Njerëz të shëndetshëm fle për 8 orëNjerëzit të cilët flenë më pak se 6 orë në ditë, 12% më shumë në rrezik të vdekjes së parakohshme se sa ata që flenë 6-8 orë në ditë. Në anën tjetër, nëse një person i fjetur rregullisht më shumë se 9 orë, ai duhet të shkojë te mjeku sepse nevoja e trupit për gjumë më të gjatë do të thotë se problemet serioze shëndetësore.

Këto gjetje të bëra nga shkencëtarët nga dy universitete: Universiteti Amerikan i Warwick (Universiteti i Warwick) dhe Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të italian Federico II (Universiteti Federico II). Ata shqyrtuan historitë e më shumë se 1.3 milion njerëz në mbarë botën, duke përfshirë 100 mijë të vdekur.

Studimi ofron dëshmi të qartë të një lidhje të drejtpërdrejtë mes kohëzgjatje e pamjaftueshme e gjumit (më pak se 6 ose më shumë se 9 orë në ditë) dhe për të rritur shanset e vdes para kohe se ata që flinin mesatarisht 6-8 orë në ditë.

Një prej shkencëtarëve komentuar hapjen: "Ndërkohë që mungesa e gjumit mund të shkaktojë probleme shëndetësore, fle shumë e gjatë, megjithatë, tregon sëmundje ka filluar tashmë."

Kohëzgjatja e gjumit duhet të jetë për çdo individ faktor ndikon drejtpërdrejt shëndetit dhe jetës jetëgjatësinë. Ndoshta qëndrimi i njeriut modern të gjumit mund të ndryshohet përmes përmirësimin e arsimit, këshillim shumë të specializuara dhe asistencë për masat e shëndetit publik kanë për qëllim ndryshimin e kushteve jetësore dhe të njerëzve të punës.


Lajme përgatitur nga Anna David.