Noopeptu Aplikimi në pacientët me të butë zhvlerësimi njohës gjenezën post-traumatik


 • Patogjeneza
 • Qëllim
 • Materialet dhe Metodat
 • Rezultat
 • Rezultat


 • Në vendet e zhvilluara, ka një rritje të qëndrueshme neyrotravmatizma. Pra, në Evropë çdo vit 150-300 raste në lëndim në 100 mijë kokë. e popullsisë. Në Shtetet e Bashkuara vetëm nga 2003 vuri në dukje më shumë se 1.5 milionë raste të TBI.
  Në Rusi, kjo shifër është 4 raste në 1 mijë. Popullit. Problemi më i rëndësishëm në aspektin mjekësore dhe sociale është se një numër i konsiderueshëm i viktimave të vazhdojnë të zhvillohen të ashtuquajturat efektet e lëndimit kokës është trajtuar shpesh si pjesë e encefalopati post-traumatik. Në mesin e sindromave më të zakonshme që përcaktojnë nivelin e adaptimit social dhe cilësinë e jetës, janë çrregullimet e intelektuale dhe kujtesës.

  Dëmtim Post-traumatik njohës vërejtur në mënyrë të izoluar në 29,4% të pacientëve me pasojat e TBI, dhe në kombinim me sindroma të tjera - në 35.7%. Në përgjithësi, në mesin e efekteve të dëmtimit TBI njohës si një sindromë gjendet në 65,1% të rasteve.


  Patogjeneza

  Patogjeneza e zhvlerësimit post traumatike njohëse është shumë i ndërlikuar dhe shumëdimensional. Faktorët kryesorë që mund të çojë në formimin e deficiteve konjitive në akute konsiderohet si një dëm të drejtpërdrejtë mekanik në indet e trurit dhe efektin indirekt të proceseve të caktuara pathophysiological ndodhin në TBI, të tilla si edemë, ënjtje të trurit, abuzimit lykvoro-, hemodinamikën etj Në të njëjtën kohë, ne e dimë se në disa raste frustrimit funksionet intelektuale dhe kujtesës ruhet për një kohë të gjatë dhe janë të qëndrueshme.


  Në pacientët e tjerë, ata të shfaqen në një periudhë të largët të traumave dhe të ketë një tendencë të qartë për progresion. Mekanizmi i këtyre çrregullimeve nuk është kuptuar shkallën e nevojshme. Këto të dhëna sugjerojnë se ndikojnë në qelizat nervore në faktorë akute patologjike kontribuojnë në shfaqjen e një ujëvarë të ndryshimeve biokimike në neuronet, duke çuar në zhvillimin e proceseve degjeneruese e tyre dhe për të zvogëluar efikasitetin e transmetimit synaptic.

  Në fund të fundit, nuk është përçarje e shpërndarjen e informacionit në rrjetet nervore, konsiderohet si një nga aspektet kryesore të formimit të dëmtimit njohës.

  Disa studiues kanë vërejtur disa ngjashmëri mekanizmat patogjene të dëmtimit njohës në TBI dhe lezioneve vaskulare të trurit. Veç kësaj, tregon rolin mundshëm dëmtimi i trurit si një filluar sëmundjeve faktor neurodegjenerative, përfshirë sëmundjen Alzheimer. Aktualisht konsiderohet disa procese patofiziolohicheschkih që luajnë një rol të rëndësishëm në formimin e çrregullimeve post traumatike njohëse.

  Një nga këto procese është zhvillimi i "eksaytotoksichnosti hlutamatnoy." Në kushte fiziologjike, glutamate vepron si një prej neurotransmetuesve kryesore ngacmues te sistemit nervor qendror, pjesëmarrëse në proceset zbatuese të plasticitet neuronal dhe funksionet integrative të trurit.

  Një numër i konsiderueshëm receptorët hlyutamaterhichnyh vërejtur në lëvore cerebrale dhe hippocampus. Në të njëjtën kohë në patologjinë vërejtur lirimin e tepërt e glutamate, e cila në këto kushte tregon efekte helmuese në strukturën neuronal që nxit reagimet e aktivizimit ujëvarë glutamate-kalcium, duke çuar në një rritje të pakontrolluar në përqëndrimin e kalciumit brendaqelizore, e cila ka një ndikim negativ në qelizat e energjisë. Ajo është treguar se në bazë të indit të ishemike është një rritje të konsiderueshme në formimin e radikaleve të lira, të cilat gjithashtu kontribuon në akumulimin e tepërt e kalciumit brendaqelizor.

  Truri është shumë e ndjeshme për të radikalëve të lirë. Në kushtet e mbizotërimit të oxidant antioxidant është formimi i të ashtuquajturës stresit oksidativ. Në këtë shtet aktivizon Fosfolipaza hidrolizës dhe degradimi është membranat qelizore, duke përfshirë mitokondriale. Largimi i shkeljeve të ndodhura është parakusht për menaxhimin e suksesshëm të pacientëve me dëmtim njohës post traumatike. Nga kjo perspektivë, caktimin e duhur të drogës, si NOOPEPT që ka veti të ngjashme. NOOPEPT - etilik fenil-N-acetil-L-prolilhlitsina - i ri dipeptid brendshme origjinale e krijuar në Institutin e Farmakologji tyre.

  V.V.Zakusova RAMS. Duke marrë gjatë eksperimentale të dhënave hulumtim NOOPEPT ka veti neuroprotective dhe neyroprotektivnymi. Drogës në karakteristikat e tij strukturore dhe strukturor të ngjashme me piracetam dhe vasopressin. Zhvillimi i drogës është kryer brenda nocionit ekzistuese që disa peptides rregullatore të ketë një ndikim të rëndësishëm në mekanizmat e kujtesës dhe mësimit.

  Shpjegim themelor i hipotezës NOOPEPTU është se piracetam themelor drogës ky grup është ligands analoge Peptidet për receptorët specifikë neuroprotective, të ngjashme me karakteristikat e metabolitëve të vasopressin.

  NOOPEPT favorshme me vasopressin që është në gjendje të jetë aktiv në sistemin, duke përfshirë oral. Në rrjedhën e studimeve kanë treguar bioavailability lartë për indet e trurit dhe toksicitetit të tij të ulët. Studimi në eksperimentet në kafshë laboratorike zbuloi se përdorimi i dozave të drogës nga 2 deri në 20 herë nootropic nuk shkaktojnë dëme në organet e brendshme, nuk jep çrregullime të rëndësishme hematologjike dhe parametrat biokimikë. Kur kryen një numër të studimeve klinike kanë treguar edhe sigurinë e lartë të drogës dhe të tolerancës së saj të mirë.

  Në rrjedhën e hulumtimit gjetur se NOOPEPT ka një mekanizëm kompleks të veprimit.

  Së pari, ajo ofron një efekt nootropic të lidhur
  fakti që një nga metabolitëve aktive NOOPEPTU tsykloprolilhlitsynu është se struktura e saj është e ngjashme me dipeptidi endogjen ciklike që ka antyamnestychna aktivitet.

  Së dyti, NOOPEPT gjendje për të rritur rezistencën e indeve të trurit për efektet e dëmshme të tilla si lëndimit, hypoxic, dhe lëndimit electroconvulsive toksike, e cila karakterizon efekt neyroprotektivnoe e kësaj droge. Së treti, për të parandaluar mundësinë e NOOPEPTU në drejtim të përqendrimeve toksike të glutamate dhe specieve reaktive të oksigjenit vdekjes neuronal në kulturë ind lëvore cerebrale dhe tru i vogël.

  Përveç kësaj, eksperimenti zbuloi NOOPEPTU aftësinë për të reduktuar efektet toksike të b-amyloid rritur antitrupat antiamiloidnyh prodhimit rregulloj receptorët cholinergic të punojnë dhe të stimuluar shprehjen e faktorëve neurotropik (BDNF dhe NGF) në lëvore cerebrale dhe hippocampus.

  Historiku dëmtime post traumatike njohëse, vlefshmëria e NOOPEPTU aplikimit për shkak të disponueshmërisë në pikën e nivelit neurochemical aplikimit, pasojat e TBI, si dhe një i mëparshëm, duke përfshirë efikasitetin eksperimentale dhe klinike kanë qenë arsyeja për këtë studim.


  Qëllim

  Qëllimi i studimit ishte për të vlerësuar efikasitetin dhe sigurinë e NOOPEPT drogës në pacientët me post traumatike dëmtim i butë njohëse.

  Studimi është kryer nga një protokoll i zhvilluar enkas dhe të plotësuar të gjitha kërkesat e Praktikës Klinike të Mirë (PMK), të miratuara në. Studimi përfshiu pacientë të cilët plotësohen kriteret e përfshirjes, pas nënshkrimi i detyrueshëm i informuar pëlqimin.

  Studimi i përfshirë 30 pacientë të moshës 19-66 vjeç (mesatarja 33 ± 10,3 vjet), i cili kishte pësuar lëndim traumatik të trurit (tronditje apo therrjen e trurit të butë) jo më pak se 6 muaj më parë dhe janë të lidhura si shkelje të intelektual Karakteristika -mnestychnyh që plotësojnë kriteret për sindromin e çrregullimeve të butë njohëse.

  Të gjithë pacientët përmbushur kriteret për sindromin e çrregullimeve të butë njohëse, dëmtim njohës dhe i tyre vlerësohet fillimisht me 25 ose më shumë pikë në Mini-Mental State provimin (MMSE).

  Kriteret për përjashtimin nga studimi ishin: Sëmundjet shoqëruese të rënda ose të paqëndrueshme sistematike që kërcënojnë jetën e pacientit, prania e të tjerëve klinikisht të rëndësishme (përveç sindromës së dëmtim i butë njohëse në rezultatet TBI) çrregullime neurologjike ose psikiatrike, defekte të vrazhdë apo shqisore motorike ose çrregullime të tjera që pengojnë për të kryer studimet neuropsychological apo studime të tjera të parashikuara në protokollin, një histori e pash apo encefalopati dyscirculatory fazën III, trajtimi i njëkohshëm i vasoactive tjetër, metabolike ose drogës psikotrope që kanë provuar efektin njohëse-stimuluese, intolerancën e studim të drogës, shtatzënisë dhe laktacionit.


  Materialet dhe Metodat

  Në kryerjen e punëve për mishërim e të dhënave u përdorën
  metodat e mëposhtme:

  1) Vlerësimi i gjendjes neurologjike;
  2) Vlerësimi shkallë të shkurtër të statusit mendor - MMSE;
  3) Shkalla depresioni Hamilton për të vlerësuar depresionin;
  4) bateri e testeve për mosfunksionim ballore - Frontal Vlerësimi Battery (FAB);
  5) Testi vizatim ora;
  6) Test 10 fjalë;
  7) Shembull Schulte; Rating Scale Klinike Impression Global i ndryshimit - Intervistë Bazuar përshtypje klinicisti-së për Ndryshimet Plus (CIBIC Plus);
  9) Metodat neuroimaging, kompjuter ose rezonancë magnetike.

  Vlerësimi në shkallë Klinike përshtypje Global përfshihet një vlerësim të pacientit në terapi dhe të vlerësojë ndryshimet e të shprehurit gjatë trajtimit.

  Mjeku përgjegjës para trajtimit duruar vlerësimin e pacientit të bazuar në analizën e çrregullimeve në shkallë 7-pikë, ndërsa vlerësimin e foto klinike të sëmundjes, monitorimin e statusit të durueshëm pacientit sferën mendore, sjellje, statusit social dhe mirëqenies funksione.

  Në bazë të shqyrtimit Vizita është kryer, e cila ishte e vendosur nga përputhen kriteret e përfshirjes pacientit. Pastaj nëse protokoll pacient përputhja bëhet nënshkrimi i informuar pëlqimin. Kjo vizitë vlerësuar edhe rezultatet e elektrokardiogramë, laboratorike dhe neuroimaging metodave. Statusi atëherë vlerësohet neurologjike, testimi bazë neuropsychological është kryer për të përcaktuar nivelin e prodhimit të funksioneve njohëse.

  Që pas vizitës ditën e shqyrtimit NOOPEPT pacientët e marrë 10 mg 2 herë në ditë për 60 ditë. Vlerësim i mëtejshëm i trajtimit efikasitetit u krye për 30 dhe 60 ditësh të trajtimit. Aktivitetet Plani i ndërmarrë në tabelë.

  Në studimin tonë, periudha mesatare pas traumave ishte 7 ± 3,8 vjet. Të gjithë 30 pacientët që kanë hyrë studimin fillimisht ishin shkelje të lehta në një shkallë Klinike përshtypje Global të Ndryshimeve (CIBIC Plus). Gjatë vizitës të shqyrtimit të gjithë pacientët ekzaminuar ankuar nga humbja e kujtesës, koncentrim, ulur masave të performancës aktivitetet e përditshme, dobësi të përgjithshme, lodhje.

  Përveç kësaj, disa pacientë paraqitur ankesat e tjera: dhimbje koke (43,3%), vështirësi me ngjarjet e planifikimit (40%), çrregullime të gjumit (26,7%), jostabiliteti humor (23,3%). Gjatë ekzaminimit neurologjik të shkeljeve të rënda u gjend. Në 53,3% të pacientëve vëzhgoi shpërndara simptoma si mykrosymptomah izoluar në 13,3% - koordinatornye shkelje të lehta. Në të njëjtën sasi të vëzhguar janë gjetur reflekset dypalëshe kyçit të dorës patologjike (Rossolimo, Wartenberg).
  Të gjithë pacientët tregoi shenja sindromi asthenic. Në 53,3% shfaqi shenja paqëndrueshmërie autonom kardiovaskulare.


  Rezultat

  Një studim në dinamikën studimet e funksioneve njohëse e pacientëve tregoi se dallime të mëdha në shkallë rezultatet MMSE nga niveli parësor ishin treguar 30 ditë pas fillimit të trajtimit. Në veçanti, para rezultat mesatar gëlltitje ishte 26,5 ± 0,94; pas 1 muaji e terapisë - 27,6 ± 0,99 pikë (p0, 05) dhe pasqyron vetëm një tendencë të caktuar për të reduktuar çrregullimeve njohëse. Dinamika e performancës neuropsychological në një MMSE shkallë e treguar në Fig. 1.

  Figura 1

  Një interesant ishte fakti se struktura e MMSE shkallë përmirësim më i rëndësishëm i performancës është marrë nga subshkal "vëmendje", që karakterizon në një masë gjendjen e proceseve psikomotorike vuajnë me TBI (p

  Figura 2

  Siç mund të shihet nga grafiku në Fig. 2, rënia më e rëndësishme në kohën e kaluar në testet e performancës, ajo ishte treguar nga pacientët brenda 30 ditësh pas fillimit të terapisë. Prirje shprehëse pozitiv vazhdoi edhe gjatë muajit 2 e drogës dhe karakterizohet ulje edhe më të theksuara të kohës provë e më pak përmirësim të ndjeshëm stabilizimit se një MMSE shkallë.

  Vlerësimi në shkallë Klinike përshtypje Global përfshihet një vlerësim të pacientit në terapi dhe të vlerësojë ndryshimet e të shprehurit gjatë trajtimit. Mjeku përgjegjës para trajtimit duruar vlerësimin e pacientit të bazuar në analizën e çrregullimeve në shkallë 7-pikë, ndërsa vlerësimin e foto klinike të sëmundjes, monitorimin e statusit të durueshëm pacientit sferën mendore, sjellje, statusit social dhe mirëqenies funksione.

  Në bazë të shqyrtimit Vizita është kryer, e cila ishte e vendosur nga përputhen kriteret e përfshirjes pacientit. Pastaj nëse protokoll pacient përputhja bëhet nënshkrimi i informuar pëlqimin. Kjo vizitë vlerësuar edhe rezultatet e elektrokardiogramë, laboratorike dhe neuroimaging metodave. Statusi atëherë vlerësohet neurologjike, testimi bazë neuropsychological është kryer për të përcaktuar nivelin e prodhimit të funksioneve njohëse.

  Që pas vizitës ditën e shqyrtimit NOOPEPT pacientët e marrë 10 mg 2 herë në ditë për 60 ditë.

  Vlerësim i mëtejshëm i trajtimit efikasitetit u krye për 30 dhe 60 ditësh të trajtimit. Aktivitetet Plani i ndërmarrë në tabelë.

  Metodat
  Unë
  II
  III
  Sfond
  30 - ditë
  60 - ditë
  Vlerësimi shkallë të shkurtër të statusit mendor (MMSE)
  V
  V
  V
  Vlerësimi i mosfunksionim ballore (FAB)
  V
  V
  Test vizatim 10 orë - rezultatin
  V
  V
  Klinike Scale Global Impression (CGI)
  V
  V
  Test 10 fjalët
  V
  V
  Mostër Schulte
  V
  V
  V
  Scale Hamilton
  V
  Vlerësimi i ngjarjeve negative dhe efektet anësore
  V
  V
  Figura 3

  Në studimin tonë, periudha mesatare pas traumave ishte 7 ± 3,8 vjet. Të gjithë 30 pacientët që kanë hyrë studimin fillimisht ishin shkelje të lehta në një shkallë Klinike përshtypje Global të Ndryshimeve (CIBIC Plus).

  Gjatë vizitës të shqyrtimit të gjithë pacientët ekzaminuar ankuar nga humbja e kujtesës, koncentrim, ulur masave të performancës aktivitetet e përditshme, dobësi të përgjithshme, lodhje. Përveç kësaj, disa pacientë paraqitur ankesat e tjera: dhimbje koke (43,3%), vështirësi me ngjarjet e planifikimit (40%), çrregullime të gjumit (26,7%), jostabiliteti humor (23,3%). Gjatë ekzaminimit neurologjik të shkeljeve të rënda u gjend. Në 53,3% të pacientëve vëzhgoi shpërndara simptoma si mykrosymptomah izoluar në 13,3% - koordinatornye shkelje të lehta. Në të njëjtën sasi të vëzhguar janë gjetur reflekset dypalëshe kyçit të dorës patologjike (Rossolimo, Wartenberg).

  Të gjithë pacientët tregoi shenja sindromi asthenic. Në 53,3% shfaqi shenja paqëndrueshmërie autonom kardiovaskulare.


  Rezultat

  Një studim në dinamikën studimet e funksioneve njohëse e pacientëve tregoi se dallime të mëdha në shkallë rezultatet MMSE nga niveli parësor ishin treguar 30 ditë pas fillimit të trajtimit.
  Në veçanti, para rezultat mesatar gëlltitje ishte 26,5 ± 0,94; pas 1 muaji e terapisë - 27,6 ± 0,99 pikë (p0, 05) dhe pasqyron vetëm një tendencë të caktuar për të reduktuar çrregullimeve njohëse. Dinamika e performancës neuropsychological në një MMSE shkallë e treguar në Fig. 1.

  Një interesant ishte fakti se struktura e MMSE shkallë përmirësim më i rëndësishëm i performancës është marrë nga subshkal "vëmendje", që karakterizon në një masë gjendjen e proceseve psikomotorike vuajnë me TBI (p

  Interesi i pakushtëzuar janë të dhënat e marra në bazë të vlerësimit të mostrave Schulte, të cilat kryhet në të gjitha 3 vizitave. Testi i vlerësimit gjithëpërfshirës duke përdorur 5 vendosen vazhdimisht tryezë pacienti lejon për të karakterizuar më plotësisht neyrodynamycheskye ndryshimeve të tilla, si përkeqësimin e përqendrimit, rritjen e lodhjes dhe proceset mendore vëmendje paqëndrueshmërisë. Këto ndryshime janë karakterizuar deri në një masë në vizitë shumicën e pacientëve skrynynhovom.

  Koha mesatare testi për secilin nga pesë akuzat kundër vizitës së parë ishte 45,5 ± 6,24 sec. Pas 2 muaj pas inicimit të kohës terapi rënë në 40,2 ± 5,20 s, të cilat karakterizohen me përmirësim të rëndësishëm në përqendrim (p