Mbi zakon i duhanit është përgjegjëse jo vetëm do të pushtetit, por edhe gjenetFakti se pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin, të gjithë e dinë. Që shpesh nuk është e lehtë për të lënë duhanin, ata e dinë se kush pi duhan dhe dëshiron për të hequr qafe këtë zakon. Në rrjedhë janë miq këshilla, patches nikotinë, libra, kurset dhe vizita në mjekë. Nganjëherë ideja për të lënë duhanin çon në panik, por ai vazhdon të luftojnë me zakone të këqija, duke u përpjekur të gjitha metodat e reja.

Ndërkohë, shkenca nuk është ende në këmbë dhe duke kërkuar për një shpjegim të faktit se disa duhanpirësit vështirë dhe nganjëherë pothuajse e pamundur për të ndaluar pirjen e duhanit.
Ajo rezulton se gjë ndryshime të caktuara në gjene - mutacionet 8 dhe 19 kromozome. Mbaj Stefansson, CEO i kompanisë gjermane që kryer studimin, në varësi të duhanit, thotë se në mes disponimit gjenetik dhe dëshirë për pirjen e duhanit ka një lidhje.Mjekët analizuan të dhënat e 41.000 njerëzve dhe arriti në përfundimin se njerëzit me mutacione të gjeneve jo vetëm që nuk mund të shpëtoj veten nga pirja e duhanit, por pinë më shumë cigare në ditë se sa ata që nuk vuajnë nga çrregullime gjenetike. Sipas shkencëtarëve, kjo zbulimin model në masë të madhe rrit shanset për të zbuluar ato në rrezik dhe për të ndihmuar ata që të heqin dorë nga cigaret. Në fund të fundit, sipas statistikave, 9 nga 10 raste të kancerit të mushkërive të lidhura me pirjen e duhanit, dhe duhanpirësit shpesh vuajnë nga bronkiti dhe sëmundjeve koronare të zemrës. Në shumë vende, numri i duhanpirësve vazhdon të rritet kryesisht nga gratë dhe fëmijët, që do të thotë se njerëzimi e nevojshme për të mbajtur të shëndetshëm mënyra të reja për të hequr qafe këtë zakon i keq.Lajme përgatitur Svetlana Khomenko.