyllës kurrizore

  Anomalitë skeletore të shtyllës kurrizore mund të tregojnë një rënie ose të rritur rruaza totale, ose të ndryshojë numri normal të rruaza në shpinë apo në një tjetër. Gabuar e shpinë mund të kontribuojnë në anomalitë e blades shpatullën dhe kryqe.


  Arsyeja të dhënat e shtyllës kurrizore, si edhe shumica e keqformime kongjenitale është i panjohur.


  Për ndryshimin e numrit të rruaza

  Anomalitë më të shpeshta të zhvillimit që lidhen me ndryshimet në numrin e rruaza të mesit (lyumbalyzatsyya) dhe sakrale (desakralizim) shpinë. Lyumbalizatsiya karakterizuar nga 6 rruaza mesit (në vend të 5), e karakterizuar shtimin desakralizim mesit 5 rruazë në kryqe. Desakralizim dhe lyumbalizatsiya shpesh shihen si shkaku i scoliosis (përkulje anësore e shtyllës kurrizore), dhe dhimbje në shpinë.

  Desakralizim mund të jetë edhe e vërtetë në të njëjtën kohë kanë vërejtur proces tërthor fusion mesit 5 rruaza me kryqe si dhe accretion (të ashtuquajturin Synchondrosis) procesin e rruazë 5 mesit me një kryq apo kockat e legenit.


  Raste të sëmundjes

  Shpesh ky lloj i anomalitë e shpinë shoqëruar nga dhimbje në lumbosacral. Shkaku i dhimbjes është zakonisht spondylarthritis në fusion rruazë. Përveç kësaj, në këtë pikë në zhvillimin disk osteochondrosis intervertebral.

  Zakonisht dhimbja fillon të shqetësojë të moshës 20 vjeç - 25 vjeç. Këto dhimbje të rritet me këmbë të zgjatur, lëvizjet, që mbante peshë. Ndonjëherë dhimbje mund të rrezatojë në këmbë, duke imituar dhimbje në osteokondroza. Kur ndjenja karakterizohet nga dhimbje në proceset perziera tërthor e rruaza.


  Në trajtimin e sëmundjes

  Zakonisht, trajtimi fillon me masat konservatore.

  Kjo përfshin fizioterapi, rajoni lumbosacral masazh, ushtrim terapeutik dhe veshur korse ortopedike. Hiq dhimbje mund ngrohtë banja sulfide hidrogjeni, banjot parafine, elektroforeza e novokaina, terapi me ultratinguj. Punë e rëndë fizike është i kundërindikuar.

  Në raste të rënda, mungesa e efikasitetit të trajtimit konvencional, trajtim kirurgjik: hiqni procesin e zgjeruar tërthor e rruazë dhe njëkohësisht të zëvendësojë atë një copë e kockave (marrje ryshfeti).

  Informacion nga artikullin "anomali të shtyllës kurrizore"