Ku e bën plagën


 • Ku e bën plagën
 • Sëmundje
 • Si për të parandaluar plagën

 • Ku e bën plagën

  Murtaja, një sëmundje akute infektive që shkaktohet nga bakteret Yersinia pestis dhe manifestohet në dy forma themelore - bubonike dhe pneumonike. Në natyrë plaga përhapur ndër brejtësve, e cila është transmetuar tek njerëzit nga pleshtat kafshoj infektuar. Forma mbizotëruese e murtajës në njerëz - murtaja bubonike - karakterizohet nga inflamacion i nyjave limfatike (zakonisht inguinale); Pamja zgjeruar nyjet limfatike ngjajnë fasule, kështu emrin e sëmundjes, "Jumma" - arab. "Bob".

  Bartës kryesor për plagën janë brejtësve, sidomos minjtë, ketrat prej dheu, coyotes, ketrat, xherba - vetëm rreth 300 specie.

  Njeriu gjithmonë do të transmetojë rezervuar murtaja natyrore - nga kafshët e infektuara. Në qytetet e baktereve murtajës mbeten midis minjtë dhe minj; domethënë minjtë janë burimi kryesor i infeksionit të njeriut. Në zonat rurale bartësit kryesore të infeksionit është i brejtësve të egra ose të egra që jetojnë në këtë zonë. Në disa rajone të Siberisë, Mançurisë, Afrika e Jugut, Amerikën e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara incidenca e murtaja është endemike, raste të infeksionit janë të kufizuara në fusha të caktuara ku kafshët. Në SHBA, sëmundje janë vërejtur kryesisht në pjesën jugperëndimore të vendit, në Kaliforni, Nevada, Colorado, Arizona dhe New Mexico.
  Besohet se rastet e murtajës ndodhë në pothuajse çdo vend, me një incidencë relativisht të lartë të vërejtur në Indi, Burma, Vietnam, Brazil, Peru, Tanzani, Madagaskar dhe Filipine. Sensibilitet të shqetësojnë i pavarur nga raca, mosha apo gjinia. Murtaja bubonike është më e zakonshme në zona me temperaturë mesatare nën 27 gradë Celsius; në 29 gradë Celsius epidemi të fillojnë të shkojnë në rënie. Plaga pneumonike festohet kryesisht në sezonet e ftohtë dhe gjendet kryesisht në klimë të butë të lagësht. Megjithatë, në 1994 ka pasur një shpërthim i murtaja pneumonic në Suren (Indi), të vendosura në pjesën tropikale të vendit.  Murtaja bubonike transmetohet nga pleshtat në minjtë gjini parazitare Nosopsyllus (Ceratophyllus) dhe Xenopsylla. Ai jeton në pleshti njerëzor Pulex irritans gjithashtu konsiderohen si një bartës të mundshëm të murtajës. Murtaja në njerëzit zakonisht paraprihet epizootike (një epidemi në kafshët). Murtaja bubonike nuk është e komplikuar nga manifestimet pulmonare janë zakonisht më pak ngjitëse dhe transmetohet nga pleshtat miu kafshoj. Megjithatë pllakos infeksion ndoshta me kontakt të drejtpërdrejtë me pacientin apo shkarkimin e pacientit nga trupi (njerëzore ose rat). Plaga pulmonar përhapjen rrugë ajrore dhe shumë ngjitëse.
  Sëmundje

  Periudha e inkubacionit është 2-10 ditë.

  Për bubonic murtaja fillimit të papritur të etheve, në një temperaturë të fortë, të shpejtë, dhimbje koke të forta, marramendje, etja, të vjella.
  Vendi më i afërt për të kafshimit plesht limfatike rajonale nyjet inflamacion zhvillon; ata rriten në madhësi, duke formuar daulle, dhe të bëhet shumë e dhimbshme. Më të prekur nyjet limfatike ijë, por nganjëherë edhe axillary, i qafës së mitrës dhe nyjet limfatike të tjera.
  Si pasojë dehje fortë në pacientët me shpejtësi gjendjen e sexhde i plotë (mahnitëse dhe përgjumje), konfuzion dhe gjendje kome. Në disa pacientë, megjithatë, ka agjitacion, jerm, halucinacione, dëshira për t'i shpëtuar.

  Murtaja - një sëmundje të shkurtër, vdekje ose ndryshim në sëmundje të ndodhë brenda disa ditësh. Në formën septik e murtajës shoku klinike infektive dhe toksike zhvillon në mënyrë të shpejtë që pacientët vdesin nga efektet e sëmundjeve kardiovaskulare dhe sindromi hemorragjike është zhvillimi i një dajre. Murtaja bubonike mund të jetë i komplikuar nga pneumonia, e cila në një kohë pothuajse gjithmonë çon në vdekje. Për epidemive të mëdha të vdekshmërisë bubonic murtaja arriti 90%.

  Plaga pneumonike karakterizohet nga fakti se gjatë ditëve të para pas fillimit të papritur të një ethe të fortë, një rritje të shpejtë në temperaturë, dhimbje në gjoks dhe pështymë të përgjakshme i mbuluar me shkumë.

  Kursi i kësaj forme të sëmundjes është shumë e shpejtë: epokë e antibiotikët pacientëve vdiqën brenda 2-4 ditësh. Tani, në qoftë se sëmundja nuk është në gjendje të njohin dhe të fillojnë futjen e hershme të antibiotikëve në 24 orët e para, në shumë raste, shërim ndodh.
  Si për të parandaluar plagën

  Që nga fillimi i përdorimit të antibiotikëve prognozën e sëmundjes është bërë më e favorshme, edhe pse absolutisht trajtime të besueshme ekzistojnë. Është e rëndësishme për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur. Streptomicina është më efektive në të gjitha format e murtajës dhe ka më pak efekte anësore se sa antibiotikët e tjerë. Ata që shkojnë në "zonat murtajës" rekomanduar administrimin e përditshëm profilaktik të tetracycline gjatë infeksionit të mundshëm.  Murtaja është pjesë e grupit të infeksioneve veçanërisht të rrezikshme. Prandaj masat kryesore për të parandaluar përhapjen e saj. Në zonat endemike është e nevojshme për të shkatërruar rats. Në rastet e murtajës dyshuar në, duhet të raportohet menjëherë tek autoritetet shëndetësore lokale. Pacientët me sëmundje epidemike pulmonare duhet të izolohen menjëherë nga të tjerët, pasi që kjo formë e infeksionit është më ngjitëse. Të gjitha kontakt me pacientin është e rekomanduar nënshtruar inspektimit karantinë.

  Informacion nga artikullin "Sëmundje".